Linkbuilding: wat is het en hoe pak je dit correct aan?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar die van u.

Waarom Linkbuilding belangrijk is voor SEO? Linkbuilding is belangrijk omdat het een zeer invloedrijke factor is in de manier waarop Google webpagina’s rangschikt. Google zegt hierover zelf:

Over het algemeen kunnen webmasters de rangorde van hun sites verbeteren door het aantal hoogwaardige sites die naar hun pagina’s linken te vergroten.”

Er zijn veel technieken om aan linkbuilding te doen, en hoewel ze in moeilijkheidsgraad variëren, zijn SEO specialisten het er over het algemeen over eens dat linkbuilding een van de moeilijkste onderdelen van hun werk is.

CONTACTEER ONS VOOR EEN GESPREK OVER LINKBUILDING
  1. Om nieuwe webpagina’s te ontdekken
  2. Om te helpen bepalen hoe hoog een pagina moet worden gerangschikt in de resultaten

Zodra zoekmachines pagina’s op het web hebben doorzocht, kunnen ze de inhoud van die pagina’s toevoegen aan hun indexen. Op deze manier kunnen ze beslissen of ze vinden dat een pagina van voldoende kwaliteit is om goed gerangschikt te worden voor relevante zoekwoorden.

Wanneer ze dit beslissen, kijken de zoekmachines niet alleen naar de inhoud van de pagina: ze kijken ook naar het aantal links naar die pagina van externe websites en de kwaliteit van die externe websites. Over het algemeen geldt dat hoe meer websites van hoge kwaliteit naar u zijn gelinkt, hoe groter de kans dat u een goede positie in de zoekresultaten krijgt.

We kennen niet het volledige algoritme dat Google gebruikt om de zoekresultaten te bepalen – dat is de ‘geheime saus‘ van het bedrijf. Ondanks dat feit is de algemene consensus onder de SEO-gemeenschap dat links nog steeds een grote rol spelen in dat algoritme.

Het lijdt geen twijfel dat als u hoogwaardige links naar uw website krijgt, dit u helpt beter te rangschikken en meer verkeer te ontvangen. De focus op kwaliteit neemt toe naarmate Google steeds verfijnder wordt in het filteren van links van lage kwaliteit. Dit heeft directe invloed op linkbuilding door SEO specialisten, omdat ze ervoor moeten zorgen dat de technieken voor linkbuilding die zij kiezen zich volledig richten op die kwaliteit.

Google bestraft websites die links van lage kwaliteit of spam bevatten. In het verleden konden SEO specialisten technieken als artikelinzendingen en directoryvermeldingen inzetten, omdat ze goed werkten en weinig risico opleverden als ze correct werden uitgevoerd. De tijden zijn echter veranderd met de introductie van de Penguin updates van Google die websites die deze linkverbindingstechnieken van lage kwaliteit nastreven, agressief hebben gepenaliseerd.

CONTACTEER ONS VOOR EEN GESPREK OVER LINKBUILDING

Hoe pakken we linkbuilding succesvol voor u aan?

Wat wij doen voor u is uitgaan van een gedetailleerde analyse door onze X8 Agency SEO Check®.

  1. Wij bepalen uw huidige positie in de Google resultaten voor de zoekterm waar het over gaat.
  2. Nadat we geanalyseerd hebben welke ‘on-page’ verbeteringen er dienen te gebeuren, gaan we na hoeveel plaatsen u hiermee in de Google resultaten stijgt.
  3. Daarna kijken we naar de concurrenten die bovenaan en net boven u staan in de resultaten. En analyseren we in detail welke backlinks zij hebben. Het gaat hier over het aantal domeinen die naar de concurrenten linken, maar vooral naar het onderzoeken van de backlinks van hoge kwaliteit die ze hebben.
  4. Dan is het kwestie van die backlinks van hoge kwaliteit 1 voor 1 uit te pluizen om na te gaan wat we moeten doen om ook naar uw site aan linkbuilding te doen vanuit de pagina’s die deze kwalitatieve backlinks bevatten.

Hoe weten we welke backlinks naar de websites van uw concurrenten kwalitatief zijn en mogelijk ook voor u interessant? Dat is een onderdeel van de X8 Agency SEO Check® die we hiervoor inzetten, in combinatie met een manuele analyse.

linkbuilding links concurrent
CONTACTEER ONS VOOR EEN GESPREK OVER LINKBUILDING

Wat u hier links ziet is een (beperkt en zeer gedeeltelijk) voorbeeld van zo’n analyse van backlinks van een site die concurreert met dia van een X8 Agency klant.