Wat bepaalt zakelijk succes? Wat zijn enkele basisprincipes? En hoe eindig ik deze lijst met een grapje die heuse zakelijke wijsheid bevat?

Ik vraag me wel eens af wat het geheim van zakelijk succes is. Want uiteindelijk zijn we allemaal verwikkeld in die strijd. Vaak fel strijdend. Soms voelen we ons gefrustreerd. Zelfs wel eens verloren. Maar wat als ik je vertel dat de basisgeheimen van succes in het bedrijfsleven niet zo complex of ingewikkeld zijn als velen ze doen voorkomen?

Hieronder som ik 7 tips en concepten op waar elke ondernemer baat bij zal hebben + als bonus een wijs grapje

1. “Never get so busy making a living that you forget to make a life.”

Dit betekent goed eten, voldoende slaap, beweging, sterke banden opbouwen met vrienden, familie en gemeenschap, en voor zover mogelijk, het minimaliseren van stress! De belangrijkste relatie die je in je leven zal hebben is die met jezelf. Behandel jezelf dus goed zodat het leven steeds de moeite waard is.

2. “Opportunities don’t happen. You create them.”

Er zijn fundamenteel 2 manieren om kansen te ontdekken: de externe methode, waarbij je kansen ziet waar anderen enkel obstakels en problemen zien. En de interne methode. Om die aan te boren, maak je een lijst van je interesses, passies en vaardigheden in de ene kolom, en zakelijke kansen die ze in een andere kolom zouden kunnen genereren. Elke keer je hierbij een probleem tegenkomt, focus dan op vooral hoe je dit zou kunnen oplossen.

3. “The ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones that do.”

Als je naar je klanten luistert en eerlijke vragen stelt, zullen ze je vertellen wat ze nodig hebben en wensen. Mensen zijn fascinerend, en je zal enorm veel leren over hun problemen, wensen en dromen als je jezelf in hun schoenen verplaatst door de juiste vragen te stellen en actief te luisteren. Daaruit zullen zakelijke inzichten voortkomen die je kunnen helpen om je marktniche te vinden en te ontwikkelen.

Bouw je merk op door middel van uitstekende producten en een klantenservice die aan die noden en wensen van je doelgroep beantwoorden. Voeg daar uitstekende communicatie aan toe, die de aandacht van de consument krijgt, die wervend, overtuigend en verleidelijk is, en je kansen op succes stijgen zeer sterk.

Maar die aandacht krijgen wordt steeds moeilijker. Daar heb je als ondernemer vaak de hulp van een specialist nodig.

4. “The way to get started is to quit talking and begin doing.”

Het stellen van doelen is iets wat iedereen zou moeten oefenen. Doelstellingen op lange termijn (tien jaar), middellange termijn (vijf jaar) en korte termijn (een jaar), en voor meteen (de volgende maand) zijn cruciaal voor succes. Zorg ervoor dat je ze visueel uit, zodat je ze echt letterlijk voor ogen houdt. Stel altijd doelen op die numeriek en meetbaar zijn, Zoals bijvoorbeeld: ik wil in het volgende kwartaal vijf nieuwe klanten binnenhalen.

5. “If you don’t tell your story, someone else will.”

Een PR communicatiestrategie is een belangrijke troef. Leren communiceren met mensen door gratis aandacht te krijgen in de media is waardevol. Het sleutelbegrip hierbij is het aanleren van de verhaalontwikkeling. Een verhaal is nuttig als mensen het kunnen begrijpen en het hen motiveert om uw product of dienst te kopen. Een goed verhaal moet laten zien hoe uw product een positief effect kan hebben op iemand.

6. “The road to success and the road to failure are almost exactly the same.”

Veel bedrijfsinitiatieven slagen niet, vaak buiten de schuld van de ondernemer om. Uw zakelijk succes of falen is geen weerspiegeling van uw eigenwaarde. Wees voorbereid op tegenslagen bij elke poging die u onderneemt. Wees te allen tijde mentaal sterk en positief. Plan vooral om van de tegenslag te leren.

7. The Golden Rule?

Anderen te behandelen zoals u wilt dat ze u behandelen, helpt u om succes te boeken in het leven, zowel persoonlijk als financieel.

8. Had ik geen grap beloofd die wijsheid bevat? Ja hoor. Hier komt die.

Een jongetje wandelt bij de kapper binnen. De kapper fluistert zijn klant toe: “Dit is het domste kind ter wereld. Kijk hoe ik het je aantoon.
De kapper neemt een briefje van 10 euro in de ene hand en een muntstuk van 2 euro in de andere, roept de jongen dan op en vraagt: “Welke wil je hebben, jongen?“. De jongen neemt het 2 euro muntstuk en vertrekt.
“Wat heb ik je gezegd?” zegt de kapper. “Dat kind leert het nooit“.
Later, als de klant vertrekt, ziet hij dezelfde jongen het ijssalon uit wandelen.
Hé, knul! Mag ik je een vraag stellen? Waarom heb je de 2 euro genomen in plaats van de 10 euro?
De jongen neemt een hapje van zijn ijsje en antwoordt: “Omdat de dag dat ik de 10 euro neem… het spelletje voor altijd voorbij is!