Heeft u moeite om goede resultaten te behalen met uw Facebook reclame? Vraagt u zich af of u fouten maakt die uw campagnes schaden?

Dit zijn de fouten die we het vaakst zien en hoe u kunt voorkomen ze te maken.

Content

#1: Te vaak uw Facebook reclame optimaliseren

De meeste bedrijven die Facebook reclame inzetten raken hun advertenties (of “draaien aan de knopjes” zoals ik het graag noem) voortdurend aan en denken dat het continu veranderen van biedingen, budgetten en doelstellingen gelijk staat aan het boeken van snellere vooruitgang. Wat er eigenlijk gebeurt is dat elke optimalisatie uw advertentie rang resets en uw advertentie terug naar het begin van de leerfase van het Facebook algoritme zet.

Dit is het equivalent van het planten van een zaadje, het opgraven na 5 minuten om te zien hoeveel het gegroeid is, het herplanten, en dan 5 minuten later weer opgraven.

In een soortgelijke geest geeft het maken van meerdere advertenties niet noodzakelijkerwijs meer kansen om te winnen. U wilt 50 conversies per advertentie per week krijgen. Als u uw budget over tientallen advertenties versnippert, is er niet een enkele advertentie met voldoende vermogen (een sterk conversiesignaal dat statistische ruis overwint) om een winnaar te produceren.

Dat betekent dat u zich moet richten op een groter publiek door het bundelen van aangepaste doelgroepen en te vertrouwen op een lookalike publiek van de aangepaste doelgroepen die converteren.

Ik realiseer me dat dit 180 graden is ten opzichte van wat men 5 jaar geleden predikte.

Maar vandaag de dag is het algoritme slimmer en zijn de kosten van het verkeer veel hoger.

Daarnaast zijn er meer advertentieplaatsingen op Facebook dan we handmatig kunnen optimaliseren. U wilt dat Facebook de mix voor u kiest op basis van uw instelling voor uw werkelijke kosten per lead en de kosten per conversie.

#2: Terugvallen op onnauwkeurige targeting

Een van de grootste fouten die ik adverteerders bij Facebook reclame zie maken is wat ik “lui targeten” noem, waardoor de verkeerde advertentie het verkeerde publiek bereikt.

Beginnende adverteerders kunnen gewoon op de ‘Boost’ knop drukken en zich alleen richten op fans van hun pagina terwijl er misschien een groot aantal fans zijn die niet meer relevant zijn of in eerste instantie al niet relevant waren. In plaats daarvan is het beter om naar Ads Manager te gaan en uw publiek te verfijnen, idealiter te beginnen met een goed aangepast publiek, gemaakt van uw bestaande klanten, website verkeer, en/of mensen die eerder met u in contact zijn geweest.

Als u een iets geavanceerdere adverteerder bent die gebruik maakt van Facebook Ads Manager, kan luie targeting de vorm aannemen van het niet goed gebruiken van uitsluitingspublieken, en dus voortdurend te focussen op mensen die al eerder hebben gekocht wat u aanbiedt.

Of het lijkt misschien alsof u één interesse hebt en ervan uitgaat dat iedereen in dat publiek een goed doelwit is. In plaats daarvan zullen uw reclamedollars veel betere resultaten opleveren met goed verfijnde demografische targeting en tal van overlappende belangen en gedragingen.

Vermijd Facebook reclame fouten; verfijn uw targeting.

Dat gezegd zijnde, uw publiek hoeft niet altijd lasergericht en smal te zijn. Als u in eerste instantie op zoek bent naar bewustwording aan het begin van een campagne, dan is het richten op een breed publiek helemaal prima. Vergeet niet dat relevantie de sleutel is. Het laatste wat u wilt is dat mensen uw advertentie rapporteren omdat negatieve feedback op een advertentie de prestaties ervan drastisch kan verminderen.

#3: Focussen op uw oplossing, eerder dan op het pijnpunt van uw prospects in uw Facebook reclame

Een grote fout in Facebook reclame die ik keer op keer zie, is het maken van advertenties die oplossingsgericht zijn in plaats van mensgericht.

Veel advertenties die mensen zien in hun Facebook nieuwsfeed richten zich op een soort promotie (bijvoorbeeld een verkoop, een beperkte tijdsaanbieding, enz.). Het probleem is dat het merendeel van de tijd wanneer iemand uw advertentie ziet, het de eerste keer dat ze uw bedrijf tegenkomen.

Met duizenden aanbiedingen, tijdelijke deals en concurrenten die schreeuwen om de aandacht en tijd van uw prospect, is de enige manier om op te vallen om uw advertentie te maken over de klant en niet over de oplossing die u verkoopt. Dit betekent dat u het verhaal van uw klant vertelt: benadruk hun pijn, hun uitdagingen en de resultaten die ze wensen, in uw advertentie.

U heeft minder dan 2 à 3 seconden om iemands aandacht te grijpen en hen te overtuigen om op uw advertentie te klikken en meer te leren, en de enige manier om dat te doen is door het over hen te maken, niet over uzelf.

#4: Te veel vertrouwen op Facebook Campagne Budget Optimalisatie

Voordat de Facebook Campaign Budget Optimization (CBO) tool werd aangekondigd, had u als adverteerder de controle over hoeveel geld er per dag werd besteed aan het targeten van een specifiek publiek binnen uw Facebook advertentiecampagnes. Nu zal Facebook automatisch de uitgaven voor u verdelen op basis van hoe zij geloven dat elk doelpubliek zal presteren.

De manier waarop dit werkt is dat Facebook kijkt naar het doelpubliek gedurende de hele campagne en zo de gebruikers vindt van wie zij denken dat ze de meeste kans hebben om te converteren voor uw doel.

