Content

Webdesign vooral in functie van een look & feel? Of als ondersteuning van uw bedrijfsdoelstellingen? Wat verkiest u?

divide
webdesign

Eén van de voordelen van een agency te zijn is het aantal websites dat we evalueren, waarbij we vaak ook kijken naar webdesign. De meerderheid van de klanten die zich aanmelden voor lopende SEO- en / of contentservices, ontvangt een audit. Net als bij een technische SEO-audit, geven de resultaten van de inhoudsaudit de strategieën. prioriteiten en eerstvolgende fasen van het werk aan.

Zonder zo’n audit kan u geen effectieve strategie kiezen, omdat u eerst moet weten welke soorten inhoud u heeft, welke inhoud u mist en welke inhoud u mogelijk te veel op de site heeft. Zonder een analyse weet u niet of uw webdesign voldoet aan uw doelstellingen, dan wel verbeterd moet worden.

Webdesign fout # 1: Geen duidelijke calls-to-action

Ik moet nog een inhoudsaudit uitvoeren waarbij het maken van duidelijkere call-to-action geen focus was. Het doel van een pagina moet voor elke bezoekerwebdesign click here duidelijk zijn. Wat wil je dat een bezoeker die op deze pagina terechtkomt als volgende stap zet?

Veel van onze klanten doen niet aan e-commerce en voor hen voelt dit vaak minder voor de hand liggend aan. Als je echter wilt dat iemand op je website blijft, wat is de volgende stap?

Zelfs als het antwoord is “Ik wil dat ze mijn fysieke winkel bezoeken“, maak het hen dan gemakkelijk. Voeg een prominente knop ‘Bezoek onze winkel‘ toe.

Als het een blogpost is die ze lezen, wat zijn de volgende blogartikelen die de bezoeker moet lezen op basis van wat hij/zij net heeft doorgenomen? Je hebt ze tot het einde van je bericht mee gekregen. Verlies de bezoeker niet omdat hij/zij niet zeker weet wat te doen!

Webdesign fout # 2: Gebrek aan inhoud voor elke fase van de customer journey

Iets wat we vaak doen bij een inhoudsaudit, is het aftoetsen van het gedeelte van de verkoopfunnel op dewelke elke pagina gericht is (awareness, webdesign customer journeyoverweging, aankoop of retentie). Wat we vaak vaststellen, is dat klanten een onevenredige hoeveelheid inhoud hebben die is bedoeld om een aankoop aan te sturen, maar niet genoeg op het vlak van awareness, aandacht en retentie. De awareness- en retentiestadia worden vaak over het hoofd gezien. Hoewel de koopcyclus voor elk product anders is, is het steeds belangrijk om inhoud te hebben die elke fase behandelt, ongeacht hoe kort die fase in uw markt is.

Onderschat ook zeker het belang van retentie niet! Het is veel kostenefficiënter en gemakkelijker om opnieuw aan bestaande klanten te verkopen en cross-selling te doen dan nieuwe klanten te werven. Uw klanten zijn ook minder prijsgevoelig omdat ze weten dat uw merk het waard is. U wilt zeker ook inhoud bieden aan deze doelgroep om hen betrokken te houden bij het merk en nieuwe toepassingen voor uw producten te vinden. Bovendien heeft u hun contactgegevens al, dus het leveren van content is veel eenvoudiger en kostenefficiënter dan aan prospects.

Hier zijn enkele voorbeelden van inhoud voor elke fase:

Awareness: blogberichten (verklarende teksten of video’s, how-to’s, enz.), educatieve informatie, infographics

Overweging: productvergelijkingen, casestudy’s, (testimonial) video’s

Aankoop: productpagina’s, proefaanbiedingen, demo’s, kortingsbonnen

Retentie: blogberichten (producttoepassingen, succesverhalen, enzovoort), nieuwsbrieven, inhoud op sociale media

