Want AI (Artificiële Intelligentie) beïnvloedt ons dagelijks leven en AI zal jaarlijks miljarden dollars aan impact hebben op bedrijven. Ook op het uwe.

Er zijn letterlijk tientallen consumententoepassingen voor AI op een dagelijkse basis, van Netflix die u een programma aanbeveelt om naar te kijken en Google Maps die u omleidt rond een ongeval op de weg, tot Amazon die voorspelt wat u nog meer gaat kopen of Gmail die uw zinnen afwerkt. Toch hebben de meeste mensen geen idee wat het is en hoe het werkt, omdat ze zich niet realiseren dat machine learning deze taken uitvoert.

AI maakt uw leven beter door dingen gemakkelijker en persoonlijker te maken. Precies hetzelfde gebeurt in marketing en verkoop. De software die we gebruiken zal op den duur alleen maar slimmer worden. Hiermee zullen marketeers de mogelijkheid hebben om zaken op schaal te personaliseren en de dingen te doen op een manier die op dit moment wordt beperkt door de menselijke factor.

Content

Al zal marketing transformeren

AI kan uw bedrijf helpen betere marketingbeslissingen te nemen en meer klanten naar uw merk te leiden. Nieuwe technologie zal de marketingaanpak veranderen, net zoals het al het andere zaken in ons leven nu reeds aan het veranderen is.
Veel ondernemers zullen verbaasd zijn over de mogelijkheden binnen 3 of 5 jaar, maar slechts een beperkt segment van ondernemers begrijpt nu al het potentieel van intelligente software en weet deze tools vandaag de dag al te vinden. Door dit te doen, geven ze zichzelf een meerjarige voorsprong op collega’s die nog steeds bang zijn om AI te verkennen. Misschien lijkt deze materie te abstract of te overweldigend om ze gemakkelijk te begrijpen. Wat de reden ook is, merken die geen slimmere manieren vinden om hun marketing uit te voeren, zullen door hun concurrenten die dat wel doen, in het stof worden achtergelaten.

Consumenten verwachten nu reeds de voordelen van AI

Het afgelopen decennium is de consument gewend geraakt om gegevens en privacy op te geven in ruil voor personalisatie en gebruiksgemak. Mensen verwachten nu een zekere mate van personalisatie in de manier waarop bedrijven hun producten op de markt brengen, zelfs in de B2B omgeving. Alles wat minder is dan een naadloze of wrijvingsloze aankoopervaring van bedrijven is frustrerend. Mensen willen het gemak dat AI kan bieden.

Wat is AI eigenlijk in marketing?

Vanuit marketingperspectief zijn er een aantal fundamentele dingen te leren over machine learning en deep learning en hoe elk van deze zaken in de praktijk werkt. De eerste is dat de software die de computers aanstuurt, inherent dom is. Machines kunnen niet zien, horen, begrijpen noch spreken. AI is gewoon een overkoepelende term om machines ‘slimmer’ te maken en ze mensachtige mogelijkheden te geven.

Alexa, Siri of een andere stemassistent begrijpt niets meteen. Deze hulpmiddelen zijn getraind om de menselijke taal te horen, te begrijpen wat u zegt, dit te verwerken en het beste antwoord op uw vraag te genereren.

Voorspellingen over toekomstige resultaten van AI

De primaire subtak van AI wordt machine learning genoemd. In de eenvoudigste termen maakt het voorspellingen over toekomstige resultaten op basis van historische gegevens. Dit is vergelijkbaar met de datawetenschap, die al tientallen jaren hetzelfde doet. Het verschil is dat machinaal leren beter wordt naarmate er meer en nieuwere gegevens beschikbaar worden en er voorspellingen worden geformuleerd naar aanleiding van deze nieuwe informatie.

Google Maps of Waze wordt bijvoorbeeld niet aangedreven door een mens die een routebeschrijving typt om mensen om te leiden bij het nemen van afritten, het tegenkomen van ongelukken of het doen van andere dingen op de weg. Het gebruikt datapunten uit meerdere bronnen om een beter pad te voorspellen… terwijl u rijdt.

In de dagelijkse taken van uw ondernemerschap zult u merken dat u gewoon op elk moment van uw dag een reeks voorspellingen maakt. Marketeers maken elke dag een reeks voorspellingen over wat ze moeten schrijven; waar en wanneer het te publiceren; hoeveel te besteden aan advertenties; de kleuren, illustraties en het ontwerp; en nog veel meer op basis van menselijk gedrag uit het verleden. Dan hopen ze gewoon op het beste. Elk van deze voorspellingen is een voorbeeld waar machine learning kan worden toegepast.

