In welke branche u ook actief bent, we leven in een zeer competitieve wereld en het wordt steeds moeilijker om ons te onderscheiden van de concurrentie. Daarom stellen we voor u een lijst op van digitale marketing tools van dewelke we vinden dat elk bedrijf ze zo snel mogelijk moet implementeren.

Content

Digitale Marketing tool 1: SEO / content marketing

Ooit de uitdrukking ‘Content is king‘ gehoord? Ik weet dat het zo vaak wordt gebruikt onder digitale marketeers dat u er misschien genoeg van krijgt, maar het blijft jaar in, jaar uit waar.

Het is immers niet zomaar een slogan die we voor de lol gebruiken. Kwalitatieve content is een digitale marketing tool waarmee bedrijven tegenwoordig goed presteren.

U kan geweldige content creëren, maar die kan net zo goed verloren gaan…. als uw content niet SEO geoptimaliseerd is. Grondig zoekwoordonderzoek en zorgvuldige linkbuilding moeten uw blogs voor de ogen van de juiste doelgroep krijgen. Bovendien zijn hoogwaardige content en linkbuilding de twee belangrijkste signalen die Google gebruikt om uw website te rangschikken voor zoekopdrachten.

De inzet is hoog, want de eerste positie op de Google-zoekresultaten heeft ook het allerhoogste doorklikpercentage. Zomaar eventjes circa 30%!

Digitale Marketing tool 2: Community management

De meest succesvolle merken op het gebied van digitale marketing bouwen tegenwoordig grote online communities.

Zeker, ze hebben geweldige producten die voor zichzelf spreken, maar ze zijn er ook in geslaagd om enorme gemeenschappen op te bouwen die de boodschappen en waarden van hun merken versterken.

De vraag is, hoe krijgen ze dat voor elkaar? Afgezien van geweldige producten, doen ze een fantastische job als het gaat om klantenservice. Ze zijn ook uitzonderlijk goed in het luisteren naar de feedback van mensen en het verbeteren van hun producten op basis van wat ze hieruit leren.

Het belangrijkste is dat u geen eigen online community moet proberen op te bouwen als u nog niet eerder lid bent geweest van een andere community! Als u er eenmaal achter bent hoe een online community eruit zou moeten zien, dan pas zou u er aan mogen denken om aan uw eigen succesvolle online community te beginnen.

Digitale Marketing instrument 3: Google Ads / Facebook Ads

Kan u zich uw laatste Google zoekopdracht herinneren? Wat het ook was, ik wed dat de eerste paar – en mogelijk ook de laatste – resultaten betaalde advertenties waren.

Eens u beseft dat gemiddeld 10% à 15% van de clicks naar de top 3 betaalde advertenties op de zoekresultatenpagina gaat, wordt het meer dan duidelijk dat u dit marketingkanaal gewoon niet kan negeren.

Facebook is daarnaast een optimaal social media platform, dat u zowel voor sales als voor marketing kan inzetten.De targeting mogelijkheden er enorm, u kan kiezen tussen verschillende doelstellingen en Call-to-Action opties en de kosten vallen zeer goed mee in verhouding tot die vele opties en mogelijkheden.

Digitale Marketing tool 4: Analytics

Als u een marketeer bent, moet u op zijn minst een basiskennis hebben van de statistieken die de resultaten van uw acties weerspiegelen. Toen ik in 2003 aan digitale marketing begon, had ik zeer weinig praktische kennis over het meten van mijn belangrijkste prestatie indicatoren, maar sindsdien heb ik heel wat geleerd.

Analytics verdient een apart artikel of zelfs een reeks artikelen, omdat er te veel aspecten aan zijn verbonden om ze hier allemaal op te sommen.

De twee belangrijkste vind ik (1) het analyseren van het gedrag van gebruikers op uw website en (2) het analyseren van de prestaties van uw marketingkanalen.

De eerste dataset zou u een idee moeten geven van wat gebruikers doen als ze op uw site terechtkomen. Hotjar is o.a. een geweldig hulpmiddel voor het genereren van heatmaps en het vastleggen van het gedrag van gebruikers op uw website. Het kan u bijvoorbeeld helpen bij mogelijke ontwerpwijzigingen, zodat u uw website kan aanpassen aan de manier waarop mensen zich gedragen tijdens het surfen op uw site. Bovendien helpt het u bij het analyseren van conversietrechters, zodat het makkelijker is om de grootste kansen voor verbetering te vinden.

Wat de analyse van uw marketingkanalen betreft, kan ik niet anders dan Google Analytics vermelden! Hoewel ik denk dat ik deze tool goed ken, is er waarschijnlijk nog zoveel meer dat ik er uit kan halen. Het is mijn go-to tool wanneer ik verslag moet doen van de resultaten van mijn werk. Maar om eerlijk te zijn, controleer ik het sowieso regelmatig om te zien hoe de marketingkanalen waarvoor ik verantwoordelijk ben, presteren.

Digitale Marketing instrument 5: Social media marketing

Dit is een andere, vrij voor de hand liggende, maar vaak slecht gebruikte digitale marketing tool. Want iedereen doet tegenwoordig aan social media marketing, zowel online als offline bedrijven. Maar er zijn er meer die ondermaats presteren dan die welke floreren.

Er zijn een aantal stappen die u naar mijn mening moeten helpen om in deze laatste groep te komen.

Ik vermoed dat u al een soort sociale media-aanwezigheid heeft. Neem een stap terug en bekijk alles wat u doet vanop een afstand. Welk type berichten presteren het beste voor u? Wat zijn de berichten die geen tot weinig engagement genereren? Gebruikt u veel visuele inhoud? Zo ja, verbetert dit het niveau van de interacties die u met uw volgers heeft?

Een dergelijke mini-audit helpt u bij het plannen van de volgende stappen van uw social media marketing strategie.

Vergeet ook niet de analyse van de social media concurrenten. Bekijk hoe uw concurrenten omgaan met hun social media kanalen. Hun activiteiten kunnen u een waardevolle les leren in termen van waar ze goed in zijn, maar u kan ook leren wat u moet vermijden om hun fouten niet te herhalen.

Beslis hoe uw stem moet klinken. De toon moet heel goed aansluiten bij uw merkidentiteit en -persoonlijkheid.

Als u eenmaal hebt besloten hoe u met uw publiek wilt communiceren, probeer u er dan zoveel mogelijk aan te houden. Als uw opeenvolgende social media updates te veel van elkaar verschillen, zal u vroeg of laat uw geloofwaardigheid in de ogen van uw volgers verliezen.

Ik denk dat ik u niet hoef te vertellen dat u zich niet moet concentreren op ‘vanity metrics‘. Vergeet niet dat de betrokkenheidsgraad die u op uw social media profielen krijgt veel belangrijker is dan het aantal likes of followers.

Digitale Marketing tools: Conclusie

Zoals u kan zien, is er een breed scala aan digitale marketing oplossingen tot uw beschikking en ik heb niet eens alle mogelijkheden genoemd die u kan gebruiken, zoals e-mail marketing of videomarketing bijvoorbeeld.

Hoewel het moeilijk is om op al deze gebieden uit te blinken, is het een geweldig idee om een skillset te ontwikkelen die u zal helpen om te concurreren met uw zakelijke rivalen op verschillende niveaus.

Uiteindelijk draait het allemaal om het verkrijgen van een concurrentievoordeel en hoe meer tools u daarbij kan gebruiken, hoe beter!

Heeft u daar geen tijd, zin of aanleg voor? We staan klaar om u op elk vlak van de digitale marketing te helpen. Contacteer ons hier gerust over,