Content

Online reputatie management. Iets voor u?

divide
online-reputatie-bezorgd

Online reputatie management. Iets voor u?
Heeft u al ooit gewenst dat u vervelende foto’s uit uw studententijd zou kunnen laten verdwijnen van het internet? Of negatieve reviews over uw KMO kan wegtoveren? Bent u ongerust als u denkt aan hetgeen een werkgever, waar u gaat solliciteren, over u zal vinden via Google?

We leven steeds meer online en beginnen daar geleidelijk aan ook de nadelen van in te zien. We delen van alles en nog wat, maar we hebben erg weinig controle wat er daarna mee gebeurt op het internet. Iemand die uw online reputatie wil beschadigen zal hierbij weinig hinder ondervinden.

Tijd om kennis te maken met een online reputatie manager

Deels PR adviseur, deels tech-specialist, houdt een online reputatie manager zich bezig met uw online makeover. Doorgaans door de negatieve zoekresultaten weg te drummen en te vervangen door links naar inhoud die u liever wil laten zien.

Wat doet een online reputatie specialist eigenlijk?

Onze klanten omvatten individuele personen, belangrijke zakenlieden, bedrijven en zelfs vakverenigingen. We proberen hen een maximale controle te bezorgen over hetgeen anderen online over hen vinden. In die zin dat we informatie die positief is naar boven pushen en negatieve informatie daarmee overstemmen. Ook zetten we bepaalde zaken in een meer correcte context, aan de hand van nieuwe relevante inhoud.

Waarom zou iemand hulp nodig hebben om een online reputatie te beheren?

Het internet brengt ons vele leuke zaken…. maar ook wat onprettige. Uw naam kan gebruikt worden door mensen die niet noodzakelijk het beste met uonline-reputatie-ontevreden-150x150 voorhebben. Voor welke reden dan ook.

Als iemand iets negatief over u publiceert online – of het waar is of niet, actueel of niet – dan kan dit uw toekomst negatief beïnvloeden. Tegelijk schept uw online reputatie ook positieve opportuniteiten. Het komt er op neer dat u online liefst het beste van uzelf naar voren schuift, niet?

Waarom kunnen mensen niet zelf hun online reputatie aanpakken?

De beste analogie die ik kan bedenken is anti-virus software op uw PC. Er zijn allicht enkele tientallen supernerds op de wereld die hun PC helemaal zelf tegen virussen kunnen beschermen. Omdat ze de enorme technische expertise hebben die dit vereist. Heeft u de expertise om zelf aan uw online reputatie te werken? Wat niet wil zeggen dat u ons alles moet laten doen. Er zijn een aantal zaken die u, samen met ons, zelf kan bewerkstelligen.

Welke probleem komt het vaakst voor?

Soms komen we mensen tegen die niet beseffen dat ze een probleem hebben. Omdat ze gewoonweg nooit de moeite nemen zichzelf te Googlen. Wanneer ze dit wel doen en ze hebben geluk, of zijn altijd erg voorzichtig geweest, dan komen ze niets negatief tegen. Maar wil u niet nog liever, dat u en anderen die u checken, positieve zaken over u ontdekken?

Het is duidelijk dat een bedrijf dat negatieve kritiek online tegenkomt online een probleem heeft. Maar waarom zou een privé persoon zich druk maken over zijn of haar online reputatie?

Het internet kan gevaarlijk zijn, in die zin dat iemand die u online wil schaden, dit erg gemakkelijk kan. Een ex partner met een wrok tegen u, iemand die u ontslagen heeft en zich onheus behandeld voelt, een ontevreden klant en ga zo maar verder.

Maar uw online reputatie kan ook belangrijk zijn als u niet in het zakenleven zit. Zoveel relaties worden vandaag de dag beïnvloed door wat men over u vindt bij een Google search.

Bovendien leven we in een ‘inbound economie’. Mensen, werkgevers en klanten vinden u in steeds sterkere mate online. Als u een tuinarchitect bent en men vindt bij het zoeken naar uw naam een site en profiel die dit bevestigen, dan is dit prima. Maar stel dat er iemand anders, die heel iets anders doet, bestaat met dezelfde naam als de uwe. En dat dit andere profiel veel prominenter verschijnt in de zoekresultaten, dan uw profiel.

Of u maakt op vakantie kennis met mensen die u vragen wat u doet. Als ze dit online nagaan en ze vinden hier niets over, dan is dat niet goed. Zeker niet als die mensen anders misschien iets van u gekocht hadden.

Zo heb ik onlangs het voorbeeld gehoord van een diamantair die geen enkele online aanwezigheid had. Hij begon daar, in een heel koopkrachtige andere omgeving waarin hij zich in zijn vrije tijd begeeft, opmerkingen over te krijgen. In de zin van “Je vertelt dat je diamantair bent en dat ik via jou een diamant aan een uitstekende prijs kan kopen, maar ik vind niets over je activiteit op het internet.

Het gaat dus niet enkel om het bijsturen van negatieve informatie, maar ook over het beklemtonen van uw positieve waarheid en uw ‘personal brand’.

Hoe moeilijk is het iets weg te ‘gommen’ eens het online staat?

Wij gommen niets weg. De wet en Google staan daarin niet aan onze kant. Maar het goede nieuws is dat wanneer iets niet meer op de eerste pagina van Google staat het voor de meeste mensen niet bestaat.

Wat houdt een online makeover in?

We zorgen er voor dat het ‘verhaal’ van onze klant – een professioneel en naar waarheid geschreven biografie – duidelijk naar voren komt in de zoekresultaten. Liefst zo hoog mogelijk. Het kan dat we 5 verschillende verhalen of facetten voor onze klant naar voren schuiven. Telkens in overleg met de klant. En uiteraard met enorm veel empathie. We leven ons echt in de klant, zijn mentaliteit en eigenheid in. Zodat het resultaat een online aanwezigheid is die echt overeenstemt met uw zelfbeeld. Met hetgeen u over uzelf online wil tonen.

Enkel als er een probleem is? Of proactief handelen?

Vaak komen klanten pas naar ons toe als ze een probleem hebben. En dan is het alle hens aan dek. Maar gelukkig hebben we ook klanten die het belang van hun online reputatie tijdig inzien. Waar we tussenkomen voor er ooit een eventueel probleem is. U weet het, voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook inzake het beheer van uw online reputatie.