Promoties kunnen bruggenbouwers zijn die leiden tot een lange levensduur van het merk, terugkerende verkopen en meer betrokkenheid. Maar een promotie kan uw merk en rendement ook op de lange termijn schaden. Lees meer.

Een promotie kan marketing van de achtergrond naar de voorgrond brengen

Waarom stoppen bij één verkooppromotie? Een promotiekalender structureert het komende jaar en schetst een duidelijke strategie voor meerdere kwartalen verderop. De toegenomen focus op marketing legt de basis voor een veel meer gecontroleerde monitoring van de algemene merkprestaties. Zelfs kleinere merken kunnen een eenvoudig promotieplan opmaken en implementeren dat gespreid doorheen het jaar kan worden uitgevoerd.

Een goede promotie bouwt merkbekendheid op

Door een promotieplan op te stellen, verandert er iets cruciaal aan uw merk. Het wordt een meer actieve en zichtbare speler op digitale en traditionele platformen. Uw merk trekt actief aandacht naar zich toe in plaats van te wachten om spontaan opgemerkt te worden voor haar inherente eigenschappen, kracht en verdiensten. Maar hou er zeker rekening mee dat consistentie op de lange termijn wint. Alle promotionele inspanningen, doorheen de verschillende platformen, moeten worden verbonden op basis van één enkele en coherente merkboodschap.

Een promotie verhoogt het klantenverkeer

Het natuurlijke bijproduct van extra naamsbekendheid is de toename van het verkeer naar uw website, winkels of producten in de rayons van derden. Consequente inspanningen om met uw publiek in contact te treden door middel van promoties of aanbiedingen en productlanceringen leidt tot een gestage toestroom van aandacht en bezoekers. Maar het allerbelangrijkste is dat u een consistent verhaal vertelt. Het gevoel creëert dat er iets gebeurt dat de aandacht van uw klanten waard is.

Een promotie verhoogt de conversiegraad

Nu komen we tot wat elk merk het liefste doet, verkopen. Hoe meer traffic u aantrekt, hoe groter uw potentiële klantenbestand wordt. Naast een pure statistische verhoging, bieden promoties concrete voordelen voor uw producten aan klanten. Denk eens na over wat alleen u klanten kunt geven, wat perfect bij uw merk past.

Promoties versnellen de besluitvorming

Koop nu want…‘ zijn woorden met een sterk effect op de reactie- en besluittijd van de klant. Creëer een gevoel van urgentie door middel van beperkte beschikbaarheid van de promotie. Schaarste is een zeer sterke stimulans om een klant tot de gewenste beslissing te leiden. Verkort zo de tijd die de klant nodig heeft om een aankoop te doen.

“Elk voordeel heb zijn nadeel”

( een bekende uitspraak van stervoetballer Johan Cruijff )

De nadelen van promoties

Het voeren van een promotie om de verkoop van uw product of dienst te stimuleren kan u direct resultaat opleveren, maar het kan blijvende effecten hebben die niet altijd positief zijn. Zakelijke promoties zijn meestal nuttig voor kortetermijnresultaten, maar zijn niet altijd de beste manier om uw langetermijndoelstellingen te bereiken. Hoewel de resultaten u kunnen verleiden om door te gaan met specials en promoties, pas op voor de valkuilen van langdurige en/of frequente promotionele campagnes.

Imago

Consumenten zijn vaak gulzig van promoties maar beginnen zich misschien af te vragen of er iets mis is met uw producten of diensten wanneer ze promoties zien die te mooi overkomen om waar te zijn. Consumenten kunnen de deugdelijkheid van uw bedrijf of merk in twijfel trekken en vermoeden dat uw product of dienst niet goed verkoopt wanneer u op promoties vertrouwt om de verkoop op te bouwen. In plaats van een positief merkimago op te bouwen, kan het zijn dat u een negatief imago creëert dat later moeilijk om te keren blijkt.

Verwachtingen over prijzen

Als u vertrouwt op promoties om uw verkoop te stimuleren, vertelt u uw klanten in feite dat uw dienst of product in de eerste plaats te duur is. De slimme consumenten wachten op de promoties voordat ze bij u kopen wanneer ze uw specials en promoties voortdurend zien. Het kan moeilijk zijn om de prijzen weer te verhogen als u het publiek met lagere prijspunten hebt verleid, waardoor uw winstmarge aanzienlijk wordt verminderd.

