Een sales funnel of verkooptrechter is de verzameling van stappen waar u een lead doorheen loodst. Aanvankelijk als prospect om vervolgens geleidelijk over te stappen van prospect tot klant. Dat proces kan bestaan uit slechts twee evenementen: een landingspagina en een opt-in pagina op uw site. Of het kan zo complex zijn als nodig voor uw bedrijf. Laten we samen de elementen van een sales funnel in detail bekijken.

Top van de sales funnel: bewustwording, ontdekking en inschrijving

Vroeg in hun pad ervaren uw potentiële klanten een specifiek probleem. Ze hebben er vragen over en ze hebben het probleem misschien zelfs nog niet precies benoemd. Uw prospects kennen (en ervaren) vooral de symptomen er van.

Ze proberen hun probleem te verwoorden en zijn op zoek naar een betrouwbare bron van informatie en voorlichting. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die ze misschien hebben gerelateerd aan specifieke sectoren of producten:

  • Een matrassenwinkel: “Waarom doet mijn rug pijn na het slapen?
  • Een elektriciteitsbedrijf: “Gemiddelde elektriciteitsrekening’
  • Een afslankproduct: “Waarom kom ik na een kuur of dieet telkens weer bij?
  • Een lederen bankstellen bedrijf: “Waar moet ik op letten om lang te kunnen genieten van een lederen bankstel?

Aan de top van de sales funnel wil uw prospect zich goed voorgelicht voelen. Om die prospect te overtuigen met u in contact te treden zijn de volgende 5 stappen een vereiste.

Voor ik het vergeet: hulp nodig bij het opzetten van een succesvolle sales funnel? Contacteer ons.

Stap één: beloof die prospect een oplossing + een eenvoudige, vrijblijvende eerste stap waar hij meteen voordeel uit zal halen

Een sales funnel kan pas actief worden eens uw prospect er mee geconfronteerd wordt. Hij of zij moet minstens de allereerste stap zetten door ergens op te klikken en op een landingspagina van uw website belanden.

Maak een sterke landingspagina. Want de landingspagina van uw website is de eerste indruk die potentiële klanten meteen van uw bedrijf en/of aanbod krijgen. Neem daarom de tijd om ervoor te zorgen dat die sales funnel landingspagina er echt goed uitziet. Een goede landingspagina zal de bezoekers aanmoedigen om zich aan te melden voor een soort van lijst. Dit is dan ook het enige doel van die landingspagina. Het e-mail adres van de gemotiveerde prospect bekomen.

Deze landingspagina is ontworpen om snel voldoende vertrouwen op te bouwen, zodat mensen bereid zijn hun e-mail met u te delen en u toestemming te geven hen berichten te sturen. U krijgt hun e-mail van hen enkel en alleen door hen iets waardevol in ruil er voor aan te bieden.

Uniek aan een landing page voor een sales funnel is dat deze best geen hyperlinks, afleidende advertenties of zelfs een navigatiemenu heeft. Ook geen zijbalk. Het is hyper-gefocust.

Dit type landingspagina geeft de bezoeker geen andere keuze dan zich bij u aan te melden of te vertrekken. Ze ondernemen actie of ze drukken op de terug-knop en vertrekken.

Stap twee: presenteer een waardevol aanbod

U heeft dus een landingspagina nodig met een aantrekkelijk aanbod en een overduidelijke Call-to-Action. Want het is belangrijk er steeds aan te denken dat de aandachtsspanne van een potentiële klant zeer beperkt is en dat de tijd die hij heeft, kort is.

De koptekst van uw landingspagina is ECHT belangrijk. En ik heb geweldig nieuws: het schrijven van een kopregel voor een sales funnel landingspagina is eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is een duidelijk resultaat beloven die mensen zullen krijgen als ze zich inschrijven.

Oké, dus u heeft iemand aan de haak geslagen met uw koptekst. Nu is het tijd om ze beter te laten weten wat ze precies zullen krijgen.

Wat moet U bieden op uw sales funnel landingspagina? Zoek naar vragen die mensen stellen op forums en online communities. Als u dezelfde vraag of hetzelfde probleem steeds weer ziet opduiken, weet u dat u een winnend onderwerp in handen heeft. U kan even goed nagaan welke vragen mensen u in uw zaak, via een contactformulier op uw site, via uw Facebook pagina, aan de telefoon enz… vaak stellen. U kent uw klanten en hun vragen, toch?

Stel dat u KETO dieetproducten verkoopt. Dan zal u allicht vaststellen dat mensen die een KETO dieet volgen vaak vragen stellen over ingrediënten en recepten. Welnu, biedt hen bijvoorbeeld een receptenboek aan (in de vorm van een downloadbaar e-boek). U weet met zekerheid dat uw prospects hiernaar op zoek zijn.

Pro Tip: Beperk het aantal formuliervelden dat iemand moet invullen. Als u mensen vraagt hun naam, telefoonnummer, fysiek adres, naam va hun huisdier 🙂 en levensdoel te geven, zullen ze zich NIET aanmelden. Gebruik velden enkel en alleen als u ze met 1000% zekerheid ook gaat gebruiken in het vervolg van de sales funnel.

Stap drie: voeg de oproep tot actie toe (call to action of CTA)

Zeg de mensen PRECIES wat ze vervolgens moeten doen. Voor de meeste sales funnel landingspagina’s, zal uw oproep tot actie iets als een eenvoudige “Registreer Nu” zijn.

