TikTok heeft in de afgelopen jaren gezorgd voor een buzz en groeit nog steeds elke dag, met thans al maar liefst 500 miljoen gebruikers. Tiktok werd in 2016 gelanceerd als een videoplatform waar mensen video’s konden delen en bewerken. Sindsdien heeft het een zeer indrukwekkende aanhang ontwikkeld en het wordt momenteel in meer dan 150 landen gebruikt.

De trend neigt naar de jongere generatie en wordt dus vooral door de jeugd gebruikt. Hier zijn informatie en tips om TikTok in uw marketingtools op te nemen, indien u deze doelgroep wil bereiken.

TikTok was eerder een populaire app genaamd Musical.ly, waar gebruikers voornamelijk lipsynchronisatievideo’s plaatsten.

De app heeft een niet-gewogen algoritme dat video’s organisch aan de oppervlakte brengt in de volgorde waarin ze worden gedeeld. Het biedt hashtags die werken zonder verbod of vertraging van de video’s.

We gaan een tijdperk van kortere aandachtsspanne in. De meeste mensen zijn slechts 15 seconden geïnteresseerd in zaken, zoals video’s die je ziet op TikTok, filmtrailers of advertenties. Binnen die 15 seconden mag de kijker beslissen of hij/zij meer content wil zien. De truc is om een manier te vinden om hun aandacht in die 15 seconden vast te pakken en vast te houden, vooral als ze nog nooit van je hebben gehoord.

Content

Waarom marketeers aandacht moeten besteden aan TikTok

TikTok is geen nieuw platform; het is een platform met nieuwe energie. Het biedt zoveel mogelijkheden voor marketeers die als eerste van hun generatie op het platform willen zitten. De meeste marketeers zijn nog niet in grote aantallen naar TikTok getrokken, dus het is nog steeds een beetje geïsoleerd en ietwat ongeregeld zoals het Wilde Westen. Het wint echter aan kracht en wordt langzaam maar zeker bekend bij een bredere massa.

Volgens demografische gegevens van TikTok in 2019 bevindt het zich momenteel in 154 landen en heeft het ongeveer 500 miljoen actieve gebruikers. TikTok staat consequent in de top 10 van meest gedownloade apps in de App Store.

Onder de gebruikers van TikTok is ongeveer 66% jonger dan 30 jaar en er lijken veel tiener- en middelbare scholieren op de site te zijn.

Toch zijn ook hashtags als #MomLife, #MomOfThree, en #WorkingMom actief en trekken ze voortdurend videocontent van millennials tussen de 20 en 30 jaar. Er zijn veel jongere moeders en anderen die jong lijken, wat betekent dat TikTok een ideaal platform is voor elk merk dat voor dit waardevolle publiek wil komen.

Ik voeg hieraan toe dat fitness influencer Chalene Johnson actief is op TikTok en ze trekt een 50+ publiek aan. Zach King, die bekend staat om zijn 20 miljoen Instagram aanhangers en ook superberoemd is op YouTube, is inmiddels ook actief op TikTok en hij is een vrij jonge man.

De gebruikers besteden in totaal $50 miljoen aan virtuele geschenken op TikTok en het platform is in de vroege stadia van het testen van een advertentieprogramma in zelfbediening

Hoe werkt TikTok?

TikTok beschikt over twee naast elkaar geplaatste feeds. De hoofd- of standaardfeed op de rechterhelft heeft een schijnbaar eindeloze stroom aan content die op maat is gemaakt ‘For You‘. Terwijl je door deze video’s veegt, kun je de accounts volgen, met de content aan de slag gaan en meer. De feed aan de linkerkant bevat inhoud van accounts die je al volgt. Je kan gemakkelijk heen en weer schakelen tussen de twee feeds.

TikTok split image

Wanneer je de app voor het eerst opent, krijg je een duidelijke nieuwsfeed te zien. Het kent je voorkeuren niet, dus wat er in de ‘For You‘ feed verschijnt, zal volledig willekeurig zijn totdat je je met de inhoud gaat bezighouden. Het bevat meestal gebruikers die je niet volgt en inhoud die je nog niet hebt gezien. Zodra je begint met het volgen van en omgaan met andere gebruikers, zal de app beginnen met het aan de oppervlakte brengen van vergelijkbare inhoud en makers in de ‘For You’ feed.

TikTok biedt een grote verscheidenheid aan inhoud. Veel ervan is erg vermakelijk, maar een deel ervan is ook wel ongepast en schokkend.

Videoformaten op TikTok

Alle video’s in TikTok zijn verticaal en nemen uw hele telefoonscherm in beslag. Een meerderheid van de inhoud is doorgaans 15 seconden of korter, maar de videoclips werden ondertussen uitgebreid tot maximaal 60 seconden. Alle TikTok-video’s worden in loop vertoond. TikTok lijkt erg op Vine, een videoplatform dat ooit erg populair was en plotseling werd afgesloten.

