Voeding, schoonheidsproducten, kleding, huishoudproducten, verpakkingen en nog veel meer, maak u klaar voor de grote ontwrichting door Generatie Z. Gen-Z (iedereen die tussen de jaren 1992 tot heden is geboren) zal tegen 2021 31% van de wereldbevolking uitmaken en zij hebben zich diepgaand ontwikkeld. Typerend zijn hun visie en overtuigingen over alles wat te maken heeft met het feit dat ze planeetvriendelijk, duurzaam en milieuvriendelijk willen zijn. Dit leidt tot een verbazingwekkende verandering in de manier waarop Gen-Z meerdere branches tegelijkertijd verstoort. Het leidt zelfs tot disruptie in de voedingsindustrie, waar plantaardige alternatieven zoals melk, vlees en yoghurt hun voorgangers het meest zichtbaar vervangen.

Gen-Z houdt niet van ‘big food’

Het aanbieden van plantaardig voedsel is slechts één element van een overkoepelende strategie om de jongste consumenten van vandaag aan te spreken. Generatie-Z zal naar verwachting grote consument van speciaal voedsel zijn zijn, vooral gericht op de impact van de industriële landbouw en ‘big food’ in het algemeen op de voedselvoorziening.

Vijfenzestig procent van Gen-Z vindt plantaardige voedingsmiddelen aantrekkelijk en 75 procent zegt dat ze de vleesconsumptie verminderen.

Gen-Z’s pleidooi voor veganisme is een fenomeen dat geen regionale grenzen of internationale grenzen kent. Bevindingen in de Verenigde Staten wijzen erop dat 79 procent van de Gen-Z’s ‘gretig zijn om een paar dagen per week vleesloos te zijn’. Hierbij meldt 60 procent dat ze bereid zijn om hun eetgewoonten op meer ‘plantaardig voedsel’ te baseren. Amerika staat nauwelijks alleen. Een studie van de Britse BOL Foods stelt vast dat veganisme omhoog schiet in populariteit onder de Europese Gen-Z’s. Waar een kwart van de 18-24 jarigen aangeven dat ze veganistisch zijn geworden in het afgelopen jaar. 35 procent verklaart ook dat ze actief op zoek zijn naar een ‘veganistische partner‘ bij het daten.

Maar Gen-Z zal ook andere sectoren verstoren en de effecten van hun invloed beginnen voelbaar te worden. De luchthaven van San Francisco in Californië heeft net een verbod ingesteld op het gebruik van plastic flessen. Maar het is eigenlijk niet duidelijk of de metaal- of glasvervangingen beter voor de planeet zijn. Terwijl de schattingen variëren, kan volgens “Looking Ahead to Gen-Z: Demographic Patterns and Spending Trends“, een rapport van Packaged Facts, een toonaangevend marktonderzoeksbureau, de koopkracht van Gen-Z meer dan 3 biljoen dollar bedragen. Hun bestedingsvermogen overtreft het bruto binnenlands product van alle landen, op 25 na, in de wereld. Voedsel is goed voor een vierde van de Gen-Z-uitgaven. Hoe komt dit laatste?

Gen-Z: veel bewuster van de impact van hun voedsel

De leden van Gen-Z zijn geboren in de eetcultuur. Ze zijn zich terdege bewust van de invloed van voedsel op de gezondheid en het welzijn. Hun aankooppatronen weerspiegelen weliswaar nog sterke contrasten. Gen-Z heeft de hoogste consumptie van biologische en niet-GGO-voedsel en -dranken, waarbij ze authenticiteit, versheid en zuiverheid eisen. Ze weerspiegelen voor een deel een aantal bepalende kenmerken van hun Gen-X en millennial voorgangers. In die zin dat ook die problemen hadden rond dierenwelzijn, eerlijke handel, duurzaamheid, ethiek en het milieu, en hierbij focusten op voedsel en landbouw. Hoewel pizza en hamburgers nog steeds tot hun topkeuzes behoren, verdubbelt hun voorkeur voor plantaardig voedsel bijna naarmate Gen-Z van de lagere middelbare school naar de hogere middelbare school overgaat. Omgekeerd zijn het grote snackers. Want ze integreren snacks in het ontbijt, de lunch of het diner en zelfs hele maaltijden samenstellen op basis van combinaties van snacks.

Om een lang verhaal kort te maken: het is de zakelijke kans van het leven voor levensmiddelenbedrijven, restaurants, supermarktketens en online voedselbezorgingsplatforms. De drang van Gen-Z naar plantaardig voedsel is de voedingsindustrie voor altijd aan het veranderen. Tegen 2025 zullen vleesalternatieven zoals seitan en tofu zich vertalen in een wereldmarkt van 7,5 miljard dollar, om maar een voorbeeld te noemen. Kleding op basis van planten, cosmetica, diervoeding, schoenen en nog veel meer komen er niet alleen aan, ze zijn er ook al.

Bedrijven die bewust kiezen voor de gezonde instincten en overtuigingen van Gen-Z zullen snel groeien en de grote merken van morgen worden.