Gebruikt u video om uw producten of diensten te verkopen? Op zoek naar een bewezen model om u succesvol te helpen verkopen met video? Lees mee.

Content

Waarom is video belangrijk in uw marketing

  1. Video is hypereffectief voor marketing en brengt prospects naar uw merk. Uit een rapport van Oracle blijkt dat 82% van alle online bekeken content een video op de webpagina heeft staan. Als u wilt dat mensen uw content bekijken, moet u video of live video inzetten. Anders zullen mensen minder lang op uw site rondkijken.
  2. Video kan nuttig zijn voor meer dan het aantrekken van mensen naar uw pagina. Het kan ook het beeld dat de prospects van uw bedrijf hebben verbeteren. En ervoor zorgen dat klanten nog meer zin hebben uw producten of diensten te kopen.In een apart onderzoek zegt 90% van de consumenten dat video hen helpt om aankoopbeslissingen te nemen en 88% van de marketeers die het reeds inzetten geeft aan tevreden te zijn met de ROI van hun video marketing inspanningen op sociale media.
  3. Video biedt uw klanten niet alleen de kans om uw product in actie te zien, maar laat hen ook de passie in uw ogen zien als u over uw product en uw bedrijf praat.
  4. Video stelt mensen in staat zich het gebruik van uw product of dienst beter voor te stellen en geeft hen de mogelijkheid om te horen van klanten die u reeds bedient. Een concreet voorbeeld hiervan is onroerend goed. Een gezamenlijke studie van Google en de National Association of Realtors onthulde dat er een toename is van 40% van de kopersvragen vanuit huisaanbiedingen die video bevatten. Dit gaat verder dan alleen maar klikken op een advertentie. Dit zijn aspirant huiseigenaren die klikken op een link en uitdrukkelijk aangeven: “Ik wil dit huis zien” simpelweg omdat er een video geplaatst naast het.

Als u als ondernemer nog succesvoller wil zijn, moet u goed worden in het inzetten van video tijdens het verkoopproces.

Ontwikkel ‘parasociale’ relaties dankzij video

Video is een krachtige, schaalbare manier voor merken en bedrijven om bekendheid, affiniteit en vertrouwen met hun publiek te ontwikkelen zonder dat ze u echt hoeven te kennen of ontmoeten. In de psychologie wordt dit fenomeen een parasociale relatie of een eenrichtingsrelatie genoemd.Hierbij leert de kijker u kennen, leuk vinden en vertrouwt hij u meer, zonder u ooit persoonlijk te ontmoeten.

Ter illustratie, een echte anecdote. Toen Owen herstellende was van een operatie en 7 maanden chemotherapie en bestraling onderging, begon hij te genieten van de populaire sitcom, Frasier. Hoe meer Owen naar de show keek, hoe meer hij begon te houden van en zich te hechten aan de hoofdpersoon, Dr. Frasier Crane. Hoewel Frasier een fictief personage is, gespeeld door acteur Kelsey Grammer, ontwikkelde Owen een parasociale relatie met Frasier.

U kunt een vorm van parasociale relatie stimuleren door middel van andere soorten inhoud zoals audio of door te schrijven. Maar video stelt u in staat om een hoger niveau van verbinding met uw publiek te bewerkstelligen.

Bovendien is video in de praktijk video makkelijker, sneller en betaalbaarder dan andere vormen van content marketing. Zo kunnen bijvoorbeeld bloggen of SEO moeilijker te beheren zijn en kan het maanden duren om tractie te zien.

Concreet aan de slag met video

Elke marketeer heeft een mobiel telefoontoestel en een boodschap. U heeft echt geen fancy dure video apparatuur of een filmploeg nodig. In plaats van dat uw baas of klanten regels uit het hoofd leren of u iemand betaalt om een script te schrijven en een redacteur inhuurt om alle slechte dingen aan te passen, gebruikt u de boodschappen die u in feite al heeft en wordt u goed in het systematiseren van uw videoproductie.

Verwacht dat de eerste video de slechtste zal zijn, maar weet dat na verloop van tijd, u zal verbeteren en beginnen de voordelen voor uw bedrijf te ontdekken.

Iedereen kan een camera opzetten in zijn of haar kantoor en vragen beantwoorden die hij of zij via e-mail krijgt. Neem een video op en upload deze naar YouTube, Facebook of Instagram.

