Meer verkeer, op uw website of in uw winkel, helpt.  Uiteraard. Maar het verhogen van de verkoop van uw bestaande verkeer is nog effectiever en duurzamer. Dat is waar de customer journey map haar rol speelt.

divide
customer journey map

Uw potentiële klanten willen immers kopen. Dat is de reden om dewelke ze in contact met u treden. Waar ze op hopen, waar ze op rekenen, is dat u hen voldoende vertrouwen en redenen geeft om bij u te kopen.

Verkoop is het gevolg en het resultaat van het vertrouwen van uw klant in u. Elke interactie met u draagt hiertoe bij… of vermindert net dat vertrouwen. U kunt het resultaat niet verbeteren als u de basisoorzaken in uw verkoopsysteem, in de customer journey, niet aanpakt en optimaliseert.

Om uw doelen te realiseren, moeten uw klanten eerst die van hen bereiken. Uw focus moet niet liggen op verbeteringen aan uw verkoopproces. Het koopproces vanuit het perspectief van de klant is het belangrijkst, de customer journey.

Die customer journey bestaat uit elke interactie die een potentiële of daadwerkelijke klant met uw onderneming, merk, winkels, website, producten, diensten of medewerkers enz. heeft. Elk onderdeel van die customer journey moet aansluiten bij het koopproces van de klant. In een overtuigend, wervend systeem is niets neutraal. Elke interactie verhoogt of verlaagt het vertrouwen van de klant in uw bedrijf of merk.

Overtuigend momentum is de kracht waarmee klanten vooruitgaan doorheen het verkoopsysteem dat u in plaats heeft. Elke stap, elke interactie, is voor u een kans. Veel van die stappen zijn vandaag niet opzettelijk opgezet. Ze zijn het resultaat van de, vaak toevallige, evolutie van uw organisatie door de jaren heen. Bij elke interactie hebben klanten expliciete en impliciete verwachtingen. Als u niet aan hun verwachtingen voldoet of deze liefst overtreft, haken ze af.

Als u minder verkoopt dan u hoopt, is er misschien een fundamenteel uitgangspunt in uw aanpak dat niet meer klopt. Iets wat ooit goed genoeg was, ooit werkte, maar dit nu niet meer doet. Vaak is dit een blinde vlek. Elke organisatie heeft een dode hoek.

Het is moeilijk om het etiket te lezen als je in de fles leeft.

U moet verder kijken dan de interne gegevens over de bedrijfsprestaties en de realiteit vanuit het perspectief van de klant onthullen. Dat is wat een customer journey map toelaat te doen.

Waarom een customer journey map?

Want verkoop is geen cijferspel, tenzij u de juiste getallen analyseert. Hoe bent u van plan uw verkoopsysteem te ontwerpen of te verbeteren? Weet u hoe u wrijvingspunten voor uw klanten kan verwijderen en hun vertrouwen en motivatie kan vergroten? Dit maakt deel uit van uw langetermijnstrategie m.b.t. verkoop en marketing. Laten we daarom samen een uitgebreide customer journey map uittekenen, om zo de huidige hiaten, hindernissen en opportuniteiten die voor verbetering vatbaar zijn bloot te leggen en concreet aan te pakken.