Content

Facebook reclame. Waarom? Hoe pakt u het aan?

Lees alvast deze gratis tips & tricks van insider met jarenlange ervaring.

Of ga direct naar de recentste update van dit artikel.

Mensen raken soms in de war als ik ze adviseer op Facebook en Instagram te adverteren. Ik zou het geweldig vinden om je te vertellen dat we voor je advertenties in Sabato of Nina of Citta gaan plaatsen, dan wel affiches op de baan hangen. Het enige probleem is … die media zijn enorm (soms belachelijk) duur en te weinig gesegmenteerd.

facebook en instagram

Mensen kijken niet meer naar die affiches. Ze letten niet op tv-reclame. Ze lezen steeds minder tijdschriften. Als reactie op die lage verkoop hebben die bedrijven de advertentiekosten verhoogd om hun rendement te trachten behouden.

Enkele jaren geleden reeds (2015 of 2016) had ik een gesprek met de sales verantwoordelijke van een grote Vlaamse krantengroep. Dat ging ongeveer als volgt:

– “Jullie hebben over de voorbije 10 jaar de prijzen van de advertentieruimte met circa 26% verhoogd. Terwijl jullie tegelijk bijna 30% van jullie lezers verloren zijn. Met andere woorden, de adverteerder betaalt per mogelijk bereikte lezer nu ongeveer 80% meer dan 10 jaar geleden (126% van de prijs gedeeld door 70% van de lezers).”

– “Die redenering klopt niet, want die lezers die afgehaakt hebben van de papieren versie lezen onze kranten online. Als we de 2 samentellen, papier + digitaal, hebben we zelfs iets meer lezers dan 10 jaar geleden”

– “Dat kan best zijn, behalve dat ik voor die prijs niet verschijn in uw digitale versie. Daar moet de adverteerder extra voor betalen. Die 126% versus 10 jaar geleden is wel degelijk voor 70% van de lezers van vroeger. Dat andere deel kost ook weer extra.”

– “Tja, als u het zo beziet…”

Kort en bondig: je betaalt voor iets wat je niet meer krijgt, met name dezelfde hoeveelheid aandacht als vroeger!

Bedrijven moeten daarom dringend hun manier van denken aanpassen aan de ‘nieuwe wereld‘ van marketing.

Waarom is niet eenvoudig om op Facebook en Instagram te gaan adverteren?

Denk terug aan, of zoek op, wat er gebeurde toen de aandacht lang geleden verschoof van radio naar televisie. Bedrijven begonnen tv-reclame te maken alsof ze radioadvertenties maakten. Er kwam een man in beeld en die las een boodschap voor. Of er kwam een statisch beeld met een voice-over die iets vertelde. Die advertenties waren niet voor televisie gemaakt en men had er geen idee van wat een ‘goede’ tv-commercial is. Wie zich het begin van VTM, in februari 1989, nog herinnert, zal terugdenken aan bioscoopspotjes die ongewijzigd op televisie kwamen destijds.

Marketeers en adverteerders waren er nog niet achter hoe een commercial eruit zou moeten zien. Ze probeerden de ‘oude wereld‘ in de ‘nieuwe wereld‘ over te nemen.

Vandaag zien een soortgelijk iets gebeuren als we van een tv-commercial-, affiche- en advertentiewereld overgaan op een Facebook- en Instagram-wereld. Er is een gesofistikeerd gesprek nodig en dat vindt veel te weinig plaats. Een gesprek dat uitgaat van de eigenheid van de sociale media en de targeting mogelijkheden die deze kanalen bieden.

Bijvoorbeeld … moet u acteurs en actrices in uw video’s wijzigen om demografisch overeen te stemmen met de doelgroep die u wil targeten? Moet u uw berichten kleinschalig testen in verschillende versies, om te zien waar het de moeite waard is om geld aan uit te geven? Hoeveel stukjes inhoud moet u voor elke doelgroep maken?

Er is een grove misvatting van wat er nodig is om te winnen in de nieuwe wereld. Maar degenen die het doorhebben, facebook en instagram MVMTbouwen enorme bedrijven. Een bedrijf als MVMT horloges bijvoorbeeld behaalt meer dan 90 miljoen dollar aan omzet (reeds in 2017) door 100% van haar budget uit te geven aan influencers, Facebook en Instagram. Ondertussen … verliest meer dan 90% van de Fortune 500 fast moving consumer goods merken marktaandeel. Hun primaire uitgaven zijn voor programmatische digitale reclame en tv-commercials.

Het is super interessant voor ons om de tegenstelling te zien tussen waar grote bedrijven hun geld aan besteden, tegenover wat mensen doen die letterlijk hun gezin moeten voeden met het geld dat hun bedrijf verdient.

Dit is geen subjectief noch speculatief debat. Het gaat niet over de toekomst. Dit is wat er in de werkelijke bedrijfswereld NU al gebeurt.