Geverifieerde accounts op TikTok

Net als andere sociale mediaplatformen heeft TikTok zijn eigen versie van geverifieerde status zodra een individu een bepaald niveau van bekendheid en populariteit op het platform geniet. TikTok geeft deze erkenning en het verhoogt zo in wezen de status van de persoon bij andere gebruikers.

TikTok lijkt er heel goed in te slagen om kwaliteitsmakers te identificeren die voortdurend geweldige content produceren.

Live streaming en monetisatie op TikTok

Live videostreaming is beschikbaar op TikTok, maar alleen als u reeds 1.000 volgers hebt bereikt. Hoewel dat een lage volgertelling lijkt in vergelijking met andere sociale media platformen, is het op TikTok erg moeilijk om dit te bereiken zonder een bewuste strategie om de aandacht van het publiek te trekken en te houden. Het is gemakkelijk om mensen uw video’s te laten bekijken, maar niet om ze zich te laten abonneren en u te laten volgen.

Wanneer u live op TikTok gaat, wordt uw video aan al uw volgers getoond in hun feeds. De waarschuwing dat u live bent gegaan, wordt duidelijk boven aan hun feed en op hun notificatiebalk weergegeven. Mensen kunnen dan uw live stream delen met al hun volgers, wat resulteert in een potentieel voor exponentiële groei op TikTok. Zodra uw live video klaar is, verdwijnt deze volledig en is die ook voorgoed verdwenen.

Zodra de mogelijkheid om live video’s op te nemen is ontgrendeld op uw TikTok-account, zult u merken dat het vergelijkbaar is met het live streamingproduct van YouTube. Mensen kunnen binnen TikTok virtuele cadeaus kopen met behulp van één van de verschillende valuta in de app. De meest voorkomende is het gebruik van munten, die in verschillende bundels aan de hand van echt geld worden verkregen.

De virtuele geschenken, die in wezen emoji-stickers met grappige namen als Concert, Cowboy en Drama Queen zijn, kunnen worden gebruikt om makers te belonen voor de geweldige inhoud. De geschenken komen in een waaier van waarden en grootte tussen 0,50 USD en 50 USD en kunnen terug in echt geld worden omgezet, waarvan de scheppers een deel van houden.

Als uw live stream honderden of duizenden mensen aantrekt, heeft u het potentieel om honderden of zelfs duizenden dollars te verdienen als elk van hen een bijdrage bijdraagt terwijl u uitzendt.

Ondertitels en hashtags op TikTok

TikTok heeft een fenomenaal hashtag systeem, maar hashtags worden beperkt door de korte 140 karakters die zijn toegestaan voor elke video ondertiteling. Deze ondertitel moet niet alleen de volledige videobeschrijving bevatten, maar moet ook alle hashtags bevatten waarvoor u wilt ranken. Hoe meer gebruikers zich met uw video engageren, des te hoger de rangorde binnen de verschillende hashtags.

Ondertitels op TikTok verschijnen bovenop de video’s terwijl ze worden afgespeeld en blijven voor de duur van de video staan, net als in Instagram Stories. Ondertitels kunnen overal op het scherm worden geplaatst en ze zijn feitelijk grafische elementen in plaats van echte tekst.

Bio en links aan TikTok toevoegen

Hoewel het platform momenteel geen ondersteuning biedt voor aanklikbare links in de video’s noch een swipe-up optie, kunnen gebruikers een link opnemen in hun TikTok biografie.

Net als ondertitels in de video’s zijn ook de biografieën op TikTok beperkt tot 140 karakters platte tekst en emojis. De 140 karakters kunnen een link naar uw website bevatten, maar de URL is niet aanklikbaar. U kunt één profielfoto uploaden en uw eerdere foto’s worden niet in een album opgeslagen zoals op Facebook.

Analytics op TikTok

Analytics in TikTok ontbreken. De makers kunnen op dit moment alleen zien hoeveel mensen hun video’s hebben bekeken en hoeveel mensen erop hebben gereageerd. U kunt ook zien wie uw profiel heeft bekeken. Dat is het ongeveer.

TikTok geeft geen demografische gegevens over uw volgers of gebruikers die zich met uw inhoud op het platform hebben ingelaten.

Adverteren op TikTok

Er zijn vier primaire vormen van advertentieformaten die u kunt gebruiken om een advertentie op het platform te plaatsen:

Infeed native content

TikTok video’s duren 9-15 seconden; de native infeed video’s moeten ook 9-15 seconden lang zijn. De inhoud wordt op het volledige scherm weergegeven, net als de manier waarop Instagram stories worden weergegeven en kunnen worden overgeslagen. Ze ondersteunen meerdere functies, zoals het doorklikken naar de website of het downloaden van apps. De impact van de video wordt gemeten aan de hand van het aantal klikken, impressies, Click Through Rate, videoweergaven, speelduur en video-interacties (zoals delen en commentaar geven).

