Content

Gehoord op het RetailDetail Congres: “90% van de retailers die hier in de zaal zitten gaan de volgende jaren failliet”.

divide
retaildetail Peter Somers opening

De ‘state of the industry’ werd overduidelijk neergezet in een slide van Luc Van Mol, CEO van fashionketen ZEB. In 2017 hebben (in de V.S.) 8.600 winkels de deuren definitief toegedaan. Voor 2018 is de verwachting dat het er nog eens een extra 12.000 zullen zijn.

De bedreigingen voor de retail werden alle netjes opgesomd, door de verschillende sprekers.

  • Online concurrentie
  • Ongeduldige, veeleisende consument
  • Transparantie op prijsgebied drukt de marges
  • Consument eist meer duurzaamheid (maar wil er niet extra voor betalen)
  • Enorme buitenlandse spelers die de markt betreden (Amazon, JD, Tencent…)
  • Personeelskost ligt in België veel hoger dan in omliggende landen
  • Wetgeving beperkt mogelijkheden tot ultrasnelle levering van online bestellingen

enz… enz…

RetailDetail Congres – 1e spreker: Frans Colruyt

Frans Colruyt legde vooral de nadruk op het hoog tempo aan het welke zaken veranderen. Hij gebruikte hiervoor enkele duidelijke beelden. Van een persoon die een stijle berg beklimt bijvoorbeeld. Om boven te raken moet je klimmen en mag je geen moment je aandacht verslappen, of je glijdt naar beneden.

En daar beneden ligt een woelige oceaan. Daar waar vroeger verandering in opeenvolgende golven, met tussenpozen, op bedrijven afkwam is het nu een permanente kolkende oceaan. Er verandert permanent van alles.

De conclusie van Frans Colruyt was dat je heel scherp moet blijven en dat het in essentie gaat om het werken aan vertrouwen. Vertrouwen van de consument in hetgeen waar je als bedrijf, als merk voor staat.

RetailDetail Congres – 2e spreker: Luc Van Mol

Nou moe. Als je actief bent in de fashion retail en je luisterde naar wat Luc Van Mol te vertellen heeft, dan kon je slechts één conclusie trekken. Aan je exitstrategie denken en als je die niet hebt, er snel aan beginnen.

Wat Luc Van Mol aanhaalde noem ik geen uitdagingen meer, maar wel zware problemen. Dit gezegd zijnde liet hij het achterste van de tong niet zien, in die zin dat ZEB een keten in volle expansie is en de financiële resultaten er best goed uitzien. De bruto marge lag bij ZEB in 2017 55% hoger dan in 2016. De winst 223% hoger dan het voorgaande jaar.

Nu weet ik ook wel dat dergelijke cijfers niet alles zeggen, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ZEB een keten is die je best in de gaten houdt als je wil leren omgaan met de brutale omgeving waarin de fashion retail op dit moment verkeert.

RetailDetail Congres – 3e spreker: Erwin Van Osta

Erwin Van Osta is CEO van HUBO en voerde een heuse show op. Met een indrukwekkende 3D projectie en een sterk verhaal. De cijfers van HUBO liegen er niet om. Over de voorbije 3 jaar maakte het bedrijf een winst van zo maar eventjes 37 miljoen euro.

De ambities van Erwin Van Osta lijken grenzeloos. Hubo is nu reeds de grootste non-food retailer van het land, maar zit vol innovatieve ideeën en plannen. Benieuwd wat dat gaat geven.

In het Best Brands klassement voor 2017 stond Hubo op de eerste plaats van de ‘Doe Het Zelf’ branche. Dit vooral dankzij hun zeer hoge score op de ‘Share of soul’. Die ‘share of soul’ heeft te maken met de emotionele band tussen de klant en de winkelketen. Is gerelateerd aan de bijzondere ervaring die de klant zou ervaren in elke Hubo winkel.

Nu ben ik zelf helemaal geen klusser, maar ook ik kom wel eens in een Hubo. Al is het maar omdat dit toevallig de doe het zelf shop is die het dichtste bij mijn woning ligt. Wel, ik heb nog nooit ervaren dat de beleving bijzonder is bij Hubo*, in vergelijking met directe concurrenten als Gamma, Brico enz…

En het is niet zo dat ik naar de lelijkste Hubo van het land ga of zo, want waar ik woon is zelfs de Action shop erg netjes.

*Omdat ik besef dat een persoonlijke ervaring niet representatief is, heb ik hierover gesproken met enkele belangrijke CEO’s die op het RetailDetail congres aanwezig waren. Opvallend genoeg deelden ze alle mijn mening.

RetailDetail Congres – Panelgesprek

3 prominente dames, CEO’s in de Belgische retail, Anja Maes (FNG), Helen Willems (Di) en Carla Velghe (Hema) gaven hun visie en feedback over hetgeen eerder al aangehaald was door de 3 eerste sprekers. Met de nadruk op de menselijke factor, op beleving en op relevantie.