Het verkennen van AI voor uw bedrijf

Veel bureaus beweren dat ze gebruik maken van AI, terwijl ze dat in feite niet doen. Dit is eigenlijk een groot probleem geworden in de sector. Veel entiteiten zullen zeggen dat ze gebruik maken van machine learning, deep learning of neurale netwerken. Het is aan u als potentiële klant om te bepalen of het waar is.

Stel gerichte vragen over hoe deze AI technologie precies wordt gebruikt in het proces en hoe het uw bedrijf efficiënter en slimmer zal maken. Daag de verkopers van de technologie uit om in te zien of ze de technologie echt begrijpen.

Toepassingen van AI in marketing en verkoop

Chatbots: een veel voorkomende misvatting over chatbots is dat het woord ‘bot‘ alleen al in de naam van de chatbots een AI is. Dit is niet het geval. De meeste chatbots die momenteel beschikbaar zijn, of ze nu gebruikt worden voor klantenservice, autoresponders of verkoop, zijn sterk afhankelijk van de logica van de mens en reeksen van ‘als-dan‘ stellingen om te functioneren.

Chatbot technologie met AI aangedreven mogelijkheden kan de noodzaak voor mensen om deze regels op te zetten en bij te werken elimineren. Om erachter te komen of een chatbot technologie deze mogelijkheden ondersteunt, stelt u vragen over hoe het bedrijf gebruik maakt van natuurlijke taalverwerking en machinaal leren om de zaken efficiënter voor u te maken.

Natuurlijke taalverwerking betekent dat de technologie de betekenis achter een vraag of uitspraak verwerkt zoals die van nature wordt gesproken of getypt, en vervolgens een correcte reactie of aanbeveling genereert. Er is sprake van machine learning wanneer de technologie kan bepalen welke aanbevelingen daadwerkelijk nuttig zijn en automatisch de aanbevelingen die dat niet zijn, kan elimineren. Vervolgens past de chatbot alle toekomstige aanbevelingen aan op basis van deze informatie. De sleutel is dat de chatbot technologie volledig verwerkt, leert en zich aanpast zonder dat een mens elke interactie hoeft te volgen en handmatig een regel moet aanpassen.

Facebook algoritme bij advertenties: het Facebook advertentiealgoritme werkt met behulp van een veiling en is een grote zwarte doos die weinig mensen begrijpen. Facebook gebruikt het advertentiealgoritme om de beste advertenties te bepalen, deze aan het beste publiek te tonen en tegelijkertijd een goede gebruikerservaring te creëren.

In essentie is de veiling het Facebook advertentiealgoritme. De veiling bepaalt de volgorde waarin uw advertentie in de nieuwsfeed verschijnt ten opzichte van andere advertenties. Als u zich richt op een publiek van 1 miljoen mensen, zijn honderden of duizenden andere adverteerders potentieel gericht op mensen in hetzelfde publiek. Een advertentie wint de veiling en wordt dus als eerste, tweede of derde getoond als deze de hoogste totale waarde heeft.

Waarde gaat niet alleen over geld, maar ook over de relevantie van de advertentie. Facebook wil advertenties tonen die gebruikers willen zien en waarmee ze zich willen engageren.

De totale waarde van een advertentie bestaat uit drie componenten: biedingen, geschatte actieratio, kwaliteit en relevantie (ook gekend als gebruikerswaarde).

Wanneer u adverteert op Facebook, kunt u op drie manieren bieden: laagste kosten, laagste kosten met ‘bid cap‘ en ‘target cost‘. Laagste kosten is het standaard bod en datgene die adverteerders waarschijnlijk in 99% van de gevallen gebruiken.

Verschillende factoren dragen bij aan de geschatte actieratio. Ten eerste, de recente activiteit van de advertentie (zoals, delen, commentaar, bekijken van videoadvertentie, klikken naar uw website of terug naar de pagina, enz.).

De gebruikerswaarde component van het Facebook advertentiealgoritme stond vroeger bekend als advertentiekwaliteit en -relevantie. De ervaring die een gebruiker heeft nadat hij op een bericht heeft geklikt, heeft een grote invloed op deze factor in het Facebook advertentie algoritme.