Maar als u bijvoorbeeld een e-boek met KETO-recepten weggeeft, wilt u waarschijnlijk een CTA als “Ontvang direct het KETO receptenboek” gebruiken.

Overdenk deze stap niet te veel. Zolang uw CTA kristalhelder is, bent u klaar om verder te gaan.

Stap vier: gebruik sociaal bewijs

Sociaal bewijs is een van de BESTE manieren om meer conversies op uw sales funnel landingspagina te krijgen.

Waarom?

Mensen zijn SUPER terughoudend als het er om gaat hun e-mailadres op te geven. Zelfs als u hen een geweldige checklist, case study of ebook aanbiedt.

Enter: sociaal bewijs.

Sociaal bewijs vertelt potentiële abonnees: “Relax. Veel mensen hebben zich al ingeschreven. En ze houden van [uw gratis aanbod]. Ga uw gang en schrijf u gerust in“.

Wat kan u als sociaal bewijs gebruiken? De meeste mensen laten zien hoeveel abonnees ze al hebben. Of hoeveel mensen tot nu toe op dit aanbod zijn ingegaan.

De vraag is: hoe kan u sociale bewijzen gebruiken als u (nog) geen 150.000 abonnees hebt?

Het is gemakkelijk: gebruik getuigenissen. Net zoals u dat zou doen bij een product of dienst. Met andere woorden: laat een citaat zien van iemand die uw product of dienst of aanbod FANTASTISCH VINDT.

De belangrijke les is dit: hoe sterker het sociaal bewijs is dat u toont, hoe beter uw pagina zal converteren.

Stap vijf: verwijder afleidingen

Toen ik voor het eerst begon met het bouwen van sales funnel landingspagina’s liet ik mijn normale navigatie bovenaan de pagina gewoon staan.

En het was een grote fout. Het ‘grote idee’ achter een sales funnel landingspagina is dat u mensen slechts één optie geeft op die pagina: zich bij u aanmelden.

En als uw pagina een zijbalk, navigatie en links naar andere pagina’s bevat, zal uw conversiegraad sterk dalen. Daarom verwijder ik vandaag de dag de navigatie, zodat de focus volledig op het aanbod ligt. En ik raad u aan hetzelfde te doen.

Nogmaals, Hulp nodig bij het opzetten van een succesvolle sales funnel? Contacteer ons want

we delen graag onze expertise met u.

Tweede fase van de sales funnel: autoriteit en vertrouwen opbouwen

U heeft meteen na de inschrijving gereageerd en het waardevolle dat u beloofd had ook geleverd. De relatie met uw leads is dus al goed begonnen.

Vanaf uw tweede e-mail moet u zich positioneren als een vertrouwenswaardig expert. Wellicht wilt u uw leads verder koesteren met meer artikelen, informatie, getuigenissen, enz.

Niet alleen het delen van meer inhoud kan u helpen bij het scheppen van die autoriteit. U kunt uzelf, uw bedrijf, producten of diensten voorstellen. U kan de mensen uitleggen wat ze van u, uw producten en diensten, of van hetgeen u hen gestuurd heeft, mogen verwachten.

Stel dat u hen dat KETO receptenboek gestuurd heeft. U kan hier extra informatie delen over het KETO dieet. Waardevolle informatie van dewelke u weet dat eenieder die zo’n dieet volgt ze graag wil hebben.

Of u kan de mensen aangeven dat u een Facebook pagina heeft waarop ze zelf hun KETO recepten kunnen delen, vragen stellen aan uzelf, maar ook aan andere bezoekers van die pagina. U kan de geschiedenis, visie en missie van uw bedrijf met hen delen.
Kortom, een mix van zaken die uw doelgroep in principe zeer zal interesseren. Waar ze echt iets aan hebben.

Derde fase van de sales funnel: de echte oproep tot actie (call to action)

U heeft de beloofde waarde geleverd en u heeft zich als vertrouwenswaardige autoriteit gepositioneerd. In uw derde (of vierde) e-mail gaat u nu voor de commerciële tekst. Noteer ook dat u dit niet gedaan heeft in de eerste e-mails!

Waarom? Omdat de mensen zich in eerste instantie niet ingeschreven om iets van u te kopen. Enkel hun e-mail adres ingevuld in ruil voor iets wat u hen had beloofd en geleverd heeft.

In deze commerciële mail maakt u een directe aanbieding en geeft u een overzicht van de voordelen voor de koper.

U kunt gebruik maken van een gestructureerde pitch waarin u empathie toont met het probleem van de klant. Of u kunt het waarom, wat en hoe van uw aangeboden product/dienst vermelden.

Voor meer geloofwaardigheid is het aan te raden ook te voorzien in deze mail:

  • Link naar de FAQ pagina
  • Getuigenissen en beoordelingen van klanten
  • Sociale media links voor extra sociale proofing
  • Vermelding van garanties en/of gratis levering

En hou er rekening mee dat mensen het tussendoor lezen, terwijl 60% het via mobiele apparaten doet. Dit betekent dat ze waarschijnlijk eerder uw e-mail inhoud zullen scannen dan het woord voor woord lezen.

Daarom moeten uw e-mails kort, pakkend en direct zijn.

Pro Tip: voeg een teller toe die de tijd aftelt tot dewelke uw bijzondere aanbod vervalt. Dat schept extra druk op de bezoeker.

sales funnel countdown

Dit alles is waarschijnlijk een beetje overweldigend, niet? Vandaar dat we u onze hulp aanbieden bij het opzetten van een succesvolle sales funnel. Contacteer ons gerust.