Hoewel B2B en B2C zeer verschillend zijn, en de customer journeys dat ook zijn, vertonen landingspagina’s voor zowel B2B als B2C campagnes veel gelijkenissen. Natuurlijk zijn er ook enkele verschillen. Terwijl B2C landingspagina’s sterk gericht zijn op emotionele impulsen, moeten B2B landingspagina’s kopers overtuigen die vaak meer berekend zijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat emotie geen rol speelt bij het behalen van een hogere B2B conversieratio. Er is alleen een ander evenwicht.

Content

B2B landingspagina conversie rate optimalisatie beste praktijken

1. Maak één landingspagina voor elke campagneboodschap

Volgens een onderzoek van Kissmetrics verwijst 52% van de B2B PPC (pay per click) advertenties naar een homepage in plaats van een landingspagina. Dit is zowat de ergste fout die een bedrijf kan maken.

In verschillende stadia van het aankoopproces, zou u advertentiecampagnes moeten hebben die zich richten op gebruikers met gerichte berichten die hen in staat stellen om te converteren op basis van hun behoeften op dat moment. En om het karwei af te maken, vereist elke marketingcampagne met een specifieke boodschap een even unieke en gerichte landingspagina. Marketeers weten dat hoge B2B conversieratio’s op landingspagina’s haalbaar zijn door gebruik te maken van consumentgerichte inhoud die wordt gepersonaliseerd op basis van de intentie van de bezoekers.

2. Breng uw boodschap zo snel mogelijk over

Aangezien uw PPC campagnes rond deze boodschappen zijn ontworpen, zou u al moeten weten welke boodschap u op elke landingspagina moet overbrengen (zie punt 1). Vooral voor B2B klanten die verwachten dat u meteen ter zake komt, moet u deze boodschap zo snel mogelijk overbrengen.

Waar is deze bezoeker naar op zoek, en hoe moet u dat overbrengen? Vanaf het moment dat ze op uw pagina landen, moet u uw zaak duidelijk maken met een sterke kop, een sterke subkop en een overtuigende call-to-action. Door deze methode te gebruiken, kunt u een betere B2B landingspagina conversie hebben, in combinatie met een korte en overtuigende tekst.

Het is geruststellend om te zien dat Unbounce zoveel goed doet, gezien het feit dat landingspagina’s de basis vormen van hun hele bedrijf. In dit geval kiezen ze niet eens voor een subkopje, maar snijden ze al het overbodige vet weg dat ze kunnen gebruiken om hun boodschap direct over te brengen. Het is een klassiek ‘hero sectie’ ontwerp dat gaat voor minimaal, efficiënt materiaal boven de vouw.

3. Zorg ervoor dat je topsectie visueel opvalt

Niet alleen B2C landingspagina’s kunnen effectief gebruikmaken van visuele heldensecties. Zelfs bedrijven met de saaiste b2b diensten kunnen landingspagina’s leveren met visuele impact.

Hoewel achtergrondafbeeldingen op volledig scherm al een tijdje populair zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geoptimaliseerd zijn voor snelheid en responsive zijn. Hetzelfde geldt voor video-achtergronden op volledig scherm, die de laatste tijd steeds gebruikelijker worden. Wees voorzichtig met laadtijden en zorg ervoor dat videobeelden de aandacht van gebruikers niet afleiden van de boodschap die u echt wilt overbrengen.

Productfoto’s zijn nog steeds een populaire aanpak, maar bij het ontwerpen om een redelijke B2B landingspagina conversieratio te krijgen, doen mensen het in het algemeen beter dan producten.

4. Verwijder de navigatie in de hoofding

Er is een eenvoudig doel voor elke landingspagina die u ontwerpt, en u wilt niet dat mensen afdwalen naar irrelevante delen van uw site. Verwijder daarom alle header-navigatie van uw landingspagina’s en houd uw b2b gebruikers gefocust op de taak die ze moeten uitvoeren.

Navigatie in de koptekst leidt de aandacht van de gebruiker alleen maar af en leidt tot optie-moeheid.

5. Benadruk de voordelen van uw product of dienst

Eén van de eerste lessen die je leert in copywriting is om mensen te overtuigen van de voordelen van je product of dienst, in plaats van te blijven hameren op de eigenschappen.

“Mensen kopen geen producten; ze kopen betere versies van zichzelf.”

