Wanneer wij het belang van B2B video uitleggen aan bedrijven die de B2B markt bedienen, worden we doorgaans geconfronteerd met afwijzend gegrinnik en onenigheid.

Sorry, dat is gewoon niet wat onze klanten willen of waar onze klanten om geven“, is een reactie die we vaak horen.b2b videoWant video’s zijn leuk voor de Facebooks en Instagrammen van B2C-bedrijven. Maar in de B2B-wereld werkt dat niet. Niemand is geïnteresseerd in dat soort dingen, in B2B video.

Hoewel ik dat standpunt vaak tegenkom, ben ik er van overtuigd dat B2B bedrijven die weigeren de mogelijkheden van B2B video te verkennen een risico nemen.

Omdat B2B kopers uitgebreid onderzoek uitvoeren voor ze beslissingen nemen. wat betekent dat een informatieve en toch boeiende merkvideo het proces niet alleen kan doorbreken met wat welkom entertainment, maar ook hun weg naar de aankoop kan versnellen. Bovendien kan videomarketing een emotioneel, persoonlijk tintje geven aan een verder logisch georiënteerde B2B wereld. Waardoor merken zich onderscheiden als relevante, verbonden en authentieke bedrijven. Als inhoudelijke bronnen die de moeite waard zijn om te bekijken.

Welk type B2B video?

Toegegeven, het soort video dat voor B2B bedrijven zinvol is om te maken, is heel anders dan de video’s die B2C bedrijven posten. Mijn ervaring is dat het type video dat het beste aanslaan en het meest nuttig is voor B2B klanten bij de volgende horen:

  • Emotieve storytelling die de bedrijfscultuur, het leiderschap en de missie van de organisatie benadrukt.
  • Casestudy’s van specifieke bedrijfssuccessen
  • Video interviews stellen B2B merken in staat om belangrijke interne personen te profileren, maar ook deskundige gasten of influencers te tonen
  • Demonstratie en/of uitleg wat een product of dienst een product of dienst oplevert.
  • Boodschappen van CEO’s over belangrijke bedrijfsacties/besluiten van het bedrijf
  • Standpunten over trending industrie onderwerpen van C-suite leidinggevenden

Wat betreft social media platforms: terwijl B2C bedrijven communiceren met potentiële klanten op Pinterest, Instagram en Facebook, moeten B2B bedrijven zich met hun video richten op LinkedIn, Twitter en YouTube. Houd er rekening mee dat YouTube weliswaar een sociale media platform is, maar ook de nummer twee van de meest gebruikte zoekmachines na Google. Dit betekent dat het posten/delen van video op YouTube, die strategische zoektermen bevat, ook waardevolle SEO voordelen kan opleveren.

Dus hoewel de inhoud en kanalen voor business to business video kan verschillen met die van B2C, betekent dit geenszins dat B2B bedrijven de mogelijkheden mogen ignoreren die er zijn met een levendige B2B video strategie. De voordelen zijn simpelweg te belangrijk om te negeren.