Heeft u altijd al willen weten hoe u uw concurrenten kunt overtreffen en betere content marketing artikelen kunt maken dan zij? Hier is een stap-voor-stap handleiding met een voorbeeld dat u door het creatieproces van artikelen zal leiden en nuttige tips zal geven.

Content

Content Marketing – Regel nr. 1: Focus op de gebruiker en de doelgroep, niet op zoekmachines of links!

Als u content marketing ziet als een middel om links te krijgen of om Google te plezieren, hoeft u er niet echt mee te beginnen. Dit is natuurlijk een beetje overdreven, maar in essentie is het waar. Voordat u het startsein geeft voor het creëren van inhoud, denk na waar mensen die naar uw website zouden moeten komen in geïnteresseerd zijn. Als u het niet zeker weet, vraag het dan gewoon aan de bezoekers van uw website! Of vraag mensen, vrienden, kennissen enz., die niet uit de SEO wereld komen, welke inhoud ze graag op uw website willen zien!

Natuurlijk is het de doelstelling van alle website-exploitanten om verkeer te genereren met inhoud en eventueel ook links en goede rankings in de zoekmachines. Maar het zou niet uw enige drijfveer moeten zijn, zeker niet in het begin, als het gaat om de inhoud.

Regel nummer 2: Ken uw doelgroep

Kennis van uw doelgroep is onontbeerlijk. Uw content marketing zal uw gebruikers alleen bereiken als het hen aanspreekt. De doelgroep van online shops bestaat meestal uit verschillende doelgroepen die verschillen op bepaalde kenmerken. Men spreekt van zogenaamde personas, ook van buyer personas of user personas.

Buyer Personas zijn prototypes van een specifieke gebruikersgroep of doelgroep. Een persona is een fictieve weergave van een typische klant, gebaseerd op echte gegevens, met al zijn socio-demografische kenmerken, behoeften, uitdagingen, actiepatronen, online koopgedrag, enz. Zo vind u de juiste persoon:

 • Wat zijn de socio-demografische kenmerken van de persona?
 • Hoe is de positie van de persona in het beroepsleven en hoe kan een typische werkdag van de persona er uitzien?
 • Wat zijn de persoonlijke en/of professionele doelstellingen van de persona’s?
 • Wat zijn uw persoonlijke en/of professionele uitdagingen?
 • Is de persona internet savvy en neemt de persona online aankoopbeslissingen?
 • Maakt de persona gebruik van sociale netwerken en zo ja, welke?
 • Gebruikt de persona het internet voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld informatie over producten waarin zij geïnteresseerd is, enz.
 • Wat heeft op de dag van de aankoopbeslissing geleid tot deze beslissing?
 • Wat zou hen overtuigen om het product of de dienst te kopen?
 • Was de aankoopbeslissing alleen genomen, of was er iemand anders bij betrokken?

Natuurlijk geldt niet elke kwaliteit voor elke persoon. Er is niet alleen maar ‘één persoon‘ die van u koopt. Veel meer kopen totaal verschillende mensen bij u, maar ze hebben bepaalde dingen gemeen. Het is dus uw doel om de gemene deler te vinden, maar ook om niche-onderwerpen te behandelen die slechts een deel van uw doelgroep interesseren.

Content Marketing – Regel nr. 3: Schrijf artikelen voor de doelgroep: Wat zijn hun pijnpunten?

Na het leren kennen van de kenmerken van uw doelgroep, kunt u beginnen met brainstormen over uw onderwerpen. Bedenk welke oplossingen u kunt bieden voor mogelijke problemen (pijnpunten) van uw doelgroep. Idealiter begint u met een onderwerp dat nog niet beantwoord is door uw concurrenten en andere websites. Dit biedt uw lezers een toegevoegde waarde en u een voordeel.

Regel nummer 4: produceer geen tekstwoestijnen!

Zodra uw onderwerp bekend is, kunt u bijna beginnen met het schrijven van de tekst. Voordat u begint met schrijven, raad ik u aan een concept te creëren waarin u de structuur en de inhoud van uw tekst in grote lijnen schetst. Op deze manier kunt u vaak vooraf zien hoe uitgebreid uw artikel zal zijn en kunt u dit ook van tevoren plannen:

 • Welke vragen moeten worden beantwoord?
 • Welke aanvullende informatie, tips, leuke weetjes e.d. wil u aan de tekst toevoegen?
 • Wilt u uw mening als deskundige benadrukken? enz.

Het is belangrijk dat u zich richt op het belang van de gebruiker. Zorg voor duidelijke tekstgedeelten, zodat er geen schier eindeloze ’tekstwoestijn’ ontstaat. Opsommingen, subrubrieken en geschikte foto’s zorgen voor een prettige tekst- en leesstructuur.

Content Marketing – Regel nr. 5: Geen goede artikelen zonder feedback!

Ik overdrijf ook hier een beetje. En toch is de stelling in wezen juist. Als je uren of dagen aan een onderwerp hebt zitten sleutelen, verlies je al snel het essentiële uit het oog – wat ook heel normaal is. Herhaalt u zich in de loop van de tekst? Bent u een aspect vergeten? Is er misschien iets onbegrijpelijk voor de buitenstaander? Passen foto’s en tekst echt bij elkaar? Verliest u de draad of trekt u hem er tot het einde door? Zou het beter zijn om er een grafiek voor te maken? Heeft u alle belangrijke bronnen genoemd?

Daarom heeft u absoluut een persoon (of een team) nodig die naar uw ideeën luistert, het artikel leest en het concept of de tekst kritisch in vraag stelt en u feedback geeft.

Regel nummer 6: investeer tijd, moeite en toewijding.

Zonder ijver geen resultaat. Dit geldt vooral voor content marketing. Wie denkt dat een snelle tekst genoeg is, zit zeker op het verkeerde spoor. Uw gebruikers zullen direct merken of u er over nagedacht heeft en een inspanning heeft geleverd om een toegevoegde waarde te creëren voor gebruikers met uw inhoud. Investeer tijd en moeite om goede, waardevolle inhoud te schrijven.

Content Marketing – Regel nummer 7: Verwacht geen mirakels!

Ik kan het niet genoeg zeggen: Content marketing is GEEN klassiek verkoopkanaal en kost tijd. Als uw enige doel is om snel veel geld te verdienen, dan is content marketing niet het juiste kanaal voor u.

Maar als uw doel is om uw naamsbekendheid te vergroten, meer longtail traffic te genereren, stabielere rankings te krijgen op de lange termijn en vooral de loyaliteit van uw klanten te vergroten, dan kunt u er meteen mee aan de slag!

Wat u nog moet weten over content marketing:

De output zal niet direct als een bom inslaan. Sommige artikelen zullen waarschijnlijk minder goed ontvangen worden, andere beter.
U kunt alleen succesvol zijn als u op permanente basis content produceert die relevant is voor uw doelgroep.
Werkt het niet meteen? Geef niet op! Ga door.
Ik weet dat het vaak erg moeilijk is om aan de slag te gaan ondanks instructies, regels en tips. Het beste is om altijd voorbeelden te gebruiken. Vind uw vier tot vijf favoriete sites en zie wat u daar bijzonder leuk vindt.