Mensen vragen me vaak hoe ze hun SEO kunnen verbeteren. Het antwoord is zeer eenvoudige: waarde bieden. Lees mee.
waarde biedenSommigen denken dat SEO een soort van ‘geheime code’ is die je in je website stopt. Als bij instant tovenarij komt dan je inhoud bovenaan in de zoekresultaten terecht. Soms beloven marketingbureaus dit. Om vervolgens de kwaliteit van de website zelf de schuld te geven als ze je daar niet kunnen krijgen.

Content

Het creëren van waarde begint met empathie

Dit is het vermogen om je bedrijf en website door de ogen van je klanten te zien. Want SEO gaat over het verbeteren van de waarde van je website voor je gebruiker. Daarom geeft Google zoveel om de snelheid, het webdesign, de hoge kwaliteit van de content, de mobiele gebruiksvriendelijkheid en ga zo maar door.

Om je gebruikers zich goed te laten voelen op je website, kan je je concentreren op de verschillende aspecten van de gebruikerservaring:

  • Nuttig: je inhoud moet van hoge kwaliteit, waardevol, nuttig en relevant zijn
  • Bruikbaar: je site moet gemakkelijk te navigeren zijn
  • Gewenst: je ontwerp moet je doelgroep aanspreken
  • Vindbaar: je moet je concentreren op de inhoud en het zoeken naar informatie gemakkelijk maken
  • Geloofwaardig: je merk moet signalen van autoriteit en vertrouwenswaardigheid uitstralen

Als consultant zijn dit enkele belangrijke en concrete punten die ik met klanten doorneem op het vlak van waarde en SEO.

Waarde bieden is nagenoeg onmogelijk als je niet meer hebt dan 3 super korte pagina’s

Veel mensen komen naar mij toe met minder dan 300 woorden op hun hele website. Ofwel dat, ofwel zijn er hier en daar een paar sporadische berichten die al dateren uit 2014. Omdat iemand hen toen heeft verteld dat ze meer inhoud nodig hebben. En ze er even energie en tijd in gestoken hebben.
Als je hoger wilt scoren op Google, moet je stoppen met het bekijken van je website als een statisch online reclamebord. Als je op het internet actief bent, ben je permanent aan het communiceren. Het maakt niet uit of je de beste bent in wat je doet. Als je niet helder onder woorden kan brengen wat je aan te bieden hebt, weten de zoekmachines niet waar je mee bezig bent.
Het enige wat ze dan zien is een lege doos die niets (nieuws) te bieden heeft aan de surfers. Zonder inhoud ben je online irrelevant. Net als een winkel die wel open is, maar alle schappen zijn er leeg.

Relevantie is de sleutel tot online waarde bieden

Zoekmachines tonen het meest relevante aan elke specifieke zoeker. Bedrijven zoals Google willen behulpzaam zijn. Hun hele bedrijfsmodel is gebaseerd op die hulpvaardigheid. Op het snel bieden van het best mogelijke antwoord op een vraag.
Dat is logisch. Waarom zou je op zoek gaan naar iets waar je niet in geïnteresseerd bent? Waarom zou je op iets klikken dat helemaal losstaat van hetgeen je zoekt?
Als mensen Google gebruiken hebben ze een doel. Ze typen hun zoekopdrachten in met dat doel in gedachten. Je vermogen om die vraag goed te beantwoorden is hoe en waarom je op in een zoekresultaat verschijnt. Google is niet zoals Facebook, waar je gewoon blijft scrollen. Google is een zoekmachine. En zoekmachines beantwoorden specifieke vragen.

Engagement = bonuspunten

Sommige websites doen gewoon te hard – maar verkeerd –  hun best. Hun hele website is gevuld met alle mogelijke trefwoorden en ‘relevante’ zinnen. Meer is beter, toch?
Niet echt. Het is één ding om inhoud te hebben. Het is een heel andere zaak als die inhoud irrelevant is of slecht gepresenteerd wordt. Als je het moeilijk maakt voor iemand om een antwoord te vinden op zijn vraag of als er te veel moeite nodig is om je teksten te lezen, dan moedigen je hem aan om op de terugknop te klikken.
Google weet alles op het vlak van dat engagement. Ze kijken wat mensen doen op je website en houden dit perfect bij. Als een persoon langer dan 1 seconde blijft, moet er iets zijn dat belangrijk en relevant voor hem of haar is. Dat is één punt voor je. De gebruiker klikt op een link, dat is nog een bijkomend punt voor jou. De gebruiker blijft daadwerkelijk op je site hangen en leest je materiaal… nog tien punten op je geheime scorekaart.
Het is niet echt moeilijk om Google punten te verzamelen en een hogere rangorde te bekomen. Op voorwaarde dat je de bedoeling hebt echt nuttig voor de gebruikers van je site te zijn.

Valsspelen leidt nooit tot duurzame winst

Herinner je je nog de oude tijd van het inbellen om online te geraken? Je moest betalen om in de zoekresultaten te worden opgenomen. Het maakte niet uit of je bedrijf of website zinvol was of niet. Als je er genoeg geld naar gooide, stond je altijd aan de top.

Maar waar zijn die zoekmachines nu? Ze liggen ergens vergeten in de donkere gangen van de internetgeschiedenis.

Zoekmachines als Google proberen elke dag meer menselijk te zijn. Toch proberen sommigen zo robotisch mogelijk te handelen wanneer ze de aandacht van Google proberen te trekken. Door een bepaald zoekwoord zeer frequent te herhalen in de inhoud van hun pagina bijvoorbeeld. Ze negeren het belangrijkste onderdeel van het potentiële succes. De mensen die iets zoeken. Zij zijn degene die je inhoud moeten waarderen.

Waarde bieden is echt je nr 1 prioriteit

Maak je niet langer zorgen over SEO op een vage, algemene of louter technische manier. Richt je vooral op het verhogen van het gemak van je gebruikers en hun tevredenheid met de ervaring. Een goede sitestructuur, duidelijk en logisch gestructureerde artikels met tussentitels bijvoorbeeld, een snelle site (!)….

Want je kan zo hard proberen te scoren als je wilt, als je website geen waarde aan de surfer biedt, zal geen enkele hoeveelheid SEO dit beter maken.

Net daarom is SEO een langlopend proces van consistente verbeteringen. Je zal niet onmiddellijk alle resultaten zien omdat de algoritmes je slechts langzaam punten geven en aftrekken.

Breng eerst je waardepropositie in orde, voordat je je SEO resultaten probeert te verbeteren.

Duidelijk waarde bieden, dat is in essentie waar marketing over gaat. De zoekrobots zijn er om je te helpen slagen. Ze zijn er om met je samen te werken en niet tegen je. Het bieden van waarde is het meest kostbare wat je bedrijf kan doen. Ook op het vlak van SEO.