Content
Online scoren in Google met uw site. Lees hoe het echt moet.
Elke website-eigenaar wil hetzelfde: online scoren door hoger te staan in Google. We leggen u hier uit hoe het echt moet.
Online scoren in Google – de essentie in enkele principes, maar eerst de logica die er achter steekt
Wat is het doel van Google? Larry Page, medeoprichter van Google, beschreef de ‘perfecte zoekmachine’ ooit als iets dat ‘precies begrijpt wat je bedoelt en je precies levert wat je wilt’. Of anders gezegd: u stelt een vraag via Google en Google wil u het best mogelijke antwoord bezorgen.
Google wordt hier steeds beter in. Omdat de zoekrobots van Google steeds beter de semantische betekenis van de inhoud van een site, de inhoud van een webpagina binnen een gegeven context, begrijpen.
Vroeger begreep Google niet echt wat er stond. Op dezelfde manier dat Google nog steeds niet (goed) kan interpreteren wat er op een foto staat. Dus baseerde Google zich op allerlei indirecte factoren om te beslissen wat de beste antwoorden waren op de gestelde vraag. Welke links ze hoger in Google dan anderen moesten laten zien. Die elementen waren veelvuldig, maar ik denk dat iedereen weet dat backlinks (andere sites die naar de uwe linken) een belangrijke rol hierin speelden. De herhaalde aanwezigheid van de zoektermen op de webpagina was ooit een zeer belangrijke factor enz…
Dankzij het veel betere inzicht in de inhoud die Google verwerft, daalt het belang van dergelijke factoren, ten nadele van
- de echte inhoud
- de ‘versheid’ van de inhoud en
- het meten van het gedrag van surfers wanneer Google hen een bepaald antwoord op een bepaalde plaats in de resultatenlijst biedt.
[cp_modal display=”inline” id=”cp_id_05900″][/cp_modal]
Hoe helpt deze informatie u beter online scoren in Google?
Organische click through rate
Sta me toe te beginnen met punt (3) van zonet. Indien u al ooit Google Ads gebruikt heeft, dan kent u de term ‘click through rate’ (CTR). Voor wie het niet meteen weet, dat is de verhouding tussen het aantal mensen die op een advertentie klikt versus het aantal mensen die de advertentie op hun scherm hebben zien verschijnen. Wanneer een advertentie 1000 keer vertoond wordt en er klikken 20 mensen op, dan is dat een CTR van 2%.
Welnu, ook voor de organische resultaten (de gratis resultaten) houdt Google nauwlettend die CTR bij. Gelooft u me niet? Vraag aan uw web developer of hij de Google Search Console gebruikt. Want daar kan u die resultaten voor uw eigen site aflezen.
Google vergelijkt de CTR van een link naar uw site, op een gegeven positie in de resultaten, met die van andere links op diezelfde positie. Ze vergelijken uw CTR met de verwachte CTR.
Hoe meer uw CTR de verwachte (gemiddelde) CTR overtreft, hoe groter de kans dat de link naar uw webpagina stijgt in de resultaten. Logisch toch? Google wil de mensen de antwoorden bezorgen die ze zoeken.
Na grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten stelt men dat wanneer uw organische CTR met 3% stijgt, u gemiddeld 1 plek stijgt in de rangorde van de resultaten.
Tip 1 om te zorgen dat u beter online scoren in Google gebeurt: zorgen voor een hogere click through rate. Zo meteen vertel ik u hoe u dit kan doen.
Gedrag op uw website
Maar Google gaat verder. Op de meeste sites staat ook Google Analytics geïnstalleerd. Wanneer u die super handige gratis software plaatst, geeft u Google toestemming deze data ook te gebruiken. Met andere woorden, Google weet hoe lang een persoon op uw site blijft. Ze weten hoeveel pagina’s die bezoekt. Ze weten of hij uw site vanop diezelfde pagina snel verlaat bijvoorbeeld. Dit laatste is een signaal naar Google toe dat dit resultaat toch niet is wat de surfer zocht.
Met andere woorden, de mate waarin de inhoud van uw site overeenstemt met hetgeen de surfer zoekt, speelt een rol in de klassering van zoekresultaten door Google. De kwaliteit van de ervaring op uw site. Opnieuw vanuit de ambitie de mensen zo goed mogelijk te bedienen.
Tip 2: als u wil online scoren via Google, zorg er dan voor dat mensen langer op uw site verblijven. En ja, zo meteen vertel ik u ook hoe u dit doet.
Da’s allemaal mooi en wel, maar hoe doe je dit?
(1) De click through rate op uw resultaten verhogen
OK, we willen dus dat zo veel mogelijk mensen die ons zien verschijnen in de zoekresultaten, op ons resultaat klikken en zo naar onze site gaan. En we willen dat ze lang op onze site blijven.
Dat doet u op 2 manieren. Zorgen dat ze op uw resultaat klikken beïnvloedt u op dezelfde manier als u dit doet met reclame in Google Ads. Door uw SEO titel en uw meta beschrijving zo wervend mogelijk te schrijven.
Even illustreren waar ik het over heb:
Wat u hierboven ziet zijn 3 verschillende resultaten die ik zonet zag bij een Google opzoeking naar ‘LED televisie’. De merknamen heb ik onleesbaar gemaakt, omdat het me niet gaat om die specifieke merken, maar om het illustreren van het vorige punt.
De SEO titel is
Televisies – sitenaam.com / LEDtv kopen? | – sitenaam.be / LED TV kopen? – sitenaam.be
De meta beschrijving zijn de 2 regels die u ziet onder elke groene regel. Het verschil in al dan niet wervend zijn tussen de 1e meta beschrijving (SUHD TV…..) en de 3e meta beschrijving (Bekijk hier….) is enorm.