Google Ads speelt ook in op AI in marketing: advertenties die zich automatisch aanpassen om beter aan te sluiten bij de zoekopdrachten van gebruikers. Google introduceerde responsieve zoekadvertenties, die verschillende versies van een merkadvertentie testen en automatisch de best presterende advertentiecreatie voor bepaalde zoekopdrachten identificeren. Met deze AI tool bespaart Google merken tijd die ze eerder handmatig zouden hebben besteed aan het optimaliseren van advertenties. En responsieve zoekadvertenties helpen de resultaten te verbeteren – merken die Google’s machine learning ad optimalisatie gebruiken, zien tot 15% meer klikken.

Een optimalisatietool die merken zal helpen om voetgangers naar hun fysieke winkels te leiden. Google introduceerde lokale campagnes, die merken helpen bij het afleveren van advertenties in search, Google Maps en YouTube, nadat een bedrijf Google haar advertentiebudget, bedrijfslocaties en advertentiecreativiteit heeft gegeven. Merken met bakstenen winkels zouden meer bereid kunnen zijn om de tool uit te proberen om te profiteren van het groeiende aantal consumenten dat op mobiele telefoons vertrouwt voor persoonlijke aankoopbeslissingen: mobiele zoekacties naar ‘in mijn buurt‘ zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld drie keer zo groot geworden.

De snelste manier om geld te verliezen in Google Ads is door te blijven bieden op een advertentie die geen ROI oplevert. Wanneer de klikken binnenkomen maar de verkoop niet, kan dit een ramp zijn. Op dezelfde manier, wanneer een advertentie de biedingen maar niet de klikken krijgt, zal uw kwaliteitsscore lijden, en uiteindelijk zal uw ROI automatisch volgen. Een goed gebouwd algoritme voor machinaal leren zal begrijpen wanneer het noodzakelijk is om een advertentie te pauzeren om te voorkomen dat het schade toebrengt aan uw ROI of kwaliteitsscore.

De Dynamic Search Ads van Google Ads zijn een onderdeel van de technologie voor machinaal leren die momenteel in het platform is ingebouwd, zodat iedereen die Google Ads gebruikt er gebruik van kan maken. Dynamic Search Ads genereren automatisch koppen om de aandacht van een zoeker te trekken. Na het uploaden van een lijst met landingspagina’s waarvoor u wilt dat Google dynamische advertenties genereert, zal Google zoekopdrachten identificeren die goed passen bij uw landingspagina’s en vervolgens automatisch advertentie-inhoud genereren met behulp van zinnen uit uw pagina’s. Google genereert ook advertentiesuggesties op basis van machinaal leren. Deze aanbevelingen gebruiken modellen van eerdere prestaties om wijzigingen in uw advertenties voor te stellen die uw resultaten moeten verbeteren.

X8 Agency en AI

Wat doen wij voor u aan de hand van AI?

Facebook advertenties: dankzij jarenlange ervaring met reclamebudgetten op Facebook en Instagram hebben wij leren omgaan met het Facebook AI dat het advertentie algoritme van Facebook aanstuurt. Wie via Facebook wil adverteren moet de werking van dit algoritme niet enkel mogelijk maken, maar bovendien het ook niet verstoren. Niet doen afwijken van haar optimale werking. Dit vraagt een totaal andere mindset dan diegene die al vele tientallen jaren in de traditionele reclame heerst. Dit vraagt concreet om een meer verregaande graad van vrijheid voor X8 Agency om – in uw belang ! – optimaal in te spelen op de werking van het AI algoritme van Facebook. Het vraagt anderzijds bij momenten om geduld. Want dat leren AI algoritme van Facebook moet voldoende data krijgen om optimaal te kunnen functioneren.
Vertrouw ons uw sociale media campagnes toe en wij helpen u uitstekend hiermee.

Google Ads: hier maken wij eveneens gebruik van de AI opties die Google biedt, maar komen we – mede aan de hand van verschillende types betalende online software – nog actiever tussen in de werking ervan. Omdat Google, vooralsnog meer dan Facebook, de neiging heeft ‘het laken naar zich toe te trekken‘. Met andere woorden, wie enkel vertrouwt op de aanbevelingen die het Google Ads AI genereert…. scheurt bijna zeker zijn broek aan zijn campagnes.

Ook hierin helpen we u dankzij onze ruime ervaring (al meer dan 16 jaar gebruiken we immers Google Ads) prima.

Contacteer ons en zet nu ook voor uw bedrijf AI in.