Honderden video’s voor het web heb ik ondertussen gemaakt en ik geef toe dat er veel vallen en opstaan bij nodig geweest is. Maar met al die ervaring weet ik ondertussen wel wat er goed werkt…. en wat niet! Dit deel ik hieronder met u.

Video = ‘P.P.P.’ of ‘G.R.E.A.T.’ formule

Maak u geen zorgen, deze 2 methodes leg ik u hier stap voor stap uit. Zodat u er zelf mee aan de slag kan.

Natuurlijk kan u ons ook contacteren om u te helpen met video!

P.P.P. staat voor

  1. Promise
  2. Proof
  3. Promise

Promise nr 1 betekent belofte. De belofte is het ultieme voordeel voor de kijker. Welke voordelen krijgen ze na het bekijken van uw video?

Wat moet u beloven?

Uw belofte moet emotioneel overtuigend zijn en zich slechts op één grote IDEE richten. Hoe kunt u dit emotioneel overtuigend maken? Door de echte voordelen en de ‘valse voordelen’ te onderscheiden.

Nepvoordelen zijn voordelen die we denken nodig te hebben, maar die we niet echt nodig hebben. Bijvoorbeeld, kan het leren van het Spaans een voordeel zijn. Maar, wees eerlijk tegen uzelf, hoe vaak heeft u al gedacht “Ik zou Spaans willen leren“? Niet zo vaak, toch?

Dit is een voorbeeld van hetgeen men ‘valse voordelen’ noemt. Het echte voordeel is dat u zich zelfverzekerd zal voelen bij uw Spaanse vrienden of zakenrelaties die in hun moedertaal praten. In ons voorbeeld is het het vermijden van onbehagen en een groter zelfvertrouwen de emotie. Dat laatste is de echte belofte die u moet verwoorden als u de verkoop van een cursus Spaan wil ondersteunen aan de hand van video.

Proof betekent dat bewijs nodig is om de belofte die u net maakte te staven en geloofwaardig te maken. Want veel beloven en weinig geven, doet gekken in vreugde leven, toch?

Dat bewijs onderscheidt uw video en maakt uw belofte geloofwaardig. U zal meteen overtuigender zijn.

Het bewijs toont aan dat wat u zegt waar is en dat het werkt. U kunt NIET een emotioneel boeiende video brengen zonder bewijs. Als u nog geen bewijs hebt, zoek dit dan binnen uw ervaring en bedrijf.

Welk type bewijs moet u in uw video stoppen?

Werkelijke voorbeelden, wetenschappelijk onderzoek, anekdotes, casestudies, sociaal bewijs, bewijs van derden, goedkeuring door beroemdheden, goedkeuring door invloedrijke personen…

Alles of iedereen die bewijst dat hetgeen u belooft echt werkt!

Promise nr 2 is de echte inhoud van uw video. U heeft ondertussen immers de aandacht te pakken van de kijker dankzij de opeenvolging van een belofte en het bewijs dat u deze belofte kan waarmaken in uw video.
Nu vertelt u wat u eigenlijk te vertellen heeft.

Doodeenvoudig en toch wordt er nog steeds continu tegen gezondigd.

En nu de GREAT formule.

GREAT is een Engelstalige acroniem voor elke stap van het produceren van video die u elke keer met weinig tot geen voorbereiding kunt dupliceren. Het staat voor:

Grab / Repeat / Explain / Actual evidence / Tell people what to do

GGrijp de aandacht van de kijker… (in het Engels – Grab)

De allereerste stap in het maken van een geweldige video is G: grijp de aandacht van de kijker. Dit is uw visuele of uw auditieve haak, het allereerste wat de kijker hoort of leest in de ondertitels. Het moet de kijker onmiddellijk de video in zuigen.

Het internet zit boordevol video content. De dagen van het produceren van video’s en de zekerheid dat mensen het automatisch wel zouden bekijken zijn voorbij. Net omdat er zoveel is. U bent in een constante transactie met uw kijkers. Voor elke seconde die zij bereid zijn om uw video te bekijken moeten ze het gevoel hebben iets terug te krijgen. U moet ze precies en krachtig raken. Als u dat niet doet, onderbreken ze uw video en gaan ze naar iets anders kijken.