Webdesign fout # 3: Testimonials worden niet optimaal benut

Er zijn zoveel sites en pagina’s uitsluitend gewijd aan testimonials op het internet (denk aan Tripadvisor, Yelp e.d.). Dit gezegd zijnde, is er op elke website een plaats voor testimonials. En die plaats is niet een testimonials-pagina.webdesign testimonials

De beste manier om een testimonial te gebruiken is deze te koppelen aan de juiste context. Als het een testimonial is over hoe gemakkelijk en snel een klant zijn product heeft ontvangen, gebruik die testimonial dan op een verzendpagina. Als het een testimonial is over hoe een product een probleem opgelost heeft waar de klant mee zat, gebruik die testimonial dan op die productpagina. Dit zal uw argumentatie versterken en helpen om eventuele bezorgheden van een potentiële klant ivm zijn aankoopbeslissing te verzachten.

Testimonials kunnen u ook helpen om uw lokale relevantie in de zoekresultaten te verbeteren. Als u een fysieke winkel heeft die zich op bepaalde steden richt, vraag dan naar de woonplaats van een klant wanneer u testimonials verzamelt. Voeg vervolgens relevante testimonials, samen met hun stadsnaam, toe op de juiste locatiepagina. Dit kan zowel zoekmachines als gebruikers helpen herkennen dat mensen in die omgeving bij u winkelen.

“Wat leuk is aan X8 Agency is dat ze ook op het vlak van webdesign steeds resultaatgericht meedenken. Je zal ze nooit (langdradig) horen praten over hoe de site er oppervlakkig moet uitzien. Wel wat de resultaten zijn die uw site moet opleveren. Wat de conversiepaden zijn die ze uitstippelen voor de bezoekers van uw site. Het soort zaken die een echte impact hebben op de bottom line van uw bedrijf.” 

Kees Van Loon, Nilmedia

Webdesign fout # 4: Niet praten over prijzen

Veel bedrijven, met name B2B-bedrijven, willen de prijzen niet op hun website vermelden. Dit begrijp ik wel, want vaak is het meest eerlijke antwoord op de vraag “Hoeveel gaat me dit kosten?“, “Het hangt ervan af“.
webdesign prijsHet probleem bij het niet tonen van prijzen is echter… dat mensen op zoek zijn naar prijsinformatie. Het is een enorme gemiste kans geen inhoud te hebben die gerelateerd is aan prijsbepaling. Bovendien irriteert dit potentiële klanten die liever uw kostenniveau kennen voor ze u bellen of een formulier indienen voor contactname en follow-up.

Het is voor beide partijen interessant om prijsinformatie (of op zijn minst informatie over de prijsbepaling) op uw website te hebben, omdat dit leads helpt kwalificeren. Als een prospect weet wat uw prijsbereik is en ze nog steeds om meer informatie vragen, zullen ze een veel betere lead worden dan iemand die contact met u legt om prijsinformatie te krijgen. Dit bespaart uw verkoopteam tijd en moeite, die anders verspild zouden worden aan slechte leads.

Het tonen van prijsinformatie op uw website helpt ook bij het opbouwen van vertrouwen bij uw prospects. Als u niet transparant bent over uw prijzen, lijkt het erop dat u zoveel aanrekent als u maar kan krijgen. Hoe meer informatie u verstrekt, hoe betrouwbaarder uw bedrijf eruitziet. En als al uw concurrenten hun prijzenlogica verbergen, bent u de eerste die de prospects waarschijnlijk zullen contacteren.

Webdesign fout # 5: Verdwalen in jargon

Er zijn veel fantastische bedrijven die geweldig werk leveren. En vaker dan niet, weerspiegelt hun website dit minder goed dan het zou kunnen. Het is niet ongebruikelijk dat degenen die belast zijn met het schrijven van de webteksten vrij dicht bij het product staan. Wat er dan soms gebeurt, is dat jargon en webdesign jargontechnische taal domineert. En de reden waarom het de klant iets moet uitmaken gaat verloren.

Wat moet een webpagina dan wel bevatten?

