Ecommerce is langzaam maar zeker de doodsteek voor de traditionele retail? Of misschien toch niet?

divide
nordstrom vs ecommerce

Praat met ‘traditionele’ winkeliers en je hoort dergelijk uitspraken zeer frequent. “Niet alleen krijgen we steeds minder klanten over de vloer, maar ze vergelijken ook veel meer dan vroeger de prijzen. De kosten blijven stijgen en je hebt gewoonweg minder klanten.“ De cijfers liegen er alvast niet om. Steeds meer winkels en winkelketen sluiten de deuren. De omzet en winst per vierkante meter winkelvloer daalt. Ondertussen blijft ecommerce groeien.

Nordstrom vs ecommerce: een boeiend initiatief

Als ecommerce het heden en de toekomst is, wat bezielt dan het Amerikaanse Nordstrom om net nu in te zetten in nog meer winkelvloer. In hartje Manhattan een 3 verdiepingen tellende department store voor mannen (!) te openen? Hoe denkt Nordstrom het hoofd te kunnen bieden tegen de gestaag groeiende ecommerce?

Het principe achter hun keuze heeft alles te maken met de vraag die elke retailer zich vandaag, meer dan ooit, oprecht moet durven stellen: ‘Waarom zouden klanten naar mijn winkel komen?‘ In plaats van gebruik te maken van het extreme gemak  – en soms ook lagere prijzen – dat ecommerce biedt.

Nordstrom opende net zijn allereerste department store voor mannen. En dat is een bijzonder boeiende case om samen naar te kijken. Want Nordstrom gaat met deze nieuwe shop verder dan ooit tevoren in het creëren van een unieke en moderne winkelervaring voor haar klanten.

Hebben mannen echt behoefte aan een dienst die sneakers poetst? Aan persoonlijke stylisten? Of aan de mogelijkheid om online bestellingen op elk uur van de dag af te halen – zelfs om 2 uur ’s nachts?

Ecommerce is (zeker in de V.S.) steeds meer Amazon territorium

Amazon behaalde in 2017 een marktaandeel van zomaar eventjes 44% van alle ecommerce in de Verenigde Staten (in 2016 was dit ‘slechts’ 38%). Zoals Jane Hali, CEO van retail consultancy Jane Hali & Associates het stelt: “We leven in een Amazon-wereld. Klanten verwachten snelle reacties en antwoorden alsook ‘same day service’. Amazon gaat niet alleen om producten, maar ook om service. Het is net daarom dat Amazon zo extreem succesvol is: Prime-levering binnen de dag, gratis tv-streaming. Kortom service, service en nog eens service.

Nordstrom denkt hier een antwoord op te kunnen bieden. De nieuwe Nordstrom mannenwinkel (het is de eerste keer dat Nordstrom een winkel die enkel voor mannen is opent) is gelegen in het hart van New York, tussen Times Square en Central Park. De drie verdiepingen tellende herenwinkel heeft vier mini-shops gewijd aan populaire merken: Calvin Klein, Balenciaga, Valentino en Dior.

De nieuwe Nordstrom shop is erop gericht mensen gemakkelijk te laten winkelen met een mix van in-store en online convenience. Naast de 24/7 (!) afhaalmogelijkheid van online bestellingen, beschikt de winkel over persoonlijke stylisten, 16 kleermakers, levering op dezelfde dag tegen een vergoeding van 20 USD, een Clubhouse bar en restaurant en kiosken voor express-retournering.

Maatwerk is een thema dat doorheen de hele winkel loopt. Shoppers kunnen bijvoorbeeld een pak kiezen van het merk Samuelsohn (designer van mannenkleding), details ervan aanpassen – van knoppen tot revers –  en via een digitale tool bekijken hoe het pak er uit zou zien op een levensgrote menselijke vorm. Dit dankzij de magie van in-store technologie.

Nordstrom biedt ook e-gifting aan, waarbij klanten een cadeau kunnen kopen en het per e-mail kunnen versturen zodat de ontvanger een maat en bezorgmethode kan kiezen. Ze kunnen ook gebruikmaken van Nordstrom Style Boards, waarmee de verkopers digitale Style Boards kunnen maken, gevuld met gepersonaliseerde stijladviezen voor de klant.

De winkel presenteert ook up-and-coming, meer prijsbewuste merken zoals Greats en Shinola. Activewear staat centraal met Nike, Adidas en Champion. En werkkleding – pakken, dassen en dergelijke – neemt een groot deel van de bovenste verdieping in beslag. Wanneer klanten klaar zijn om te ontspannen, vinden ze er twee eetruimtes: een coffeeshop en een café met broodjes kreeft en charcuterie.

Nordstrom heeft gezegd dat New York zijn grootste markt is naar verkoopvolume voor online bestellingen, dus het is logisch waarom het warenhuis hier probeert verder door te groeien. Voor Nordstrom komt de locatie in New York op een moment dat veel winkeliers hun fysieke voetafdruk verkleinen. De warenhuisketen exploiteert momenteel ongeveer 370 winkels in de Verenigde Staten en Canada.

Zo ziet de nieuwe herenwinkel van Nordstrom er van binnen uit:

4 merken, waaronder Calvin Klein, hebben hun eigen mini-shop in de winkel

ecommerce Nordstrom New York Calvin-Klein

© Nordstrom

De laagste verdieping van de winkel is bijna volledig gewijd aan schoenen

ecommerce Nordstrom New-York Louboutin

© Nordstrom

Een roterende tentoonstelling, aan een van de ingangen, zal populaire labels bevatten; als eerste Commes des Garcons

ecommerce Nordstrom New-York Comme des Garcons

© Nordstrom

Levi’s heeft een kleermaker in de shop om unieke jeans en jacks te maken

ecommerce Nordstrom Levis

© Nordstrom

Merken als Le Labo verkopen er unieke verzorgingsproducten voor mannen

Nordstrom New-York Le Labo

© Nordstrom

Er is (uiteraard) ook ruimte voor tech gadgets zoals head phones, de Google Home en draaitafels

Nordstrom New-York tech

© Nordstrom

Is dit alles gemakkelijk en evident? Nee, maar het vertaalt de theoretische roep naar ‘beleving’ op de winkelvloer, om de felle concurrentie en aantrekkingskracht van ecommerce tegen te gaan, op een echte, authentieke en vooral boeiende manier.

De auteur van dit artikel is niet enkel al 15 jaar actief in de digitale marketing en communicatie, hij heeft bovendien ook 30 jaar retail ervaring. Als u, beste lezer, zelf retailer bent, kampt met dezelfde uitdagingen als de meeste van uw collega’s en u wil aan tafel gaan zitten met iemand die uw retail-taal spreekt en tegelijk 100% thuis is in de digitale wereld, contacteer ons dan. Want ecommerce gaat echt niet vanzelf verdwijnen.