  • Als u video views wil, zal Facebook op zoek gaan naar de grootste groep mensen die uw video’s voor de laagste prijs zullen bekijken.
  • Indien u website bezoeken wil, zal Facebook de mensen vinden die het meeste op links klikken en hen uw advertenties tonen.
  • Wanneer u uw product wilt verkopen, vindt Facebook de meest betrokken kopers binnen uw doelgroep en toont hen eerst uw advertenties.

In theorie kan dit verbazingwekkend goed zijn. Voor CBO zou u een flinke hoeveelheid geld uitgeven om advertenties te plaatsen voor een lijst van interesses en een paar gelijksoortige doelgroepen – elk binnen hun eigen adset – in een poging om het publiek te vinden dat het meest waarschijnlijk zal kopen. Vandaag de dag, draaien advertenties voor deze zelfde doelgroepen binnen een CBO campagne en Facebook zal dat verfijningswerk efficiënt doen voor u!

Maar er is één groot probleem met dit soort campagnes: de warme doelgroep.

Wanneer u campagnes voert met een mix van koude en warme doelgroepen, weet Facebook niet noodzakelijkerwijs hoe warm een bepaald doelpubliek binnen uw campagne is. Dit betekent dat Facebook zich misschien wel richt op de gebruikers die in het algemeen het meest waarschijnlijk zullen kopen, maar dat Facebook zich niet altijd richt op het publiek dat het meest waarschijnlijk specifiek bij U zal kopen.

CBO-campagnes kunnen ongelooflijk krachtig zijn. Maar als ze niet correct worden gebruikt (met biedplafonds, minimum/maximum dagelijkse uitgaven, en goede tweaking), kan Facebook uw geld op de verkeerde plaatsen inzetten.

#5: Ignoreren van de Custom Lifetime Value in het voordeel van de ROAS Metric

De grootste fout die adverteerders maken bij het meten van ROAS op Facebook is dat ze zich alleen richten op de ROAS metric voor de allereerste aankoop

Purchase ROAS rapporteert alleen de directe inkoopwaarde op het specifieke moment dat u de gegevens beoordeelt. Het nauwkeurig meten van de werkelijke impact van uw Facebook reclame (of welk marketingkanaal dan ook) is om te kijken naar de levenslange waarde van uw klant. Die gaat veel verder dan hun eerste aankoop. Ik noem dit ‘echte ROAS’ en het is meestal een veel hoger rendement door de hogere klant lifetime value.

Stel dat u 20.000 euro per maand besteedt aan Facebook reclame met een gemiddelde aankoopwaarde van 100 euro en een kostprijs per aankoop van 25 euro. Deze advertenties genereren dan 800 aankopen (van nieuwe klanten) met een totale aankoopwaarde van 80.000 euro. Dat is een ROAS van 4X. Wat vrij goed is.

Echter, als uw klanten gemiddeld een extra 120 euro bij u uitgeven in de komende 12 maanden, stijgt de aankoopwaarde per nieuwe klant van 100 tot 220 euro. Wanneer u uw ware ROAS meet, waren die 800 nieuwe klanten eigenlijk 176.000 euro waard voor uw bedrijf omdat zij elk 220 euro besteedden. Dus produceert het besteden van 20.000 euro om hen te verwerven uw ware ROAS tot 8,8X en niet 4X.

Als het gaat om het maken van Facebook reclame beslissingen en het plannen van uw advertentiecampagnes, kijk dan niet alleen naar uw directe ROAS, maar bereken in plaats daarvan uw ware ROAS.

#6: Werken met een one-size-fits-all plaatsingsaanpak

In de wereld van medio 2019 is uw Facebookfeed als een snelweg waar de duimen van uw publiek de auto’s zijn en uw videoadvertenties de reclameborden zijn waar ze langs rijden.

Als u met een snelheid van 65 km/u over een echte snelweg rijdt, heeft u maar ongeveer 10 seconden de tijd om op een bepaald reclamebord te letten. Dezelfde redenering is van toepassing wanneer u met uw duim doorheen de Facebookfeed  scrolt. Dat betekent dat u slechts een beperkte hoeveelheid tijd hebt om aandacht te besteden aan een videoadvertentie voordat u uw reis naar de volgende ‘dopaminebestemming’ voortzet.

Dit roept natuurlijk de vraag op: Hoe zorgt u ervoor dat mensen vertragen en aandacht besteden aan uw video-advertentie?

Door uw videoadvertenties te optimaliseren voor de omgeving binnen dewelke ze gaan verschijnen.

Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar ik ben nog steeds verbaasd over het aantal adverteerders die hun videoadvertenties niet optimaliseren voor het platform of apparaat waarop ze worden getoond. Als u wilt dat uw advertenties een hogere kans hebben om de duimen van mensen in de nieuwsfeed te stoppen, pas dan uw creativiteit aan aan de omgeving in dewelke u uw advertenties vertoont.

Denk even mee: als een video begint met een gezicht dat zegt “Hallo, mijn naam is Jan” of met een gezicht dat zegt “Ik ben vlot 14 kilo vermagerd” of “Mijn website was niet rendabel. Nu wel.” of ….. waar denkt u dat mensen eerder voor stoppen? Hoe bent u zelf?

Wij weten wat werkt inzake videomarketing. Omdat we dit al ettelijke keren toegepast hebben voor klanten en we de resultaten ervan continue meten. Meten is weten. En ervaring is de beste leermeester.

Vandaar dat één van onze diensten videomarketing is. Het helpen van klanten om te scoren met online video.