Verspil geen tijd met iets als, “Hé, iedereen. Mijn naam is Jan. Welkom bij deze video.” Boei de kijker onmiddellijk in de allereerste 3 seconden van uw video. De beste manier om dit te doen is u te richten op het probleem dat u voor de kijker kan oplossen.
Een voorbeeld: “Heeft u moeite met X? Vandaag toon ik u de oplossing!

Begin met een krachtige vraag of uitspraak. Raak de pijnpunten van de kijker en het probleem dat uw video op het punt staat op te lossen. Gedurende deze 3 seconden moet u het recht verdienen om ze de volgende 10 seconden te laten kijken. Verdien vervolgens het recht op de volgende 30 seconden en ga zo maar door tot het einde van uw video.

R – herhaal het probleem opnieuw (in het Engels – Repeat)

De volgende stap is R: herhaal het probleem. Dit is het punt waarop u echt in het hoofd van de kijker terecht komt.

Er is een concept dat de ‘before state‘ en de ‘after state‘ wordt genoemd. De ‘before state‘ is de onprettige of frustrerende plek waar uw klant zich bevindt voordat hij uw product of dienst ontdekt en koopt. De ‘after state‘ is de tevredenheid en opluchting die hij voelt nadat hij uw product of dienst heeft ontvangen en gebruikt. In de R fase, moet u inzoomen op een manier om empathie te tonen t.a.v. van die ‘before state‘.

Laten we zeggen dat u het heeft over het genereren van leads op sociale media in uw video. U zou het probleem kunnen benaderen met, “Hé, heb je het moeilijk om leads te genereren op sociale media? Ik bedoel, je post elke dag. Je geeft een hoop geld uit aan een marketeer en je begrijpt eigenlijk niet eens wat die je allemaal vertelt. Je krijgt geen leads! Het is frustrerend! Je vrouw is boos op je. Je kinderen zijn boos op je. Zelfs je hond wil niet meer met je praten 🙂“.

Er is een neiging om soms te aardig en geruststellend te willen zijn voor leads. Zo van “Ik weet heus wel dat u uw best doet om hun sociale media te laten werken enz…“. Dit verzekert de kijker er alleen maar van dat hij nu reeds goed werk levert en doet hem geloven dat hij hetgeen u verkoopt niet echt nodig heeft.

In plaats daarvan wil u ze hard raken en u richten op wat hen nu pijn doet en waarom ze het product of de dienst die u aanbiedt echt wel nodig hebben.

Door met veel empathie te graven in de ‘before state‘ krijgt uw kijker het gevoel dat u rechtstreeks met hem of haar praat en dat u echt begrijpt wat hij of zij doormaakt. Laat uw kijkers zien en voelen dat u gefocust bent op hun pijn. Gebruik woorden die precies aangeven waar het hen pijn doet. Positioneer uzelf in een unieke positie om de kijker te helpen.

Dit stelt u in staat om ze mee te nemen naar de ‘after state‘. Naar de vreugde is die ze zullen ervaren zodra ze uw product of dienst hebben gebruikt en het resultaat bekomen dat ze wensen.

E – leg uw oplossing uit (in het Engels – Explain)

E is leg uw oplossing uit. Leg niet uit wat een mogelijke oplossing is. Leg uit wat uw unieke en specifieke oplossing is die alleen u kunt bieden en die nergens anders in de markt (even goed) te vinden is als bij u. Een andere term hiervoor is product framing of service framing.

U zou uzelf en uw producten of diensten als iets nieuws en anders dan al het andere op de markt moeten kunnen brengen. Het brein is namelijk spontaan aangetrokken tot het nieuwe. Uniek en bijzonder zijn zal uw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

In plaats van iets te zeggen als: “Hé, laat me u helpen met ….” wat iedereen zegt, wilt u het probleem opnieuw aan de orde stellen: “Bent u het zat om niet te kunnen…., en ….. is een vervelende situatie voor u?“.

Leg dan uw oplossing uit. “Nou ja, laat me u kennismaken met ….. (uw merknaam). Het is een ….. dat u gemakkelijk zal doen slagen te ….. en geweldige resultaten zal opleveren“.

Als u eenmaal hebt bepaald wat u het beste kunt doen en hoe u uw klanten kunt bedienen, maak dan een waardenstatement waarin u zegt: “Ik help X om Y te doen dankzij Z“. Een andere manier om dit te formuleren is: “Ik help [doelgroep] om [het gewenste resultaat] te bereiken met behulp van [mijn specifieke product of dienst]“.