Brand Takeovers

In deze categorie kunnen afbeeldingen, GIF’s en video’s worden gebruikt. De embedded links kunnen worden gekoppeld aan websites, landingspagina’s of uitdagingen en hashtags binnen het platform. De merkovernames zijn exclusief voor één merk per dag. Deze categorie biedt impressies, uniek bereik en clicks.

Hashtag Challenge

Deze vorm van advertenties wordt gebruikt wanneer merken kiezen voor het gebruik van gepromote hashtags. In deze categorie bevat de hashtaguitdaging een link die de gebruikers doorverwijst naar de hoofduitdaging pagina waar ze de details van de uitdaging en de aanbevolen instructies kunnen zien. Hashtag uitdagingen kunnen worden gemeten door middel van videointeractie, klikken, bannerweergaven en weergave van soortgelijke, door de gebruiker gegenereerde, video’s.

Branded Lenses

Met het veelbelovende resultaat dat de applicatie de laatste jaren heeft gehad, neemt TikTok initiatieven om het adverteren nog aantrekkelijker te maken. Eén van de projecten die het bedrijf in het vooruitzicht stelt, zijn de merklenzen. Net als bij de Snapchat 2D- en 3D-brillenglazen voor foto’s en gezichten, is TikTok van plan om het mogelijk te maken het platform van TikTok te gebruiken om deze functie toe te passen.

Ga voor plezierige, unieke en creatieve inhoud

Een deel van TikTok als uniek instrument voor influencer marketing in 2019 is dat u geen hoogwaardige of verfijnde content nodig hebt om impact te bekomen. Uiteindelijk moet originaliteit de drijvende kracht worden in plaats van kwaliteit. Gebruikers op TikTok lijken de melige en dwaze kant van de contentpromotie te waarderen. De reacties van de gebruiker moeten u helpen om potentiële kopers het best te beïnvloeden.

Identificeer trends

Video’s op TikTok zijn een combinatie van lipsynchronisatie op originele en geüploade muziek, geluidseffecten en audiofragmenten, tirades en alles wat de verbeelding kan creëren.

TikTok’s wortels liggen in de muziekinhoud maar gebruikers zingen steeds vaker nieuwe teksten voor een liedje en maken video’s met een grappige opname, creatieve interpretatie of dubbele betekenis van woorden.

Zoek overal naar inspiratie

Observeer grappige dingen die gebeuren gedurende uw leven en zoek overal naar inspiratie. Als u in een luchthaven bent, kijk naar luchthaven hashtags op TikTok en andere platforms. Neem nota van de verschillende dingen die anderen hebben gedaan die u voor uw TikTok video’s kunt overnemen. Zoek naar dingen die u kunt doen in uw specifieke locatie of terwijl u wacht.

Voeg een plottwist toe

Dit betekent dat de dingen in het begin op een bepaalde manier lijken te gaan en dan een totaal andere kant op gaan, die iedereen verbaast.

De initiële schok zorgt ervoor dat mensen het met een frisse blik terug willen zien. Ze raken er aan verknocht en gaan uw video opnieuw en opnieuw bekijken. Dan komen ze terug om commentaar achter te laten of hun vrienden te taggen om het zo met hen te delen. Dat is het doel.

Creëer uw eigen audioclips

Als u een video maakt en uploadt met uw eigen stem of geluidseffecten op TikTok, krijgt u voor altijd de attributie voor dat geluid. Dit betekent dat elke video die uw audiofragmenten hergebruikt, uiteindelijk naar uw account wordt teruggelinkt. Het uploaden van uw eigen geluiden is een andere manier om te groeien en wat tractie te geven aan uw merk op TikTok.

Ter illustratie, Arnold Schwarzenegger uploadde een aantal ongelooflijk interessante audiofragmenten naar TikTok en ging meteen viral met iedereen die op zoek is om één van zijn video’s opnieuw te delen. TikTok gebruikers zijn zeer enthousiast over het creëren van hun eigen video’s met behulp van de audio clips van Arnold Schwarzenegger’s.

Mensen waren er zelfs zo enthousiast over dat wanneer de volgende video in zijn feed een advertentie was voor zijn proteïneshake, wat hij ook promoot via het platform, mensen er een overweldigend positieve reactie op hadden.

Koester een jonger publiek

Koester een jongere aanhang op het platform en bereid dit publiek voor om te weten wie u bent in de komende 10 of 20 jaar. De tieners van vandaag…. zijn uw klanten van morgen en overmorgen. Zolang het goedkoop is ze te bereiken via TikTok lijkt dit ons erg zinvol.