Creativiteit bestempelen we vaak als een natuurlijk talent. Kunstenaars worden overladen met lof en verklaringen van “je bent zo getalenteerd“, maar eerlijk gezegd heeft talent er weinig mee te maken.
Creativiteit is een vaardigheid die je kan leren, beoefenen en ontwikkelen. Net als elke andere vaardigheid. Jongleren betekent oefenen, net als surfen, coderen en autorijden. Creativiteit is niet anders. Hoe meer je creativiteit deel uitmaakt van je dagelijks leven, hoe meer deze zal groeien.
Hoe maak je creativiteit onderdeel van je dagelijkse leven? Hier zijn een paar suggesties. En raad eens wat? Je kan er in de komende 10 minuten mee beginnen. En je hebt er niet veel tijd voor nodig.

Content

Doodle iets

Hoewel we op school misschien zijn berispt om “te stoppen met krabbelen en op te letten“, is het tijd om de krabbel terug te brengen. Doodling toont, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen gebrek aan focus aan. In feite kan krabbelen je helpen om aanwezig en betrokken te blijven tijdens een activiteit waarin anders je geest zou afdrijven.
Suni Brown, auteur van The Doodle Revolution, merkt op dat enkele van de grootste denkers – van Henry Ford tot Steve Job – krabbelen gebruikten om hun creativiteit op gang te brengen. Doodlen kan het terugroepen en activeren van unieke neurologische paden verbeteren. Dit leidt tot nieuwe inzichten en cognitieve doorbraken. Sommige bedrijven moedigen zelfs krabbelen tijdens vergaderingen aan!

Schrijf je in voor een les in iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan

Creativiteit bloeit op als je jezelf buiten je comfortzone begeeft en iets nieuws leert. Veel lessen zijn heel informeel, met heel wat aanbod voor beginners. Probeer schilderen, pottenbakken of houtbewerking bijvoorbeeld. Of het met het leren van een nieuwe taal, het oppakken van een muziekinstrument of het volgen van een kookles?

Creëer de juiste omgeving voor creativiteit

De waarheid is dat elk individu (ja, zelfs jij) creatief kan zijn. Je hebt gewoon de juiste omgeving, stimulans en ondersteuning nodig. Kinderen zitten boordevol creatieve energie, deels omdat ze nog niet hebben geleerd om de kritiek van hun leeftijdsgenoten te vrezen of de schaamte van het falen te ervaren. Dit is nu de reden waarom mislukking wordt geprezen bij volwassenen. Het weerspiegelt creativiteit, het nemen van risico’s. Hoewel niet alle creatieve initiatieven slagen, zullen er steeds een aantal (zeer) succesvol zijn.
Daarom doet Google er bijvoorbeeld alles aan om werknemers te voorzien van leuke extra’s zoals beachvolleybalvelden, een opstelling die bijna lijkt op een speeltuin voor volwassenen. Het doel is om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich ontspannen en op hun gemak voelen met het uiten van creatieve, zelfs gekke, ideeën. Bedrijven die waarde hechten aan creativiteit moeten hun best doen om een creatieve, veilige ruimte te creëren waar ongewone ideeën worden gevierd en waar creativiteit wordt gekoesterd.

Pauzeer de brainstorming en beweeg

Hoewel de ouderwetse bedrijfspraktijk brainstorming voorschrijft als een krachtige manier om creativiteit te genereren, heeft modern onderzoek uitgewezen dat het groepscollectief niet altijd alles is.
Probeer in plaats daarvan nieuwe benaderingen voor het creatief oplossen van problemen uit. Maak een wandeling. Beweeg je lichaam fysiek en overweeg je projectprobleem vanuit verschillende locaties. Fysieke beweging heeft een positieve invloed op creatief denken.

Begin een schetsboekje

Schetsen is een geweldige manier om herinneringen te bewaren en constructief gebruik te maken van de tijd die anders op de smartphone zou worden verspild. Koop een klein, lichtgewicht schetsboekje dat gemakkelijk in je zak of tas past. Begin met schetsen wanneer je een paar minuten over hebt. Teken het peper en zoutstel op je tafel terwijl je wacht op je koffie, of de verfrommelde stapel kranten in de metro.
Hoewel je in het begin misschien teleurgesteld bent in je schetsen, hoe meer je tekent, hoe beter je zal worden. Analyseer je resultaten niet te veel. Teken eenvoudigweg voor het plezier van het proces, niet voor het eindresultaat. Creativiteit sijpelt door activiteiten heen. Het schetsen van slechts een paar minuten per dag kan leiden tot een flinke dosis creativiteit op de werkplek.

Leg speelgoed op je bureau

Veel creatieve designbedrijven moedigen werknemers aan om speelgoed op hun bureau te bewaren, van Lego en plasticine tot origami papier. Fysiek iets bouwen met je handen, in tegenstelling tot typen op een toetsenbord, kan precies de creatieve stoot zijn die je nodig hebt.

Probeer de 30 cirkels test – een echte ‘creativiteit challenge’

Deze geweldige creatieve oefening is afkomstig van onderzoeker Bob McKim, en is te zien in Tim Brown’s TED talk Creativity and Play.
Neem een stukje papier en teken 30 cirkels op dat blad. Nu, pas je op één minuut, zoveel mogelijk cirkels aan in objecten. Een cirkel kan bijvoorbeeld een zon worden. Een andere kan een wereldbol worden. Hoeveel kun je er in een minuut doen? (Streef hierbij naar kwantiteit, niet kwaliteit.)
Het resultaat: de meeste mensen hebben het moeilijk om tot 30 te komen, vooral omdat we als volwassenen de neiging hebben om onszelf te corrigeren en bij te werken. Kinderen zijn goed in het eenvoudigweg verkennen van mogelijkheden zonder zelfkritisch te zijn, terwijl volwassenen het moeilijker hebben.

Nog wat inspiratie om je creativiteit aan te moedigen?

De creatieve volwassene is een kind die overleeft

Alles wat je je kan inbeelden is echt

Je kan je creativiteit niet uitputten. Hoe meer je gebruikt, hoe meer je hebt

Creativiteit is intelligentie die zich amuseert

Creativiteit is het doorbreken van verwachte patronen om op een andere manier naar de dingen te kijken