Voor B2B merken is het probleem dat het pijnlijk verleidelijk kan zijn om functionaliteit in plaats van voordelen te vermelden. Soms vind je het zelfs moeilijk om die twee uit elkaar te houden. Immers, zelfs als het strikt genomen een functie is, is 100 GB gratis cloud-opslag niet tegelijk een voordeel voor al uw klanten?

Wel, niet echt. In dit geval zou het voordeel meer iets zijn als ‘altijd en overal toegang tot uw bestanden’, of ‘nooit meer een bestand kwijt’.

Uw goederen en diensten worden gedefinieerd door kenmerken; voordelen vertegenwoordigen de “betere versies van zichzelf” die uw klanten willen zijn. Maar u moet begrijpen wie uw doelpubliek wil zijn, wat dat in de weg staat, en hoe die obstakels kunnen worden overwonnen door uw product. Als uw voordelen op een directe manier oplossingen bieden voor veelvoorkomende pijnpunten bij prospecten, zal de B2B conversie van uw landingspagina het ongetwijfeld beter doen.

Wat producteigenschappen betreft, die zijn goed voor productpagina’s of prijsplan pagina’s, niet voor landingspagina’s.

6. Gebruik zoveel vertrouwensfactoren als u kunt

Zodra u hun emoties hebt aangesproken, is het tijd om hun logische kant aan te spreken. Geef ze zoveel mogelijk elementen van vertrouwen als u kunt om de logische kant van hun zakelijk brein te kalmeren.

U kunt gebruik maken van recensies, case studies, getuigenissen, en zelfs voorbeelden van een aantal van uw meest bekende klanten. Stel hen gewoon gerust dat wat u aanbiedt echt goed is.

Sociaal bewijs is ook een geliefde tactiek om de conversie van B2B landingspagina’s te verbeteren, omdat het feedback geeft van echte klanten zonder enige vorm van censuur.

Sociale bewijskracht is een geliefde tactiek bij B2B merken. Op deze manier kunnen potentiële klanten de echte feedback van uw klanten zien, zonder enige inmenging van uw kant. Dit betekent natuurlijk wel dat uw b2b producten en -diensten echt op niveau moeten zijn, want een pagina vol klachten van klanten zal er niet goed uitzien voor uw bedrijf.

Vertrouwensfactoren zijn fantastisch, maar u moet ze wel verdienen.

7. Maak van uw formulieren een troef

Bij bijna elke conversie wordt een formulier ingevuld, en u wilt niet dat al uw harde werk op het laatste moment in duigen valt vanwege een slecht of veel te complex formulier. Bij het streven naar een hoge B2B landingspagina conversie is formulieren optimaliseren een constante strijd.

De sleutel tot het succes van uw b2b landingspagina is om van uw formulieren een aanwinst te maken, geen belemmering. Investeer daarom in een tool voor optimalisatie die problemen met de formulieren op uw sites aan het licht brengt. U kunt weloverwogen ontwerpwijzigingen doorvoeren om de conversie te maximaliseren en pijnpunten weg te nemen door inzicht te krijgen in wat mensen ervan weerhoudt uw formulieren in te vullen, wat potentiële leads ervan zou kunnen weerhouden de uiteindelijke aankoop te doen.

Een formulier zoals hieronder, waar de b2b prospect 13 vakjes moet invullen of kiezen om een vrijblijvende offerte aan te vragen is te veel van het goede en werkt duidelijk conversies tegen.

b2b fomulier

8. Slotopmerkingen

De waarheid is dat B2C en B2B marketing niet echt zo verschillend zijn als mensen doen voorkomen. Het idee dat zakenmensen robots zijn die zich niet laten leiden door emoties en alleen beslissingen nemen op basis van logica is onjuist. Het zijn tenslotte nog steeds mensen.

De grootste uitdaging bij B2B marketing, en bij het maken van B2B landingspagina’s die converteren, is het vinden van de juiste balans. Eerst de emotionele reactie raken, en dan de logische geruststelling, zodat uw leads met vertrouwen kunnen kopen of op z’n minst een eerste contact met u leggen. Dit geldt ook voor B2C leads, maar de balans is veel ingewikkelder in het stimuleren van de B2B landing page conversie ratio.

Bij X8 Agency bouwen we B2B landing page designs die aanslaan bij uw doelgroep en voor u de meeste conversies opleveren. Contacteer ons vandaag nog!