Wilt u aan personal branding werken? Benieuwd hoe u een levensvatbaar bedrijf rond uw persoonlijk merk kunt creëren? Lees mee.

Content

Waarom ondernemers en marketeers zich moeten bekommeren om personal branding

Mensen doen geen zaken met bedrijven. Ze doen zaken met mensen die ze kennen, graag hebben en vertrouwen. We bouwen aan relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen en onderlinge banden. Er is gewoon iets met een menselijke band dat een niveau van loyaliteit en klantenbinding creëert dat verder reikt dan elke relatie die een bedrijf ooit zou kunnen bereiken. De sterke banden die mensen met elkaar hebben, kunnen nooit overschat worden.

Zelfs grote bedrijven hebben mensen met een persoonlijkheid die de missie van hun merk verder helpt ontwikkelen. Apple had Steve Jobs, Tesla heeft Elon Musk en Virgin heeft Richard Branson. Als u een kleine ondernemer bent, dan bent u waarschijnlijk deze persoonlijkheid. Als u in de marketingafdeling werkt, dan is het waarschijnlijk een van de leidinggevenden. Zelfs als u als werknemer voor een bedrijf werkt, is er geen reden waarom u niet uw eigen persoonlijke merk zou kunnen en moeten bouwen.

Personal branding en leiderschap

Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden voor personal branding die elke leider de mogelijkheid bieden om het denken van mensen te beïnvloeden. Dit kunnen hun klanten zijn, verkopers, aandeelhouders, stakeholders en partners, maar ook hun werknemers en interne teamleden.

Als CEO, bedrijfseigenaar of oprichter is uw persoonlijke merk een enorme troef die uw bedrijf zowel publiekelijk als intern kan laten groeien.

Welke eigenaar, oprichter of CEO zou niet alle beschikbare activa willen mobiliseren, gebruiken en maximaliseren om de missie van hun bedrijf te bevorderen?

Laten we met de basis beginnen: Wat is een brand?

Een brand is een perceptie of een set van associaties die consumenten hebben van een bedrijf. Die percepties komen voort uit het verhaal dat u vertelt over uw bedrijf. De visie, de waarden die u in gedachten heeft. De producten en diensten die u aanbiedt. Hoe uw klanten veranderen als gevolg van het gebruik van die producten of diensten.
Dit is waar bijna iedereen de plank mis slaat als het over personal branding. Want personal branding draait niet om Marc Wajsberg bvba. Een personal brand gaat niet over het scheppen van een hyperstijlvolle, geïdealiseerde, moeilijk toegankelijke persoon. Een personal brand is geen alternatieve versie van uzelf. Het is de uitdieping en definitie van het merk. Omdat het betrekking heeft op de mensen met wie u een verbinding wilt maken en die u wilt bedienen.
Als het woord “personal brand” u ellendig laat voelen, laten we het woord dan even opzij zetten. Denk in plaats daarvan eens na over de volgende vragen.

Cruciale vragen inzake personal branding

 • Wat doet u, of biedt u aan?
 • Waarom doet u het?
 • Wat motiveert u om te doen wat u doet?
 • Wat motiveert u om ’s morgens uit uw bed te komen?

Deze vragen zullen altijd leiden tot uw visie en waarden, maar het is ook de basis voor het verhaal dat u over uzelf wilt vertellen. Als mensen me vragen waarom ik online marketing bedrijf, vertel ik hen dat ik gedreven ben om mensen en bedrijven te helpen op basis van mijn kennis en ervaring. Ik ben gepassioneerd door het delen van wat ik weet en dankzij meer dan 35 jaar ervaring geleerd heb. Als mensen me vragen waarom ik video advertenties zelf schrijf, regisseer en monteer, vertel ik ze dat ik dankzij empathie voor de kijker of prospect, in combinatie met zeer veel kennis over de manier waarop sociale media werken, dit echt uitstekend voor hen kan doen. Ze staan niet alleen tegenover het grote onbekende dat online marketing voor vele KMO’s nog steeds is.

 • Hoe is het beter of anders dan andere mensen die doen wat u doet?
 • Waar wil u bekend om staan?
 • Wat maakt u, vanuit het perspectief van uw lezer, klant, enz., de betere/beste optie?
 • Als mensen aan u denken, wat zijn dan de 3 – 4 woorden die bij hen opkomen?
 • Wie bent u in uw wezen?
 • Waar staat u voor?
 • Waar gelooft u in?
 • Welke waarde krijgen mensen als ze zich met u, uw werk, uw aanbod verbinden?
 • Worden ze vermaakt, opgeleid, geïnformeerd?
 • Maakt u hun leven op een of andere manier gemakkelijker?
 • Bespaart u hen tijd of geld?
 • Waarom zouden de mensen geloven dat u de ware bent?
 • Welke opleiding, ervaring of expertise heeft u?
 • Wat is uw stijl van communiceren? Uw toon? Uw persoonlijkheid? Bent u geestig en scherp? Een gezaghebbende verzorger? Grappig?
 • Hoe communiceert u het beste, d.w.z., brengt u informatie het best over via video, tekst, audio, afbeeldingen of een combinatie van de bovengenoemde?
 • Welke stijl van beeldmateriaal geeft het beste weer wie u bent?

Een zeer belangrijke andere vraag inzake personal branding

Wie bedient u? Dit is misschien wel het meest belangrijke punt van alle. Ik kan niet tellen hoeveel mensen, inclusief bedrijven, niet in overweging nemen wie ze willen bedienen als onderdeel van de opbouw van hun merk. Mensen zullen hun producten, site design, logo’s, leuke verpakkingen, enz… bouwen en perfectioneren zonder enig datagestuurd begrip van hun klant of doelgroep. Zonder inzicht  in de voorkeuren, motivaties, invloeden, consumptiegewoonten en koopgedrag van hun doelgroep. Hun merk is goed gevonden of super schattig…. op zichzelf en voor zichzelf, omdat ze het in een vacuüm hebben gecreëerd. U mag dan wel van uw product houden, maar als u niet overbrengt hoe u iemand helpt, zijn problemen oplost of waarde toevoegt aan zijn of haar leven, heeft u slechts een zeer dure hobby, geen bedrijf.

Personal branding – conclusie

Het ontwikkelen van een persoonlijk merk is simpelweg het identificeren van wat u creëert, waarom u het creëert, voor wie u het creëert, en waarom u degene bent aan wie uw ideale prospect of klant zich moet verbinden.

Want aan personal branding doet u niet uit ijdelheid. U doet het omdat het u zal toelaten uzelf beter, meer en duurder te ‘verkopen’.