Hoezo als een mediabedrijf? Het gaat eenvoudigweg om toegang. Nooit eerder hadden merken de mogelijkheid om content op schaal te creëren en te consumeren. Dankzij de iPhone, het internet en sociale media kan iedereen zelf content produceren en distribueren. Nog maar 15 jaar geleden, zou u honderdduizenden euro hebben moeten uitgeven aan media en marketing als u een commercial wilde maken om uw merk te promoten. Vandaag kunt u letterlijk gebruik maken van uw smartphone, een 2 minuten durende clip opnemen, met betaalbare software op de laptop of PC monteren en zo advertenties plaatsen op Facebook en Instagram. De toegangsprijs is – letterlijk ! – 100’den keer zo laag geworden.

Het draait allemaal om betrokkenheid en relevantie. Gebruikers zijn neutraal met betrekking tot de plaats of het scherm waar ze uw verhaal consumeren. Maar als u zich concentreert op content, en probeert een merk op te bouwen, zal u winnen.

En dat is waarom ik denk dat dit bericht zo van strategisch belang voor u is.

Denken en handelen als een mediabedrijf impliceert twee dingen: CONTENT EN VERSPREIDING

Er is geen excuus om geen content te creëren rond uw merk, uw product, uw dienst of uw bedrijf.

Toon uw dagelijkse proces, interview uw medewerkers, interview desnoods… uw moeder. Maak een selfie op Instagram. Schrijf drie zinnen over het laatste nieuws uit uw branche. Deel berichten van anderen. Het enige wat u hoeft te doen is er aan te beginnen.

Als u denkt als een mediabedrijf en/of een uitgever, dan gaat u voorrang beginnen geven aan de opbouw van uw merk. En begrijp me niet verkeerd, geen enkele hoeveelheid marketing gaat een waardeloos product blijvend goed doen verkopen. Maar uw merk is echt alles. Tenminste als u een waardevol bedrijf probeert op te bouwen.

Vroeger kostte het veel om een commercial te produceren. Vroeger kostte het veel om een affiche te maken. Vroeger kostte het veel om een radioreclame te produceren. Maar in het moderne digitale landschap kunt u nu veel meer content produceren. U heeft toegang tot volume, met behoud van kwaliteit.

Deze kans alleen al heeft een geheel nieuwe manier van marketing gecreëerd. In plaats van te proberen te verkopen, heeft u nu de luxe van het creëren van onderhoudende of nuttige inhoud als toegangspoort tot een relatie tussen uw doelgroep en uw merk en daarna tot de verkoop. Dit is het verschil tussen het bouwen aan een merk en het op korte termijn verkopen van een merk.

De inhoud die u produceert hoeft niet eens altijd direct gerelateerd te zijn aan uw product. U kunt uw favoriete artikelen posten met de mededeling “dit zijn artikelen die u moet lezen“. U kunt berichten over het weer, het nieuws, uw gebruikers, uzelf! Zolang u gericht bent op het leveren van waarde aan de eindklant, gaat u een reputatie en relatie opbouwen.

En tot slot biedt het een echte en eenvoudige manier voor iedereen, waar dan ook, om te beginnen met het organisch en gemakkelijk creëren van content voor hun product, dienst, bedrijf of merk.

Zich gedragen als een mediabedrijf – inspiratie van enkele grote merken of bedrijven

Naarmate de consumptie van content zich aanpast aan het digitale tijdperk, zijn merk touchpoints en mediaformaten aan het diversifiëren. De gedrukte publicaties behoorden tot de eerste van de oude garde die de effecten ervan voelden.

Een mediaconcern als Condé Nast breidt uit tot een creatief bureau en adviesbureau met een eigen studio CNX. Luxehandelaar Matchesfashion.com richt zich op het creëren van content en cureren van content door middel van live-streaming van in-studio gesprekken. Zelfs de prestigieuze New York Times doorkruist mediakanalen, met een televisieaanpassing van de populaire column “Modern Love” – die in oktober 2019 al succesvol is gebleken als podcast via Amazon.

Procter & Gamble is het nieuwste voorbeeld van een gevestigd merk dat de traditionele categoriegrenzen doorbreekt. In september 2019 kondigde de kolos een baanbrekende nieuwe samenwerking aan met National Geographic, gericht op inspirerend wereldwijd activisme. “Het is geen product placement. Het is geen gesponsorde inhoud. Het is prestigieuze televisie“. Het project, Activate genaamd, is een zesdelige documentaireserie die het werk van sociale- en milieuactivisten over de hele wereld in beeld brengt. Het is niet gebonden aan specifieke merken, maar is bedoeld om het ethos van het bedrijf te versterken, parallel aan zijn productportfolio. Procter & Gamble “zet zich er echt voor in om het sociale welzijn centraal te stellen in zijn bedrijfsmodel“, zegt Hugh Evans, CEO van Global Citizen, die de serie coproduceert. “Activate was een logisch verlengstuk van dat model“.

