Met maandelijks 500 miljoen gebruikers en veel lagere prijzen dan traditionele media, moet uw reclamestrategie Instagram bevatten. Reclame op Instagram mag u echt niet links laten liggen!
U beschouwt Instagram vandaag misschien nog niet als een marketingtool, maar Instagram trekt geleidelijk aan de aandacht van merken over de hele wereld. Vanwege het potentieel ervan om een hoge mate van betrokkenheid en merkbekendheid te bereiken aan een (voorlopig toch nog) zeer betaalbare kostprijs.
Instagram staat qua populariteit op de 2e plaats van de sociale media, net na Facebook. Anderzijds heeft Instagram, volgens een Forrester-studie, een merkbetrokkenheidspercentage die 58 keer hoger is dan dat van Facebook. Dat is hoog. Bovendien leggen we u zo meteen piekfijn uit hoe het komt dat u met reclame op Instagram ‘meer waar voor uw geld krijgt’ dan via traditionele media. Lees dus zeker verder.
Langs consumentenzijde liegen de cijfers er niet om: 300 miljoen mensen gebruiken elke dag Instagram en plaatsen er meer dan 95 miljoen foto’s en video’s. Dat zijn 216.000 foto’s per minuut worden.
Waarom werkt reclame op Instagram?
Omdat mensen beelden veel makkelijker onthouden dan een tekst die ze lezen of iets wat ze (op de radio) horen.
Waarom zou je voor reclame op Instagram kiezen in plaats van via traditionele media?
Reclameruimte kopen, adverteren in de media is in essentie eigenlijk een eenvoudige bedrijfseconomische transactie. Het medium (televisiezender, tijdschrift, dagblad, radiozender, social media….) trekt de aandacht van kijkers, lezers, luisteraas, surfers…… U koopt, tegen de prijs die het medium vraagt, de kans om onder die aandacht te komen. U betaalt een som geld en in ruil krijgt u een hoeveelheid aandacht. Duidelijk toch?
Er zijn momenten in onze geschiedenis – toen we pas overstapten van de radio naar de televisie, in de eerste jaren van het internet, toen kabeltelevisie voor het eerst ontstond – waar we tijdelijk aandacht via de media konden kopen aan een (te) lage prijs.
Vandaag hebben de prijzen voor reclame, voor het bereiken van mensen, voor het ‘kopen van aandacht’ zich nog niet echt aangepast aan de nieuwe realiteit. De realiteit die maakt dat u (zwaar) overbetaalt voor de meeste traditionele media en te weinig betaalt voor de echte aandacht van de hedendaagse consument.
Wat is er mis met de prijs die u betaalt in traditionele media?
Niet zo lang geleden hadden we een gesprek met de sales director van een dagblad. We vertelden hem dat een retail klant, die al jaren in die krant adverteert en goed bijhoudt wat dit oplevert, klaagt dat de respons en het rendement steeds dalen. Minder respons en elk jaar een wat hogere prijs. Niet meteen wat u wenst te ondervinden. We confronteerden die sales director met het feit dat het aantal lezers van de krant elk jaar daalt EN de prijs voor advertentieruimte tegelijk stijgt. Die ‘verkoper’ antwoordde als volgt: “Het aantal lezers daalde op lange termijn niet met 25% zoals u het aangeeft, want die mensen zijn onze krant digitaal (op PC, tablet of smartphone) gaan lezen.”
Wel daar zit ‘m net het probleem. De adverteerder betaalt voor zijn advertentie in de papieren editie nog steeds de volle pot, terwijl een kwart van de lezers van die krant de papieren versie van de krant niet meer bekijkt. Als de adverteerder ook op de website van de krant wil staan, moet hij extra bijbetalen.
Met andere woorden, de transactie ‘betalen in ruil voor aandacht‘ wordt in dit geval in uw nadeel vertekend door de evolutie naar steeds meer digitaal mediaverbruik.
Reclame op Instagram is een verstandige arbitrage
Door te kiezen voor reclame op Instagram en op Facebook doet u aan intelligente arbitrage. De definitie van het woord ‘arbitrage’ is in een economische context de volgende: ‘Het gebruik maken van gelijktijdige prijsverschillen op verschillende markten. Stel dat de dollar op een gegeven ogenblik in New York € 1,03 doet en in Amsterdam € 1,02, dan koopt de arbitragant dollars in Amsterdam en verkoopt ze direct in New York. Hij maakt daarbij een koerswinst en draagt tegelijkertijd bij aan het verkleinen of zelfs wegvallen van het oorspronkelijke koersverschil. Vanzelfsprekend hoeft arbitrage zich niet tot de valutamarkt te beperken.‘
Op Instagram en Facebook koopt U aandacht voor uw boodschap net daar waar u die aandacht voor een betere prijs krijgt.
Bovendien zijn grote wereldmerken vaak logge apparaten die zich slechts zeer traag aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Ze hebben de overgang naar het digitale, laat staan naar de sociale media, nog verre van helemaal gemaakt. Eens ze wakker schieten en ze beginnen de juiste hoeveelheid geld in die platforms te steken, gaan de prijzen voor aandacht via die kanalen onvermijdelijk sterk omhoog.
Conclusie: als u in de komende 12 à 24 maanden niet onevenredig veel inzet op reclame via Facebook en reclame op Instagram, laat u gewoonweg een enorme opportuniteit – en geld – op tafel liggen.
Bij X8 Agency gaat er letterlijk geen dag voorbij zonder dat we reclamecampagnes opstellen en/of bijsturen op Facebook of Instagram. Reclame op Facebook en reclame op Instagram horen tot onze kernactiviteiten. Contacteer ons om samen te verkennen welke opties de beste zijn voor u.