Online marketing voor accountants…. wel, het is mijn ervaring dat te veel accountants online marketing negeren. In 2021 besteedde de gemiddelde accountancybranche slechts 3% van de jaarlijkse omzet aan marketinginspanningen, terwijl het gemiddelde in de dienstensector datzelfde jaar op 8,7% lag (Forest Research).

Volgens recente data van Gartner ligt het dit jaar tot nu toe op 9,5% van de omzet.

In eerste instantie dacht ik dat het kwam omdat traditionele reclame samen met mond-tot-mond reclame voor accountants genoeg was voor een dergelijke gestandaardiseerde B2B dienst.

Waarom zou online marketing voor accountants dan zo belangrijk zijn? O te beginnen start 68% van alle aankooptrajecten (ook in B2B!) met een zoekopdracht. Als u niet goed zichtbaar en kwalitatief online aanwezig bent, loopt uw accountantskantoor al meteen tweederde van alle potentiële klanten mis.

Traditionele reclame in kranten, radio- of tv-stations, of affichage is niet meer voldoende of efficiënt. Een aanzienlijk deel van de tv-kijkers is gemigreerd naar online streamingdiensten (zonder reclame), kranten zijn vervangen door online publicaties, en affichage is al jaren niet meer echt effectief.

Hoewel radio nog steeds 90% van de volwassenen dagelijks bereikt, wordt het voor de meeste kleine tot middelgrote accountantskantoren elk jaar duurder, en het luisterpubliek begint haar tijd steeds vaker te besteden in podcasts en andere online audiostreamingdiensten zoals Spotify bijvoorbeeld.

online marketing voor accountants boek

Content

Vier redenen waarom online marketing voor accountants van cruciaal belang is om nieuwe leads aan te trekken

1. Online marketing voor accountants is effectief

Wanneer goed uitgevoerd, kan online marketing zeer effectief zijn in het bereiken van nieuwe klanten en sterk verhogen van het verkeer naar uw website.

2. Online marketing voor accountants is prima meetbaar

Dankzij de juiste tracking tools, zal u in staat om precies te zien hoe uw online marketing campagne presteert en veranderingen aan te laten brengen wanneer dat nodig is. Als u bvb. merkt dat mensen niet klikken op één van uw advertenties, kunt u ze aanpassen totdat ze wel meer aandacht trekken.

3. Online marketing voor accountants kost minder dan traditionele reclame

Veel accountantskantoren ervaren dat online marketing minder duur is dan andere vormen van reclame.

4. Online marketing voor accountants stelt uw bedrijf beter in staat om efficiënt te zijn.

Met online marketing kan u uiterst selectief zijn in wie uw advertenties te zien krijgt. Dit betekent dat u geen geld verspilt door advertenties te tonen aan een publiek dat toch nooit klant bij u zal worden.

effectieve online marketing voor accountants

Concrete aanpak van online marketing voor accountants

Zoekmachine optimalisatie als tool in online marketing voor accountants (SEO)

SEO is een proces dat accountants kan helpen hoger te scoren in de zoekmachine resultaten pagina’s. Als u niet hoog scoort, zullen potentiële klanten uw website nooit zien, en loopt uw bedrijf 68% van de potentiële klanten mis die op dat moment zelf actief naar uw diensten zoeken.

Klanten die uw website organisch vinden (via zoekresultaten) zullen de informatie die uw kantoor biedt doorlezen en zullen meer geneigd zijn uw bedrijf als accountants te kiezen. De sleutel tot succes is het leveren van kwalitatief hoogwaardige inhoud die voldoet aan de behoeften van uw doelgroep.

Pay-Per-Click (PPC) online marketing voor accountants

PPC is een methode van het kopen van advertentieruimte op het internet om uw bedrijf op te laten vallen of een product te verkopen. Google Ads is het allerbelangrijkste type van PPC campagne en is een perfecte online marketing tool voor accountants, omdat het perfecte controle biedt van de biedingen en budgetten, zodat u alleen betaalt wanneer iemand klikt op uw advertentie.

Dit betekent dat de kosten per klik goedkoper zijn dan de meeste andere vormen van reclame, zoals print, radio, of TV-advertenties. Omdat u daarvoor betaalt ongeacht of iemand aansluitend naar uw website komt of niet.

Sociale media online marketing voor accountants

Sociale media is een van de meest effectieve manieren om in contact te komen en te communiceren met uw prospecten. Facebook, Instagram, LinkedIn en andere sociale netwerken zijn ontworpen om mensen dag na dag met elkaar in contact te houden – en ze kunnen ook in contact blijven met uw accountantskantoor.

Of u nu nieuwe klanten wilt aantrekken, uw imago wilt verbeteren of uw accountantskantoor gewoon meer persoonlijkheid wil laten uitstralen, sterke social media-marketingstrategieën zijn vaak het juiste antwoord.

Er zijn veel sociale media platforms beschikbaar, dus het is belangrijk om die platforms te kiezen die het meest geschikt zijn om in contact te komen met de doelgroep van uw accountantskantoor en die passen bij uw online marketingstrategie.

Het is belangrijk om te onthouden dat uw accountantskantoor niet elke dag een social media post hoeft te maken. Het is beter om een regelmatige aanwezigheid te handhaven dan eens frequent te posten en dan weer een hele tijd niet.

Uw sociale media strategie dient er niet zozeer toe om direct nieuwe leads of directe website bezoekers rechtstreeks van Facebook of andere sociale media sites te genereren. Wie interesse heeft in boekhoudkundige diensten heeft nood aan een gevoel van vertrouwen. En hoe vaker prospecten kwalitatieve uitingen van u zien, hoe meer ze geneigd zullen zijn u hun vertrouwen te schenken eens het er toe doet.