In september 2019 kondigde populaire dating app Tinder aan dat het onlangs klaar was met het filmen van een originele interactieve videoserie die op 6 oktober 2019 van start gaat. Swipe Night, de interactieve ervaring, biedt een nieuwe manier om verbinding te maken op de app. “Naarmate het verhaal uitrolt, kom je voor morele dilemma’s en praktische keuzes te staan,” legt Tinder uit in een persbericht. “Na elke Swipe Night aflevering van het verhaal worden kritische keuzes toegevoegd aan de profielen van de leden, waarbij wordt getoond welke beslissingen potentiële matches wel of niet hebben genomen“. En in april 2019 kondigde het woningverhuurplatform Airbnb zijn plannen aan om originele shows en inhoud te ontwikkelen die Airbnb hosts, gasten en reisbestemmingen zouden promoten.

In juni 2019 onthulde het e-mailmarketingplatform Mailchimp ‘Mailchimp Presents’, een nieuwe entertainmentdivisie die originele series, films en podcasts maakt voor ondernemers en eigenaren van kleine bedrijven. “Mailchimp Presents stelt ons in staat onszelf een beetje creatief te bevrijden om rijke en meeslepende verhalen te kunnen vertellen en de communicatie over ons platform en onze producten een beetje directer te laten verlopen“, aldus Mark DiCristina, hoofd van het merk en Mailchimp Studios. “Het is de bewustzijnslaag waarin we duidelijk al hebben geïnvesteerd, met zaken als podcastreclame, maar het is zich aan het ontwikkelen en wordt volwassener in deze storytelling en entertainmentruimte.”

In februari 2019 kondigde het internationale schoonheidsmerk Avon de oprichting aan van een interne contentstudio die merk- en productcontent zal produceren en distribueren om de gemeenschap van schoonheidsdeskundigen te inspireren en aan te spreken.

Een reeks detailhandelaren breidt zich ook uit naar het creëren van inhoud, waardoor de grenzen tussen detailhandel en entertainment vervagen. Het populaire e-commerce platform Shopify is in januari 2019 met ‘Shopify Studios’ gegroeid naar TV- en filmproductie. De nieuwe entertainmentafdeling zal docu-series en documentaires ontwikkelen die gericht zijn op ondernemers. In de zomer van 2018 ging de Britse online retailer Missguided in zee met de populaire reality show Love Island, waarbij kijkers werden uitgenodigd om via een Love Island app te winkelen in de looks die de deelnemers droegen in de dating show.

Met consumenten die meer dan ooit willen worden vermaakt, passen merken zich aan, ontwikkelen ze nieuwe formaten om hun gemeenschap te verleiden, te inspireren en te betrekken.

Denken en handelen als een mediabedrijf. Hoe begint u er aan?

Ik kan me perfect inbeelden dat u nu iets heeft van “ja, maar wij beschikken niet over de budgetten, het personeel en de know-how zoals die grote bedrijven die alle net vernoemd werden als voorbeelden“. Een zeer terechte opmerking.

Welnu, dat is het ‘m juist. U hoeft daar niet over te beschikken. Bezit u een smartphone en een internetverbinding? Laten we even veronderstellen dat dit het geval is… duh! Dan garandeer ik u dat we samen met u een prima contentplan kunnen uitdenken en uitwerken en dit ook voor zeer haalbare budgetten samen kunnen realiseren.

U denkt nu misschien “handelen als een mediabedrijf, ik vind het toch niet evident“. Kan ik me wel wat bij inbeelden. Uw concurrent zit ook te twijfelen en neemt een afwachtende houding aan. De vraag is alleen wie er als eerste zal toeslaan in uw branche en zo bekendheid, credibiliteit en reputatie zal opbouwen. Wat leidt tot extra klanten en extra omzet. Wat leidt tot de capaciteit om een hogere prijs te bekomen voor hetgeen u verkoopt, minder onderhevig te zijn aan neerwaartse prijsdruk…. omdat uw prospects er de voorkeur aan geven met u en uw merk te handelen. Dat is waar het finaal over gaat!

Zin om er eens over te sparren? Zin om samen te verkennen in welke mate het voor u haalbaar is meer te denken en handelen als een mediabedrijf en hiervan de vruchten te plukken? Contacteer ons en laat u door ons aangenaam verrassen.