Tactieken voor Facebook en Instagram reclame

Hier volgen enkele specifieke tactieken die u kan gebruiken om campagnes in 2019 uit te voeren:

Het is veel effectiever om uw klantenbestand te segmenteren in een aantal deelgroepen en inhoud specifiek voor elk van deze segmenten te maken. Ikzelf ben bijvoorbeeld geen grote fan van koekjes. Maar als ze me op Facebook zouden targeten met een stukje inhoud rond koekjes dat is gekoppeld aan RAFC (Royal Antwerp Football Club), dan bekijk ik dit automatisch met interesse. Je zal veel sneller geneigd zijn een reactie van je publiek te krijgen als je inhoud contextueel gemaakt ten aanzien van wie ze zijn en wat hen interesseert.

De reden waarom bedrijven bang zijn om zich te baseren op gesegmenteerde targeting, is dat het de CPM’s (kost per duizend contacten) verhoogt. Maar hoe breder je gaat, hoe meer neutraal je bericht moet zijn. Daarom hebben merken als bijvoorbeeld Coca-Cola slogans zoals ‘Open Happiness’ gebruikt. In de oude marketingwereld was het niet mogelijk om efficiënt te segmenteren en vernauwen. Je had maar een paar stukjes inhoud die miljoenen mensen zouden zien (via televisie bijvoorbeeld), dus je slogan moest neutraal zijn en vooral voor iedereen aanvaardbaar.

Wanneer je smaller gaat richten, kan je je veroorloven hogere CPM’s betalen, omdat je advertentie een veel betere kans heeft om effect te hebben, om te converteren. Precies omdat je je bericht afstemt op je segment.

Te veel bedrijven zijn blij om lagere kosten te betalen voor een hoger bereik, maar staan er niet bij stil dat de segmentatiemogelijkheden van sociale media veel verfijnder zijn dan ooit tevoren.

UPDATE

Ondertussen zijn we zo’n 6 maanden nadat ik dit bericht voor het eerst publiceerde. De online wereld evolueert zeer snel. 
Zo ook het Facebook en Instagram algoritme. Vandaag is het evenwicht tussen zeer gesegmenteerd en minder gesegmenteerd subtieler dan 6 maanden geleden. In die zin dat je het algoritme best meer dan vroeger zijn gang laat gaan. Omdat het dankzij ‘machine learning’ en AI (artificiële intelligentie) betere resultaten oplevert dan vroeger.
Bovendien zijn de segmentatiemogelijkheden dusdanig uitgebreid dat u gemakkelijk zou vervallen in hetzij foute keuzes, hetzij in ‘analysis paralysis’. Een individueel of groepsproces bij het overanalyseren of overdenken van een situatie kan ertoe leiden dat de besluitvorming “verlamd” raakt, wat betekent dat er geen oplossing of aanpak wordt gekozen.
Met andere woorden, het is belangrijker dan ooit met veel kennis van zaken en zelfs feeling (op basis van een ruime ervaring) om te gaan met de keuzes die Facebook en Instagram reclame thans biedt.

Hier volgt ons cadeau aan je. Ook al vergeet je al de rest wat je ooit op onze website leest. Dit is een GOUDEN TIP:

Dit is een eenvoudige en winnende 2-staps strategie die je er voor de rest van je leven van zal overtuigen dat marketing op Facebook en Instagram werkt.

  • Maak een relevante, video en zorg er betalend voor dat veel mensen die bekijken.
  • Neem vervolgens kijkers die deze video uitgekeken en retarget ze met een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action.

Je zal er van versteld staan hoe goed dit werkt.

Het is belachelijk voor me hoe bedrijven besluiten om 200.000 euro en meer te besteden aan het maken van een advertentie (dure videoproductie) op basis van kleine focusgroepen en subjectieve meningen van interne besluitvormers. Er zijn veel slimmere manieren om te testen met welk stuk creativiteit je geld moet worden ingezet.

Je kan bijvoorbeeld je berichten uittesten via een blogbericht of beeldadvertentie met tekst. Als dat succesvol is, kan je een korte videoclip maken. En als ook dat werkt, breid het dan uit tot iets groters.

Sorry, maar ik stop hier met schrijven. Stop met lezen en schiet in actie! Maak die lange video. Maak de doelgroepen aan die er meer dan 2-3 minuten naar kijken. Zet retargeting advertenties klaar om ze te doen converteren.

Echt waar. STOP nu met lezen, dromen, talmen en dralen.

Je hebt slechts 1 excuus. Je weet niet precies hoe dit moet. Wel dan heb je toch geen excuus, want je kan ons bellen voor een consultatie. En zelfs als je dit op een zaterdag of zondag leest, heb je nog geen excuus. Want op zaterdag- en zondag namiddag beluisteren we onze voicemails, lezen we onze e-mails en reageren we er op.

Dus… als je NU geen eerste stap zet naar een intelligente en rendabele manier van adverteren op Facebook en Instagram, ligt het enkel aan jezelf!

Je belt ons op 03/301.53.53 of 050/58.01.98 of je stuurt een mail naar [email protected]