Ga na uw waardeverklaring naar een stapsgewijze tutorial die de kenmerken en voordelen van uw waardeverklaring belicht. Laat uw publiek zien dat u dit eerst doet en vervolgens dat u dat doet enz.. Ga naar de derde stap, waarin u x doet en ga zo maar door tot u de hele tutorial hebt doorlopen.

Beperk uw video tot drie, vijf of zeven stappen. Dit houdt de aandacht en interesse van uw kijker vast.

De meeste marketeers nemen veel tijd om hun oplossing uit te leggen omdat ze graag over zichzelf praten. Besteed meer tijd aan het herformuleren van het probleem en het te relateren aan de pijnpunten van de klant. Schaal vervolgens de volledige lengte van uw video op basis van het specifieke platform waarnaar u hem uploadt.

Instagram bijvoorbeeld is een platform van 1 minuut voor feed video’s en 15 seconden voor Stories. Dat zal een grote invloed hebben op hoe u uw video in een stroomversnelling opbouwt.

A – daadwerkelijk bewijs (in het Engels – Actual evidence)

Een staat voor Daadwerkelijk bewijs en is het deel van de video waar het vaak misloopt. U moet echt bewijs van een derde partij aanleveren dat aantoont dat uw product of dienst doet wat het belooft. Dit betekent getuigenissen van klanten die bereid zijn te delen hoezeer zij van uw product houden en de werking ervan waarderen.

In de vorige stappen in het proces hebt u uitgelegd wat u hebt en hoe het mensen zal helpen om A, B, C en D te doen. Deze stap is eigenlijk iets als “Kijk eens naar wat onze klanten erover te zeggen hebben….“. U kunt de getuigenissen zelf delen of anderen vragen om u hun getuigenissen te geven.

Er zijn vele manieren om getuigenissen te verzamelen. Als u dit nog niet doet, moet u een voorraad aan getuigenissen opbouwen. Door het opslaan van e-mails van tevreden klanten bijvoorbeeld.
Leg een smartphone in uw winkel als u een fysieke vestiging heeft. Tevreden klanten komen naar u toe om u te zien of bij u te kopen. Vraag hen of ze bereid zijn hun ervaring voor de camera te delen. Duw op de knop, neem de video op en u bent klaar met dit deel.

Als u weinig tijd hebt en geen volledige video kan krijgen, is de volgende beste oplossing om de opgeslagen getuigenissen zelf hardop voor te lezen. U hoeft niet te veel tijd te nemen met dit onderdeel. Drie snelle getuigenissen of één lange, diepgaande getuigenis volstaat. Het doel is om daadwerkelijk het bewijs te leveren dat uw product of dienst doet wat het belooft.

Voeg bij elke getuigenis een echte naam (of initialen) en een stad toe. Zet het gezicht van de klant en de tekst van wat hij schreef of zei op het scherm om de getuigenis verder te valideren en geloofwaardig te maken. Mensen kunnen zien dat het een echte persoon is. Noem ze niet “echte klant“, want dit komt nep over.

T – vertel kijkers wat ze moeten doen (in het Engels – Tell people what to do)

De laatste stap is T, die staat voor vertel hen wat ze moeten doen. Om precies te zijn, vertelt deze stap mensen wat u wilt dat ze direct na het zien van uw video doen. Is er een volgende stap die u wilt dat ze nemen? Het kan zijn “Bezoek onze website“, “Bel ons vandaag nog” of een andere oproep tot actie.

Op Facebook betekent de oproep tot actie “Klik op de knop Meer leren hieronder” dat er een knop ‘Meer leren‘ zal zijn die duidelijk zichtbaar is voor de gebruiker.

Een sterke, specifieke oproep tot actie is meetbaar, maar het is niet het einddoel. Het is gewoon een opstapje om mensen naar de volgende stap te leiden, namelijk de verkoop of de opt-in.

Dit alles kan vrij complex en omslachtig overkomen. Maar uit onze ervaring met honderden video’s voor het net, weten we bij X8 Agency dat video productie voor marketingdoeleinden best efficiënt kan verlopen. Als het van tevoren goed voorbereid wordt en de aanpak duidelijk is.

Contacteer ons voor een gesprek over video marketing en voor u het weet scoort ook u hiermee online.