In algemene zin is digital marketing verantwoordelijk voor het gebruik van digitale kanalen om leads te genereren en naamsbekendheid op te bouwen. Digitale kanalen zijn onder meer:

  • Websites van het bedrijf
  • Sociale media
  • Zoekmachine rankings
  • E-mail marketing
  • Online advertenties
  • Zakelijke blogs

Daarnaast moet digital marketing ook meetbare analyses gebruiken om zwakke punten te identificeren en manieren te vinden om de prestaties over deze kanalen heen te verbeteren. Het is een gebied waar ervaring boekdelen spreekt.

De algemene vaardigheden en expertise voor digital marketing omvatten verschillende aspecten. In grote bedrijven kan men die misschien in-house halen. Bij minder grote bedrijven, en in het bijzonder KMO’s en familiale bedrijven, is het zeker aangewezen waardevolle externe partners in te schakelen.

Als u de lijst met de verschillende facetten en middelen hieronder doorneemt zal ook u inzien hoe waardevol externe hulp wel kan zijn.

Video

Het is moeilijk om (online) de aandacht te trekken. Uit talrijke statistieken blijkt dat video de betrokkenheid verhoogt en hoger scoort. U hoeft geen videoproducent te worden, maar moet U richten op de basisprincipes van het maken van een video. Als u weet hoe u scripts schrijft, de platforms en apps gebruikt om video’s te maken en wat er werkt in video’s, dan zal video zeker bijdragen aan uw resultaten als digitale marketeer.

SEO & SEA

Online zoekopdrachten sturen digitale advertenties aan. U moet zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine advertising (SEA) begrijpen. SEO is de basis van elke digital marketing campagne of content management initiatief. Inzicht in hoe SEO en SEA van invloed zijn op uw online inspanningen zal u toelaten om geweldige resultaten te behalen.

Content Marketing

Content is wat wordt gebruikt om klanten aan te trekken en aan te spreken, of het nu gaat om een website, video, sociale media of blogging. Het kan ook alles omvatten wat mensen online kunnen raadplegen, zoals whitepapers, case studies, how-to boekjes en diens meer. Inzicht in de aspecten van content, hoe deze tot stand komt, hoe deze wordt gecreëerd, hoe deze effectief is en hoe deze het beste kan worden gebruikt, zal de schat aan informatie opleveren die nodig is voor zo ongeveer elke digital marketing campagne. U zult moeten begrijpen hoe u content marketing het beste kunt gebruiken om uw doelen te bereiken, inclusief sociale media.

Data & Analytics

Google Analytics staat centraal in vele facetten van digital marketing. U kunt data verzamelen, maar het belangrijkste is hoe u de informatie die u vindt kunt gebruiken. Het monitoren van campagnes en het toepassen van bevindingen op basis van consumentengedrag stelt u in staat om betere oplossingen te bedenken die de conversie verhogen en het verkeer naar uw site stimuleren. De gegevens die vandaag de dag door bedrijven kunnen worden verzameld, zijn als een goudmijn die op innovatieve wijze moet worden gebruikt om nieuwe klanten aan te trekken en te behouden.

Design Thinking

De gebruikerservaring is de sleutel tot succesvolle digital marketing. Design thinking is van cruciaal belang omdat ervoor zorgt dat de online ervaringen op uw site eenvoudig en effectief zijn.

U moet leren om verder te kijken dan de ideeën die u voorgeschoteld worden en vooruit te kijken naar de mogelijke problemen die dit kan veroorzaken. U moet in staat zijn om op basis van deze instincten verbeteringen voor te stellen en ervoor te zorgen dat uw ideeën uitvoerbaar zijn.

Technische kennis

Technologie is de drijvende kracht in de digitale wereld, dus u moet begrijpen wat de nieuwste technologie is en hoe deze wordt gebruikt. U moet u snel aanpassen aan veranderingen in de branche en weten wat er komt zodat uw digitale marketingplannen up-to-date zijn.

Begrip van Engagement

Meer dan ooit tevoren heeft u inzicht nodig in hoe u een klant het beste kunt binden. U zult veel overtuigingskracht nodig hebben om innovatieve campagnes te bedenken die het bedrijf helpen groeien. U moet begrijpen wat de consument van vandaag de dag ertoe brengt om zich te engageren en over te gaan tot het doen van een aankoop.

Digital marketing ziet typisch voortdurende verandering en vereist een vooruitstrevende en leergierige geest.

En tenslotte is een gevoel voor branding (merkidentiteit en -strategie) ook essentieel omdat u een online aanwezigheid moet opbouwen die uw merk goed weerspiegelt. Een sterk inzicht in en ervaring met branding moet gecombineerd worden met een analytische geest die na het kijken naar gegevens leert hoe u de relevante informatie kunt extraheren die uw strategie sterk zal houden.

Kortom, digitale marketing is best complex en echt een taak voor specialisten.