Employer Branding

Omdat het steeds moeilijker wordt om vacatures vlot in te vullen! 

Vroeger was het gemakkelijker. U publiceerde een vacature en mensen boden zich aan. Vaak veel kandidaten voor elke job. En de vraag was hoe u er als werkgever voor zorgde enkel de juiste kandidaten op gesprek te laten komen.

Vandaag staan er in West-Vlaanderen alleen al tussen 45.000 en 60.000 vacatures open die niet gevuld geraken.
Einstein definieerde krankzinnigheid ooit als “Steeds opnieuw hetzelfde doen en tegelijk een verschillend resultaat verwachten.”
In ondernemerstaal: als u op dezelfde manier vacatures publiceert als voorheen, dan mag u er geen betere resultaten van verwachten dan vroeger.

U moet echt serieus aan employer branding denken. Lees verder.

Hoe kan employer branding hierbij helpen?

Door een aantal marketingprincipes in acht te nemen en de vertaalslag ervan te maken naar wat men employer branding noemt.

Employer branding betekent in het Vlaams zoiets als het vermerken van de werkgever.

Waarom bestaan er merken? Om producten van elkaar te onderscheiden en er consequent bepaalde eigenschappen aan te kunnen verbinden. Dat betekent dat uw merk, en bijgevolg de uitingen of publicaties van uw merk, onderscheidend moeten zijn ten opzichte van die van anderen bedrijven.

employer branding werkt

Op dezelfde manier als alle anderen vacatures bekend maken…. werkt niet, want het is niet onderscheidend.

Maar helaas is alleen onderscheidend zijn niet voldoende. Als ik hier in beeld zou staan, met een uniform dragend aapje uit een circus op mijn schouder, of met een rode clownsneus op…. dan zou dat onderscheidend zijn. En u zou het allicht niet snel vergeten.
Maar het zou er belachelijk uitzien en mij totaal ongeloofwaardig maken. U zou zich misschien zelfs afvragen wie er verstandiger is, dat aapje of ik?

Employer branding betekent dus niet gewoonweg opvallend zijn!

Bovendien, ook als u het grappig zou vinden…. of ik een goed gevoel voor humor heb of niet doet er niet toe. U wil weten hoe ik u dankzij employer branding kan helpen de vacatures gevuld te krijgen, niet? Wat ik u toon en vertel moet m.a.w. relevant zijn voor het onderwerp dat u interesseert.

Kortom, employer branding moet er voor zorgen dat u op een – voor uw toekomstige medewerkers – relevante en onderscheidends manier onder hun aandacht komt. En laat net die 2 factoren, onderscheidend en relevant zijn, ook de 2 sleutels tot succes zijn in alle sterke marketing.

Dus hebben we er zeer veel ervaring mee hoe we zorgen dat merken en bedrijven relevant en onderscheidend communiceren.

employer branding relevant en onderscheidend

Employer Branding vraagt om een ‘employer value proposition’

Vrij vertaald is dat een ‘waardepropositie naar de arbeidsmarkt toe’.

De structuur van een klassieke vacature ziet u hieronder. De werkgever plaatst hierin in de eerste plaats de verantwoordelijkheden en vereisten die met een functie gepaard gaan.

klassieke vacature

Hieronder ziet u de nieuwe en sterkere structuur die opgebouwd is vanuit een employer branding perspectief. In een vacature die een employee value proposition bevat, staan in de eerste plaats redenen waarom een geschikte kandidaat belangstelling zou moeten hebben voor de baan die u aanbiedt.

employer branding evp vacature

Dit correct en succesvol formuleren is de essentie van employer branding en is de sleutel tot succes in het invullen van uw vacatures.

De stappen die vereist zijn om tot de juiste employer value proposition te komen zijn elk op zich niet zeer complex. Maar ze dienen wel te verlopen met veel empathie, inzicht in de motivatie en de drijfveren van geschikte profielen voor uw vacatures. De formulering van de propositie moet volgens de regels van de kunst van communicatie gebeuren. Employer branding werkt pas als het uw doelgroep opvalt en tegelijk ook echt aanspreekt.

En die zaken, psychologische inzichten in prospecten ontwikkelen (consumenten of toekomstige werknemers) en de vertaalslag maken naar efficiënte en succesvolle communicatie, dus ook naar succesvolle publicatie van vacatures, vormen de essentie van hetgeen we bij X8 Agency marketing mee bezig zijn.

U bent zeker van uw succes met employer branding dankzij onze tientallen jaren ervaring.

dankzij employer branding de juiste medewerkers

Hoe kunnen we u – snel – helpen met uw employer branding?

1. Contacteer ons voor een gesprek

Dit gesprek zal een kennismaking zijn en ons toelaten snel en zeer betrouwbaar inzicht te verwerven in uw bedrijf en uw uitdagingen en opportuniteiten op de arbeidsmarkt.

2. Ontvang van ons een stappenplan

Dit stappenplan is zo concreet mogelijk en uw leidraad voor uw succes met employer branding. Hierin houden we niets achter de hand. Nog voordat u ons aangeeft dat u eventueel met ons in zee wil voor uw employer branding, delen wij onze know how met u. Wij bewijzen dat we u kunnen helpen…. door u alvast gratis te helpen.