  • Wat is het product of de dienstverlening en waarom zou een prospect hierom moeten geven?
  • Hoe zal dit product of dienst het leven van de prospect gemakkelijker / beter maken?
  • Wat is de volgende stap? (CTA)

Het is ook belangrijk om resultaten, echte cases en succesverhalen van klanten op uw website op te nemen bij het product. Dit zorgt voor meer vertrouwen en ondersteunt uw beweringen over uw producten. Als u dit doet, spreekt u uw klanten aan op een manier die vakjargon gewoonweg niet kan doen.

Webdesign fout # 6: Slechte interne links en site-architectuur

Hoe u de inhoud op een site organiseert, kan net zo belangrijk zijn als wat die inhoud is. Zonder de juiste organisatie kunnen gebruikers moeite hebben met web design weg kwijthet succesvol surfen binnen een website en hebben zoekmachines het moeilijk om te bepalen welke pagina’s als het belangrijkst te beschouwen. Het is een goede gebruikerservaring om ervoor te zorgen dat uw belangrijkste pagina’s zo gestructureerd zijn dat ze eenvoudig te vinden zijn; ze bijvoorbeeld in uw hoofdnavigatie opnemen maakt ze beter vindbaar en helpt ze beter te presteren.

Een tool om belangrijke pagina’s goed vindbaar te maken zijn de interne links. Webinhoud wordt vaak op doorlopende basis gemaakt en slim omgaan met interne koppelingen vereist even de tijd te nemen om holistisch naar de site te kijken en uit te zoeken welke pagina’s het meest zinvol zijn om naar en van te linken. Ik blijf regelmatig bloginhoud tegenkomen die niet teruglinkt naar een kernpagina op de site. Hoewel u niet wil dat het product de focus van uw blog is, moet het voor een gebruiker gemakkelijk zijn om naar de kernpagina’s van uw site te gaan als zij dit willen doen.

Afsluitend

Als u een SEO- en webaudit laat doen, dan mag u er concrete tips van verwachten. Adviezen die zullen leiden tot een betere ranking in Google. Maar ook tot gevolg zullen hebben dat de bezoekers van uw site de navigatie ervan als prettiger en efficiënter zullen ervaren. Bijgevolg zal de site u meer klanten opleveren.

Wat kost zo’n webdesign / SEO / inhoudelijk audit?

Tja, we kunnen het hier wel over hebben nadat we de afwezigheid van dergelijke informatie als typisch vaak voorkomende fout aangegeven hebben.
Het echte antwoord is ook bij ons ‘het hangt er van af‘. Maar laten we u toch trachten een idee te geven waar het dan wel van afhangt.

De grootte van uw site: een website in 1 enkele taal met ‘slechts’ 5 pagina’s en 1 formulier is sneller te auditen dan een site met tientallen pagina’s en 3 taalversies

De complexiteit van uw boodschap: van tijd tot tijd wordt er ons gevraagd een audit te doen van een site die producten of diensten verkoopt die we gewoonweg niet kennen. Een concreet voorbeeld? Midden 2017 hebben we een audit uitgevoerd en aansluitend een nieuwe website gebouwd voor een bedrijf gespecialiseerd in onderhoud en revisie van platenwarmtewisselaars. Wel dan moeten we, buiten ons normale werk, een aantal uur voorzien om een inzicht te verwerven in de activiteit van de klant.

Maar om u toch een richtlijn te geven, anno 2018 ligt de kostprijs van zo’n grondige audit (zonder de implementatie maar wel inclusief een heldere rapportage en face to face uitleg) tussen de 625 € en 1.250 €, afhankelijk van de complexiteit van het dossier.

De bedoeling van zo’n investering is natuurlijk dat uw site beter gaat presteren, zodat die investering ook flink gaat renderen.

Conclusie op het vlak van webdesign fouten

Als u meer resultaat wil halen uit uw website, dan moet u er voor zorgen dat deze de juiste invloed op uw doelgroep uitoefent. De tips die we u hier meegeven vormen al een mooie stap in de richting van een betere webdesign. Nood aan nog meer en nog beter resultaat? Contacteer ons.