Grote vraag

Sterke promoties kunnen op zeer korte termijn een hoge vraag creëren die u niet kunt bijhouden, waardoor de klanten die u probeerde aan te trekken vervreemd raken. Kortingsacties zijn een voorbeeld van hoe promotionele strategieën een averechts effect kunnen hebben. Bedrijven die niet goed voorbereid zijn op een uitzonderlijke vraag naar producten met grote kortingen ontdekken dat ze de bestellingen niet snel genoeg kunnen verwerken om consumenten tevreden te stellen. Als gevolg daarvan, verliezen kortingen hun aantrekkingskracht en worden ze vaak gezien als gimmicks in plaats van waardevolle geldbesparende opties. Hetzelfde geldt voor de verkoop van producten wanneer u plots geen voorraad meer hebt midden in de promotie. Consumenten zien de marketing dan als een lepe truc en hebben de neiging om bedrijven te wantrouwen met uitzonderlijke promoties waarvan ze denken dat ze niet zullen worden gehonoreerd.

Concurrentie

Afhankelijk van het soort promotie dat u gebruikt, kunt u extra prijsverlagingen van uw concurrentie stimuleren, wat leidt tot permanente prijsverlagingen die uw winstmarge op de lange termijn blijvend negatief beïnvloeden.

Korte- en lange termijn marketing strategie

In elk type bedrijf is strategische marketing essentieel voor de groei van het bedrijf. Of u nu een tandartspraktijk, een bouwbedrijf of iets totaal anders bent, u moet tijd en energie investeren in het creëren van een marketingstrategie die uw potentiële klanten aanspreekt en hen naar uw bedrijf brengt.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor onze klanten is het verschil tussen lange en korte termijn marketingstrategie. Beide maken deel uit van een algemene marketingstrategie, en beide zijn belangrijk voor uw bedrijf, maar er zijn duidelijke verschillen tussen beide.

Korte termijn marketingstrategie is wat typisch in u opkomt wanneer u nadenkt over manieren om ‘quick-wins’ voor uw bedrijf te bewerkstelligen. Deze strategie omvat de inspanningen om ‘korte termijn’ doelen te bereiken op een dagelijkse, wekelijkse of zelfs maandelijkse basis. Korte termijn marketingstrategie is een tactische benadering om doelstellingen te bereiken die aan de horizon liggen.

Uw bedrijfsdoelstellingen op korte termijn vloeien over in uw lange termijn marketingstrategie in en helpen u die grote, lange termijn marketingdoelstellingen op de langere termijn te bereiken.

Een lange termijn marketingstrategie moet het ‘grote plaatje’ omvatten dat u probeert te bereiken met uw marketinginspanningen. Uw lange termijn marketingstrategie zal doorgaans zes maanden tot een jaar of langer van kracht zijn. Lange termijn marketing doelstellingen worden bereikt door middel van een langdurige, consistente marketingstrategie die korte termijn successen bevat.

Als het gaat om een lange termijn marketing strategie, is het belangrijk om te onthouden dat u aan een marathon meedoet en niet aan een korte, hevige spurt. Het kan frustrerend of verwarrend zijn om niet onmiddellijk resultaten te zien, maar de ROI van een succesvolle lange termijn marketingstrategie zal zijn vruchten afwerpen.

Rol van de promotie in de marketing strategie, conclusie

Nu u het verschil weet tussen korte en lange termijn marketingstrategie en hoe u de doelstellingen voor elke strategie kunt bepalen, volgen hier enkele nuttige tips voor uw algemene marketingstrategie:

  • Kies voor een hybride benadering van uw marketing. Uw lange- en korte termijn marketingstrategieën zullen elkaar beïnvloeden. Zorg ervoor dat ze samenwerken en niet tegen elkaar ingaan!
  • Offer geen lange termijn marketingstrategie op voor een korte termijn overwinning, en vice versa. Het offeren van doelstellingen en strategie heeft een negatieve invloed op uw algemene marketingbenadering.
  • Stop niet als u een voorsprong opgebouwd hebt. Want onvermijdelijk zal een andere concurrent die er voor de lange termijn in zit uw inspanningen overtreffen.

Wees u vooral goed bewust van de marketingvallen op korte termijn. Back-to-back promoties en weggevertjes klinken misschien als een goede korte termijn strategie, maar het kan op de lange termijn negatieve effecten hebben. Door uitputting van de belangstelling bij de consument, advertentiemoeheid en een permanente verwachting op het vlak van kortingen in uw doelgroep.