Gen Alpha

Foto: Mattel© – Gen Alpha

Merken, let goed op Gen Alpha! Een groeiende generatie van digitale native consumenten, geboren tussen 2010 en 2025, komt er aan en zal drastisch het consumentenlandschap te hertekenen. De verwachtingen van deze generatie, die volop zijn opgegroeid met technologie, met echte principes – en de oogappels van hun ouders zijn – vormen nu al een krachtige drijfkracht voor merken en marketing.

Gen Alpha is het buzzwoord voor de opvolgers van Gen Z. De Alpha generatie definiëren we als de generatie die tussen 2010 en 2025 geboren is of nog zal worden.

Onder invloed van hun millennial ouders en Gen Z rolmodellen, wordt deze opkomende bevolkingsgroep gekenmerkt door sterke ethiek en waarden. Volgens een rapport van Wunderman Thompson Commerce uit 2019 wil 59% graag ergens werken waar levens worden gered. Terwijl 51% een baan wil waar ze met behulp van technologie het verschil kunnen maken. 67% van de 6-9-jarigen zegt dat het redden van de planeet de focus van hun carrière zal zijn (in navolging van de roep van Gen Z klimaatactivisten).

Deze waarden zullen hun koopgedrag sturen en hun merkentrouw bepalen. Waarbij 66% van alle Gen Alphas zegt dat ze willen kopen van bedrijven die proberen goed te doen in de wereld. “Ze hebben een duidelijke visie op hoe het zou moeten zijn“, vertelt Hugh Fletcher, hoofd van Thought Leadership (EMEA) en UK Marketing bij Wunderman Thompson Commerce. “Ze zijn zeer begaan met ethiek. Het verhaal van het merk is dus zeer belangrijk“.

Barbie lanceert genderneutrale poppen voor Gen Alpha

Hoewel sommige aspiraties – zoals het vooruitzicht op een baan – voor deze jonge leeftijdsgroep weliswaar nog ver weg zijn, zijn andere waarden, zoals inclusiviteit, directer relevant. Merken als Mattel omarmen reeds deze principes om aantrekkelijk te zijn voor Gen Alpha. In september 2019 kondigde de Barbie fabrikant aan dat zij de eerste genderneutrale pop zouden vrijgeven. Om zich aan te passen aan verschuivende gendernormen.

Speelgoed is een weerspiegeling van de cultuur en terwijl de wereld de positieve impact van inclusiviteit blijft vieren, vonden we dat het tijd was om een poppenlijn zonder labels te creëren,

zegt Kim Culmone, Senior Vice President van Mattel Fashion Doll Design. “Door onderzoek hoorden we dat kinderen niet willen dat hun speelgoed wordt gedicteerd door geslachtsnormen. Deze lijn staat alle kinderen toe zich vrij te uiten. Wat meteen ook de reden is om dewelke deze lijn zo sterk met hen resoneert“.

Dus, “ondanks het feit dat het niet noodzakelijkerwijs actieve kopers zijn op dit moment“, erkent Fletcher, zijn Gen Alpha leden ongetwijfeld al van invloed op merkbeslissingen en het sturen van het aankoopgedrag.

Volgens een studie van juli 2018 over Gen Alpha ouders, zei 81% van de Amerikaanse millennial ouders dat de gewoonten van hun kinderen hun laatste aankoop beïnvloedden. 27% zei dat ze de mening van hun kinderen vroegen voordat ze een nieuwe TV, laptop, tablet of telefoon kochten.

Gen Alpha is niet exclusief digitaal

Hoewel de technologische bekwaamheid van Gen Alpha kinderen onmiskenbaar is – als het op technologie aankomt, zullen ze hun ouders naar verluidt op 8-jarige leeftijd reeds te slim af zijn – kan het merken verrassen te leren dat ze de voorkeur geven aan een comfortabele balans van technologie boven analoog. “Ze houden van fysiek en omni-channel“, onthult Fletcher. “Dus hoewel ze digitaal inheems zijn, zijn ze niet digitaal exclusief. Ze willen in staat zijn om in de digitale en de fysieke wereld te opereren en ze willen consistentie doorheen deze ervaringen zien.”

Om zich voor te bereiden op hun toekomstige consumenten is het noodzakelijk dat “merken en marketeers weten wat er met deze zeer jonge generatie gebeurt“, benadrukt Fletcher. “Gen Alpha zal de meest formeel opgeleide generatie ooit zijn, de meest technologisch geavanceerde generatie ooit, en wereldwijd de rijkste generatie ooit“, zegt Mark McCrindle, een Australische sociaal onderzoeker die de appellatie Gen Alpha heeft bedacht. “Wat merken nu beginnen te doen, moet worden opgebouwd rond wat de klanten van Gen Alpha verwachten“, adviseert Fletcher.