3. Dit stappenplan bespreken we samen

Zodat er niets onduidelijk of vaag aan is. Zodat u, zo gewenst, meteen met de employer branding aanpak aan de slag kan.

Waarom doen we dit zo?

Omdat wij u willen aantonen dat we u effectief met uw employer branding kunnen helpen…. door u alvast gratis te helpen.
Omdat we steeds weer ervaren dat ondernemers die we op deze manier benaderen ons, in veruit de meeste gevallen, vragen dit employer branding traject met hen te doorlopen en samen met hen of voor hen, te implementeren.

U belt ons liever even op om het aan de telefoon te hebben over employer branding?
Prima. Ik geef u meteen mijn mobiel nummer: 0489208110

ENKELE KLANTEN OF MERKEN DIE WE REEDS GEHOLPEN HEBBEN. DE MEESTE ONDER HEN RECHTSTREEKS, ANDEREN ALS ONDERAANNEMER VAN GROTE EN BEKENDE AGENCIES.

Graag een concreet voorbeeld hoe we employer branding aangepakt hebben voor een klant?

Hieronder geven we u de hoofdlijnen aan van een recente case. De naam van de klant moeten we weglaten vanwege de confidentialiteit.

DE UITDAGING

Het bedrijf biedt, op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijke, jobs aan. Met name als ruimer en ontstopper van septische putten en regenputten of als huis-aan-huis vuilnisafvalophaler. Jobs die door de meesten als ‘vuil’ aanzien worden.

employer branding septische putten

DE AANPAK

Als je dergelijke vacatures gaat aanprijzen zoals dat klassiek gebeurt, met argumenten als:

  • Een diverse, afwisselende functie met ruimte voor autonomie.
  • Een marktconforme verloning aangevuld met extralegale voordelen waaronder maaltijdcheques en groepsverzekering.
  • Een aanbod interne en externe opleidingen ontwikkeld op maat voor onze medewerkers..
  • Enz…

dan overstijg je de banaliteit niet.

Erger nog, je verzwijgt net hetgene wat de job onaantrekkelijk maakt voor velen, de ‘vuil’ aard ervan.

Na een diepgaand gesprek met de zaakvoerder komen we echter het volgende te weten wat zal uitgespeeld worden in de employer branding campagnes:

Uiteraard een reeks objectieve pluspunten:

  • goed betaald – paritair comité 121
  • je hoeft geen scholing te hebben om het te kunnen (bij opstart: interne opleidingen)
  • op zich zijn de jobs geestelijk niet stresserend
  • geen weekendwerk
  • je bent geen nummer binnen het bedrijf; dicht contact tussen werknemer en werkgever)

Ook in employer branding emotie inzetten

Want daarnaast bestaan er ook een aantal subjectieve, emotionele positieve troeven die de potentiële werknemers niet kunnen vermoeden.

In het bijzonder de dankbaarheid van de klant die men ervaart wanneer men hem/haar dringend uit een noodsituatie geholpen heeft en dit zonder deze af te zetten op het vlak van de kostprijs. Want vergeet niet, de klant dat is iemand die met een verstopte beerput zit bij wie het in huis stinkt en de toiletten niet meer doortrekken. Die is echt dolgelukkig als hij snel geholpen werd.

Die dankbaarheid is zo groot en zo waardevol dat de zaakvoerder van het bedrijf het zelf als volgt stelt in een gesprek: “Het is ongelooflijk wat voor dankbaarheid je ervaart van de mensen die je net geholpen hebt. Het is daarom dat ik oprecht graag de baan mee opga. Om dat te voelen.

employer branding dankbaarheid

Beeld uit een Amerikaanse reclamecampagne van het merk GLAD

Hier een employer branding opportuniteit o.i. voor het grijpen. Zonder de waarheid rond de inhoud van de taken en de ‘vuilheid’ van het werk te verbloemen! Geen enkele potentiële werknemer van de firma verwacht hier in een schoonheidssalon met afgelikte hostesses te belanden.

Bovendien hebben we in dit gesprek vernomen dat de zaakvoerder zelf regelmatig net hetzelfde werk uitvoert. Zij aan zij met de werknemer. Hij deinst er niet voor terug – letterlijk – zijn handen vuil te maken en ‘in de kak te kruipen’ wanneer dit vereist is.

En ook dat is een enorme troef naar employer branding toe. In dit specifieke geval kunnen stellen dat “de werkgever verwacht niets van u wat hij zelf ook niet wekelijks doet“.

Op die manier zet je iets neer met inhoud. Een employer branding verhaal dat de banaliteit overstijgt. Dat de zaken duidelijk stelt zoals ze zijn. Geen valse hoop of valse beloftes. Geen illusies als zou de job even leuk zijn als in de zomer op een terrasje gaan zitten en een cocktail drinken.

De waarheid, maar dan wel met voldoende inhoud en karakter opdat de juiste potentiële kandidaten zich hierin zouden herkennen en voor de openstaande vacatures solliciteren.

Zin om ook voor uw bedrijf de vacatures dankzij employer branding vlotter in te vullen? Contacteer ons en we gaan in gesprek hierover met u.