RetailDetail Congres – 4e spreker: Mister RetailDetail himself, Jorg Snoeck

De presentatie van Jorg was boeiend en, in haar eerste deel, heel tech gericht. Ook hij benoemde een aantal uitdagingen waar de retail sector voor (in!) RetailDetail Jorg Snoeck kleiner staat. Hij demonstreerde enkele zaken op een ludieke manier. Zaken als Amazon Echo en Jorg’s nieuwe vlam, Alexa 🙂

Jorg benadrukte – terecht – dat de grootse pure onlinespelers momenteel erg veel middelen aan het investeren zijn om….. fysieke winkels te openen. En laat dat net zijn waar de aanwezigen goed in zijn. Het leiden van fysieke winkels. Op die manier sloot Jorg het congres af met een positieve boodschap.

En zo hoort het ook na de lange opeenvolging van uitdagingen en problemen die scherp benoemd werden door de eerste 2 sprekers.

RetailDetail Congres – Iemand fluisterde me op een gegeven moment toe “90% van de retailers die hier in de zaal zitten gaan de volgende jaren failliet“.

Of het 90% gaat zijn, dan wel 15%, 20% of 30%… het blijft dramatisch. Het voornaamste gevoel waarmee ik achterbleef is, en hier parafraseer ik de vermaarde Canadese ijshockey speler Wayne Gretzky.

“They should start skating to where the puck is going to be, not where it has been”

Erg veel retailers hollen achter de feiten aan, beschikken niet over de middelen om het op te nemen tegen reuzen als Amazon, JD en Tencent, die snel op hen afkomen.

Als ik een retail CEO anno 2018 hoor verklaren dat hét woord dat iedereen onthouden moet ‘relevantie’ is, dan stel ik me ernstige vragen hierbij. Google legt dit al een kleine 20 jaar uit! Da’s echt niets nieuws.

Als ik CEO’s hoor zeggen dat hun mensen het belangrijkste zijn voor het bedrijf, omdat die mensen tenslotte zorgen voor ‘de beleving’ op de winkelvloer, dan vraag ik me af of die CEO’s in totaal andere winkels dan ik komen. Ja, er zijn winkelmedewerkers die voor een uitstekende beleving zorgen. Maar als je – ja, ik weet dat de loonkosten in België hoger liggen dan in de omliggende landen – weet dat je winkelpersoneel bij zowat de slechtst betaalde bedienden moet rekenen in ons land, wat verwachten ze dan.

Beste CEO’s, als u wil dat uw mensen zich even hard inzetten als uzelf, dan zal u ze evenveel moeten belonen als uzelf. Niet realistisch? Nee, dat weet ik. Maar verwacht dan ook niet dat, aan de huidige lonen, de mensen zich even bezield als u gaan inzetten. Dat is evenmin realistisch.

Na de presentaties had ik het geluk M. Wouter Torfs, CEO van Torfs schoenen, tegen het lijf te lopen. Een man die al jaren pleit voor meer aandacht voor de medewerkers binnen de onderneming en al even lang de daad bij het woord voegt. Niet voor niets wordt de firma Torfs jaar na jaar verkozen als de beste werkgever in de branche. Wel, dat voel je als je in een Torfs winkel bent. Want tenslotte moet beleving er voor zorgen dat de consument ervoor kiest zich te verplaatsen en naar uw winkel te gaan. Geef de consument daar redenen toe. Motiveer en beloon uw personeel zodat ze zin krijgen ten volle hieraan bij te dragen.

Heeft retailer Torfs het daarmee gemakkelijk? Nee, dat denk ik niet. Dat is niet de indruk die ik kreeg tijdens het gesprek. Maar ze doen het m.i. bovengemiddeld goed. Misschien moet u Torfs en ZEB allebei goed observeren en er het beste uit distilleren.

Ben ik optimistisch gestemd over de retailsector na dit boeiende RetailDetail congres? Jammer, maar helaas, niet. Ik hoop dat ik ongelijk heb. Maar ik heb sterk de indruk dat veel retailers momenteel draaien aan wat knopjes om te trachten de zaken net iets beter aan te pakken, tegelijk proberen te snoeien in de kosten, om jaar na jaar vast te stellen dat de omzet en de marges nog meer onder druk staan dan het voorgaande jaar.

En het ergste van al hieraan is, dat toen ik dit tegen een aanwezige CEO van een groot retailbedrijf zo zei, zijn ogen fonkelden, zijn blik scherper werd, hij me in de ogen keek en zei

“Marc, dat is exact wat er gebeurt!”

Retail, het blijft een boeiende branche. Het RetailDetail Congres blijft dan ook een boeiend event.