Ook online wordt er nu om elke kiezer gevochten: Google naar CD&V en krijg AdWords advertenties van N-VA te zien.

divide
adwords advertenties politiek

N-VA, Open Vld en CD&V vormen dan wel samen een regering, op het internet zijn ze volop aan het proberen elkaars kiezers in te pikken. Het nieuwe strijdtoneel is Google. Wie bijvoorbeeld de standpunten van CD&V of Open Vld zoekt, krijgt AdWords advertenties van N-VA in de plaats. “Dat is alsof je in de echte wereld elkaars affiches zou overplakken.

adwords advertenties

adwords advertenties

N-VA en Open Vld lijken voor de volgende verkiezingen vooral bij CD&V kiezers te willen wegsnoepen. Dat blijkt uit de AdWords advertenties die verschijnen wanneer je in Google politieke zoektermen ingeeft.

Partijen zijn daar volop mee aan het experimenteren en dat geeft opvallende combinaties. Zo verscheen de voorbije dagen bij de zoekterm ‘CD&V standpunten’ zowel een advertentie van N-VA als een van Open Vld. En bij ‘Open Vld standpunten’ krijg je een advertentie van N-VA. Ook de combinaties van ‘verkiezingsprogramma’ en ‘partijprogramma’ met CD&V leiden naar N-VA.

Niet in kaarten kijken

Die advertenties verschijnen (nog) niet consequent en het hangt er ook vanaf of je een computer of een laptop gebruikt. Zo liet Open Vld vorige week nog AdWords advertenties verschijnen, maar gisteren waren die niet meer te zien.

N-VA past de techniek veruit het meest toe en doet daarmee haar reputatie van digitale voorloper alle eer aan. Opvallend is dat die partij wel mensen viseert die informatie zoeken over coalitiepartners Open Vld en CD&V, maar bijvoorbeeld niet over Vlaams Belang, in het verleden nochtans een belangrijke kiesvijver voor N-VA.

N-VA-woordvoerder Bram Bombeek bevestigt dat onderscheid, maar wil verder niet in de kaarten van de partij laten kijken. “Wij gebruiken Adwords, net als de andere partijen”, laat hij weten.

Maar de andere partijen doen het wel een pak minder. Open Vld zit in een testfase en ook CD&V laat weten het systeem voorlopig nog “te verkennen en te testen”.

Digitale folder

Zuiver vanuit een marketing standpunt verbaasde het ons tot nu toe hoe weinig politiek partijen AdWords advertenties inzetten om de geïnteresseerde kiezer te bereiken. Steeds vaker informeren mensen zich in de eerste plaats via Google zoekopdrachten. Op allerlei vlakken, dus ook als het om politiek gaat.

Het is niet verboden om elkaar kiezers af te snoepen”, reageert Peter Van Aelst, specialist politieke communicatie (UAntwerpen). “Maar het zou niet slecht zijn dat partijen afspraken maken over wat kan en niet kan in digitale campagnes. Want nu is er een wildgroei, en het evolueert ontzettend snel.”

Over de Google-advertenties wil hij geen definitief oordeel vellen. “Ik zou het wel niet vergelijken met de flyers in de bus. Dit is eerder de digitale variant van elkaars affiches overplakken. Dat gebeurde vroeger al, en nu op het internet ook.

AdWords advertenties als men naar uw concurrent zoekt

Misschien denkt u nu, da’s een goed idee. Dat ga ik ook toepassen ten aanzien van merken of de naam van mijn concurrenten. Wel, soms is dat een goed idee, soms niet. Want als uw concurrent zelf, via Google AdWords advertenties, biedt op zijn eigen merknaam of merknamen, dan zal die concurrent voor die clicks steeds minder betalen dan uzelf. Louter omdat een click op uw advertentie leidt naar een site die niet gaat over hetgeen de surfer zocht.

Google wil de surfer zo goed mogelijk bedienen, ook als het om AdWords advertenties gaat. Bijgevolg wordt de adverteerder die op deze manier verkeer van de concurrent probeert af te leiden enigszins gepenaliseerd. Op voorwaarde dat de concurrent zelf via AdWords advertenties adverteert. Doet de concurrent dit niet, dan bent u allicht de meest relevante adverteerder en betaalt u die ‘minder relevantie premie’ niet.

Nog een laatste advies: zorg er voor dat er absoluut geen verwarring kan ontstaan voor de surfer. Wat betekent dit? U mag de surfer die op uw advertentie zou klikken, wanneer deze naar een concurrent zoekt, niet de indruk geven dat hij op een pagina van die concurrent zal belanden. Gebruik dus nooit de merknaam of naam van uw concurrent zomaar in uw advertenties! Want dan begeeft u zich op juridisch zeer glad ijs en zal u waarschijnlijk gedagvaard worden hiervoor en die zaak bij de rechtbank verliezen.

Zin in een gesprek over wat er wel kan of niet kan? Wat er wel goed werkt of niet werkt? Contacteer ons en we bespreken de mogelijkheden van AdWords advertenties voor uw organisatie.

Een deel van deze tekst is overgenomen uit een artikel in Gazet van Antwerpen dd 8 juni 2018