Dit zijn 2 elementen waar u bewust mee omgaat als u mensen wil overtuigen op uw link te klikken.
Door onze meer dan 16 jaar ervaring met Google Ads weten we hoe 1 woord verschil vaak een reëel meetbare verbetering in de click through rate teweeg brengt. Beschouw deze 2 elementen echt als reclame. En dat is naar een bekende uitspraak van een Amerikaans reclameschrijver, niet anders dan “Advertising is salesmanship in print.”. Goed gekozen SEO titels en beschrijvingen bepalen in sterke mate of mensen uw tekst lezen en er op klikken, of niet. En bijgevolg of u hoger in Google zal staan.
(2) De bezoeker langer op uw site houden
Daar bestaan geen truukjes voor. Hier komt inhoudelijke kwaliteit naar boven drijven. Zorg er voor dat de inhoud op uw site
- van goede kwaliteit
- interessant
- actueel
- relevant
- aangenaam leesbaar is.
Dan zullen mensen vanzelf langer op uw site blijven. Want mensen komen naar uw site omdat ze op zoek zijn naar informatie. Combineer deze informatie met een aangename lay-out, een duidelijke, overzichtelijke navigatie en een snelle site en u bent binnen.
Voor wie het liever in beelden ziet. Uw website is zoals een huis.
Dit is een bijzonder slechte website. Lang geleden gebouwd en al bijna even lang werd er niets meer gerenoveerd. Hij scoort ongelooflijk slecht in Google. Bijna niemand komt er langs. En de weinigen die er per vergissing belanden, zijn meteen weer weg.
Deze website ziet er al een stuk beter uit. Goed onderhouden en alles er op en er aan. Mensen die deze site bezoeken zijn tevreden. Ze vinden er wat ze zoeken. Zonder meer.
En dan heb je het droomhuis. Alles wat je maar kan wensen in een website – mooi van design, prima inhoud, helder, snel enz… De site scoort fantastisch in de zoekresultaten. Bezoekers verblijven er graag en lang.
Mensen die dit huis, deze website, tegenkomen houden er van. Google is mee met die mensen. En Google beloont die website. Dat is het soort site die u moet hebben om hoger in Google te scoren. Kwaliteit drijft boven. In dit geval nogal letterlijk.
Beter online scoren in Google scoren – conclusie
Helaas voor de mensen die hoopten dat hier goedkope trucjes zouden staan waarmee u hoger in Google scoort is dit jaar na jaar, maand na maand, steeds minder mogelijk. Een voorbeeld hiervan zijn de in de inleiding aangehaalde backlinks. Wat zijn mensen namelijk gaan doen in het verleden?
Er werden zogenaamde ‘linkfarms’ opgezet. Sites die enkel en alleen als functie hadden naar een heleboel andere sites – tegen betaling – te linken. Dat heeft heel even gewerkt. Tot Google er achter is gekomen en dit is gaan bestraffen. Of mensen zijn een reeks blogs gaan opzetten rond een bepaald thema. Om dan vanuit die blogs – weerom tegen betaling – te linken naar sites. Dat heeft ook een tijd gewerkt. Weeral, tot Google het doorhad en dit is gaan afstraffen. Afstraffen mag u hier interpreteren als ‘de betrokken sites opzettelijk lager in de rangorde van de resultaten vertonen’.
Betekent dit dat backlinks geen enkel belang meer hebben? Nee, zeker niet. Maar het betekent dat enkel kwalitatieve backlinks nog nuttig zijn. Enkel echte, sterke backlinks helpen u hoger in Google staan.
Besteedt dus geen tijd of geld aan makkelijke backlinks van lage kwaliteit. Maar als u de kans heeft een goede backlink te krijgen, zeker doen. Zo’n goede backlink is, eenvoudig gesteld, een link die uitgaat van een kwalitatieve site, die zelf een hoog aanzien heeft in de ogen van Google.
Wanneer mensen voor het eerst hoorden dat de CTR van de organische resultaten meespeelt, zijn sommigen massaal op de eigen resultaten gaan klikken. Om hun eigen CTR kunstmatig de hoogte in te stuwen. Ook dat is iets wat de computers van Google in de gaten houden. Ze hebben deze technologie immers nodig gehad om in Google Ads abnormaal klikgedrag uit te filteren.
Waarom u dankzij een Google Ads specialist hoger in Google kan scoren, zonder reclame te maken
In Google Ads hanteert Google iets wat ze de kwaliteitsscore noemen voor elk zoekwoord en elke campagne. Die score bepalen ze aan de hand van de relatieve click through rate uit het (recente) verleden en het gedrag van de mensen die clicken op de webpagina en website, waar u ze betalend naartoe stuurt.
Gaat er een belletje bij u rinkelen? Klinkt u dat niet bekend in de oren? Het komt er op neer dat Google de factoren die mee het succes bepalen in Ads, steeds meer laat meespelen in de rangschikking van de organische resultaten.
En wie heeft er ervaring met de kwaliteitsscore en hiermee efficiënt omgaan? Juist, mensen die al jaren op een serieuze manier Google Ads inzetten. Zoals X8 Agency, waarschijnlijk de oudste Google Ads gebruiker van de Benelux (1e click op 14 april 2003 / Google Ads bestaat hier sinds maart 2003).
Daarom kan een Google Ads agency er toe bijdragen dat u hoger in Google gaat scoren. U efficiënt helpen bij het online scoren. Te meer dat we ons ook toeleggen op zaken als gebruiksvriendelijheid van website en het optimaliseren van conversies. Daarover meer specifiek een ander keer meer. Contacteer ons om alvast om dit op maat van uw onderneming en uw website te bespreken.