De wereld van de marketing is voortdurend in beweging, met elke dag nieuwe methodes om uw goederen/diensten te promoten. Het kan zeer overweldigend zijn om te moeten navigeren door dit doolhof, maar sommige trends hebben de neiging om langer te blijven hangen dan andere. Met de opkomst van sociale media, kwam de groei van ‘Influencers’ en influencer marketing en vermogen om op een nieuwe manier te communiceren met uw doelgroep.

Content

Wat is influencer marketing?

Influencer Marketing is een hybride van oude en nieuwe marketingtools. Hierbij wordt het idee van de steun van beroemdheden overgenomen en in een moderne, inhoudelijke marketingcampagne geplaatst. Het belangrijkste verschil is dat de resultaten van de campagne bestaan uit samenwerking tussen merken en beïnvloeders.

Wat werkt in influencer marketing?

Denk goed na over uw aanpak inzake influencer marketing.

  • Wees georganiseerd, stel een strategie, plan en budget samen, besteed tijd aan onderzoek
  • Wees geduldig en wees vooral echt menselijk. Mensen praten met mensen, het gaat niet om bedrijven die met bedrijven praten

Ontwikkel een schema

  • Integreer uw influencer marketing campagnes met uw PR schema, schema van productlancering, enz.

Wat werkt er niet in influencer marketing?

Het veralgemenen van uw aanpak bij het vinden en inzetten van verschillende beïnvloeders. Niet alle influencers passen in één format: pas uw aanpak aan op de specifieke influencer.

Enkel en alleen kijken naar de populariteit van de influencer. Invloed betekent niet alleen populariteit; onthoud dat het uw doel is om een specifieke actie bij uw doelgroep te ontlokken.

Waarom is het zo belangrijk dat uw influencer marketing campagnes authentiek zijn?

Immers, de grootste troef om een invloedrijke factor te zijn is toch niet om accuraat te zijn, maar gewoonweg om een grote achterban te hebben en/of het vermogen om te overtuigen en te leiden? Niet echt.

Moderne consumenten zijn slim genoeg om te weten wat influencer marketing is. Ze beseffen goed dat hun favoriete celeb waarschijnlijk een paar euro op zak heeft gestoken voor het vermelden van een product op sociale media.

Ook al promoot een beïnvloeder puur een product voor het geld, hij of zij kan de effectiviteit van de campagne sterk verhogen door zich in te spannen om een beeld van authenticiteit te geven.
De beïnvloeder moet proberen zo trouw mogelijk te zijn aan zijn gebruikelijke manier van zijn. Ook al is de vertolking niet noodzakelijkerwijs 100% accuraat.

In het begin wist deze manier van communiceren het publiek te boeien op basis van recensies, reëel gebruik en discussie over de producten of diensten van een merk. De laatste tijd vervagen influencers echter de grenzen van de traditionele media, waardoor ze soms dezelfde tractie krijgen als grote beroemdheden. Hoewel dit misschien een droom lijkt voor merken die met influencers werken, zijn de meeste consumenten nu veel terughoudender om influencers te vertrouwen. Zeker als het vrij duidelijk is hoe gemakkelijk een influencers ‘mening’ kan worden afgekocht door een merk. Deze veranderingen hebben de basis gelegd voor een enorme revisie in de Influencer Marketing Industry. Hier zijn onze voorspellingen voor hoe het landschap er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Opkomst en aanvaarding van CGI influencer marketing

CGI staat voor Computer Generated Imagery. Heeft u ooit van LilMiquela gehoord? Hoewel sommigen van u de naam

LilMiquela influencer marketing

© wired.com

misschien niet herkennen, kan ik garanderen dat velen haar de afgelopen 6 maanden hebben gezien of gehoord. Ze is in influencer marketing voorgekomen voor grote merken als Calvin Klein, Diesel en Prada. Bovendien heeft ze haar eigen muziek uitgebracht en…. het meest opmerkelijke: ze bestaat alleen in de virtuele wereld. Ja, u leest het correct, ze is volledig virtueel. De online gemeenschap heeft debatten gehad over de vraag of ze een echte persoon is, aangevuld met CGI, of dat ze in no-way echt is maar volledig CGI. Hoe dan ook, programmeurs en ontwerpers werken eindeloos aan het creëren van de scènes die we zien op haar Instagram. Dit is allicht een deel van de reden is waarom CGI influencer marketing waarschijnlijk in populariteit zal groeien. De mogelijkheden zijn eindeloos en merken kunnen nu samenwerken met ontwikkelaars om de ideale setting voor hun producten te creëren. Dit is veel aantrekkelijker voor marketeers dan de onzekerheid die het werken met traditionele (i.e. menselijke) influencers met zich meebrengt.

Focus op micro-influencers

Het succes van een influencer marketing campagne is niet alleen afhankelijk van het aantal volgers, maar ook van de betrokkenheid en de relatie die de influencer heeft met zijn of haar publiek. Micro-influencers hebben weliswaar een kleiner bereik, maar het bereik dat ze hebben is veel waardevoller omdat hun publiek een echte band met hen heeft. Hun volgers vertrouwen hen en respecteren oprecht hun mening. De grote wereldmerken beginnen dit te beseffen en sommige zijn hun inspanningen meer gaan richten op micro-influencers dan op grootschalige, mainstream influencers. Neem Coca-Cola bijvoorbeeld; als merk kunnen ze elke gewenste beïnvloeder ‘kopen’. Zij hebben het geld, de status en de reputatie. Dit jaar hebben we echter gezien dat ze micro-influencers zoals Miette Dierckx in de schijnwerpers hebben geplaatst voor hun campagnes. Miette heeft slechts 36,8k volgers, wat vrij bescheiden is in de wereld van influencer marketing. Maar Coke zag haar waarde in, dankzij haar sterke relatie met haar reis- en voedselgeobsedeerde publiek.

Strengere reglementering

Afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt, verschillen de wetten rond reclame en influencer marketing. Tot nu komt er weinig bestraffing bij niet-naleving van de regelgeving door influencers. Dit kan niet lang meer zo blijven, omdat influencer marketing op zo’n grote schaal blijft groeien. Sommigen zouden kunnen beweren dat influencer marketing reeds, of binnenkort, traditionele media reclame zal overtreffen in waarde. Als dit het geval is dan moeten strengere wettelijke regels en bepalingen, zoals die in de traditionele reclame, worden opgelegd en gehandhaafd.

Dit zijn slechts een greep uit de mogelijkheden voor de toekomst van influencer marketing. Er zijn ook andere zaken om rekening mee te houden, zoals de opkomst van Influencer Networks, In-House influencers, nieuwe technologieën, veranderingen in sociale media platforms (wist u bijvoorbeeld al dat Instagram onlangs wijzigingen heeft aangebracht om het aantal likes dat een post ontvangt te verbergen?), en de steeds veranderende behoeften van de moderne consument. De toekomst is verre van zeker, maar verandering is onvermijdelijk.

Denk goed na welke invloed influencer marketing (pun intended) op uw merkcommunicatie kan hebben.