Op sociale media adverteren als online marketing voor accountants

Sociale media advertenties zijn gerichte advertenties die worden geserveerd op sociale media platforms op basis van interacties van gebruikers binnen het platform.

De advertentie kan een gesponsorde post zijn, video’s, foto’s, enz… Wat betekent dat elke keer dat uw doelgroep ze ziet ze relevant voor hen moeten zijn.

Het is hierbij uiterst belangrijk (!) de werking van de algoritmes van die platformen goed te kennen en begrijpen. anders komt uw campagne hetzij helemaal niet van de grond, hetzij verspilt u geld met bakken.

online marketing voor accountants boek

Content marketing strategieën voor accountancy diensten

Content marketing is een online marketingstrategie die wordt gebruikt door accountantskantoren om leads en omzet te genereren door relevante en boeiende online marketing content te creëren die hun doelpubliek wil lezen, bekijken of beluisteren.

Deze aanpak versterkt uw online aanwezigheid, terwijl u uw expertise binnen uw branche vastlegt en het voor potentiële klanten gemakkelijker maakt om uw accountantskantoor te vinden wanneer ze uw diensten nodig hebben.

Content marketing is bijgevolg een essentieel onderdeel van vele succesvolle digitale marketing strategieën omdat ze u helpen in contact te komen met potentiële klanten, uw boekhoudkundige diensten te promoten, en online naamsbekendheid op te bouwen.

E-mail online marketing voor accountantskantoren

E-mailmarketing is een vorm van directe digitale marketing voor accountants die gebruik maakt van e-mail om hun boekhoudkundige diensten te promoten. Het kan u helpen uw klanten bewust te maken van uw nieuwste diensten of aanbiedingen. Het kan ook een centrale rol spelen bij het informeren van mensen over uw merk of hen betrokken houden tussen specifieke boekhoudkundige of fiscale projecten in.

Ook is het een manier om tijdens de besluitprocedure van een prospect op zijn netvlies aanwezig te blijven. Want u weet allicht al langer dan vandaag dat uw meeste klanten niet over één nacht ijs gaan als het er op aankomt een accountant te kiezen. Concreet, tussen het allereerste raakpunt dat u met een prospect ervaart (kan tijdens een netwerk event zijn, online, via een vermelding van uw bedrijf in de media enz…) en het ‘klant worden’ er een bepaalde tijd over zal gaan.

Tijdens die periode heeft u er alle belang bij

  1. Zichtbaar te blijven voor uw prospect
  2. Extra vertrouwen in uw accountantskantoor op te bouwen
  3. De relatie tussen u en uw prospect opbouwen

Waarom? Om de voorkeur te genieten van uw prospect eens hij zijn beslissing neemt!

Bovendien laat e-mail marketing u ook toe:

  1. De goodwill voor uw bedrijf bij andere bedrijfseigenaren en klanten vergroten
  2. De klantenbinding verhogen
  3. Waardevolle informatie over nieuwe of bestaande diensten aan cliënten te verstrekken
  4. Uw bedrijfsprofiel te versterken

De mogelijkheden zijn eindeloos. De sleutel is om creatief te zijn en uw doelgroep steeds in gedachten te houden.

Online reputatiemanagement voor accountants

Online reputatiemanagement zorgt ervoor dat mensen positief over uw bedrijf praten in plaats van zich te richten op negatieve zaken. Wat online reputatiemanagement onderscheidt van andere online marketingmethoden en online marketingstrategieën is dat het zich richt op wat er over uw bedrijf wordt gezegd, in plaats van op wat u erover probeert te zeggen.

Video online marketing voor accountants

Videomarketing betekent video’s gebruiken om uw boekhouddiensten te promoten en mensen erover te informeren. Het helpt de betrokkenheid op uw digitale en sociale kanalen te verhogen, informeert uw online publiek en stelt u in staat hen te bereiken met een nieuw (en modern) medium.

Het publiek is tegenwoordig gewend aan meer visuele content in hun dagelijks leven, dus is het logisch dat ze hetzelfde zouden willen van merken die ze online volgen. Er zijn veel manieren om online marketing voor accountants uit te voeren met video.

Denk bijvoorbeeld aan de talrijke how-to video’s die u kan maken om uw publiek te helpen de complexiteit van uw diensten beter te begrijpen.

online marketing voor accountants dashboard

Online marketing voor accountants: hoe begin je er aan?

De sleutel tot online marketing voor accountants is er aan te beginnen!. Maar het is moeilijk om te weten waar je moet beginnen als je geen sterke marketingstrategie hebt. De kans is groot dat je ter plekke blijft trappelen.

U kan een marketingbureau inhuren om verschillende online marketingdiensten voor u uit te voeren. Zeker als u zelf niet veel (online) marketingervaring heeft, kan dit een uitstekend idee zijn.
In het Engels noemt men dit soms een ‘done-for-you’ aanpak, omdat het externe bureau uw strategie creëert, vertaalt naar concrete uitingen, deze voor u uitrolt en gaandeweg voor u optimaliseert.

Als u het zich niet kunt veroorloven om een full-service marketing bureau in te huren dat alles voor u doet, dan is een ‘done-with-you’ aanpak misschien geschikter voor u.
Even recht voor de raap: als u over meer tijd dan budget beschikt, is dit zeker een goede optie.
Want die houdt in dat u als het ware een outsourced CMO (chief marketing officer) aanwerft. Deze kan, op basis van zijn ruime ervaring, mensen die toch bij u in dienst zijn aansturen.

Net zoals een voltijdse CMO dat in uw bedrijf zou doen, behalve dat u zo’n voltijdse CMO allicht niet nodig heeft en de hiermee gepaarde loonkosten (al snel tussen 125.000 € en 250.000 € per jaar) kan missen als kiespijn.

online marketing voor accountants boek