Content

Emojis. Is er een reden om die te gebruiken bij zakelijke berichten en bij reclame in de sociale media?

divide
emojis cartoon

Emojis kunnen krachtige hulpmiddelen zijn die ervoor zorgen dat je berichten beter bij je doelgroep blijven hangen: recent onderzoek wijst uit dat deelnemers die berichten met emoji’s te zien krijgen, deze beter onthouden dan mensen die berichten zonder emoji’s zien. Dit geeft duidelijk aan dat emoji’s je communicatie effectiever kunnen maken. Laten we naar de concrete data kijken.

Uit diezelfde studie blijkt ook dat emojis kunnen helpen om uw bedrijf vriendelijker te presenteren: deelnemers die online chatten met een specialist die tijdens de chat emojis gebruikt, ervaren deze persoon als deskundiger en bekwamer, vergeleken met deelnemers die praten met een hulplijn die geen emojis gebruikt.

Vanuit marketingoogpunt zijn emojis onmiskenbaar nuttig. Want ook is er al eerder gebleken dat emojis in een tweet de betrokkenheid met 25,4 procent kunnen verhogen, emojis in een Facebook-bericht het aantal ‘vind-ik-leuks’ met 57 procent kunnen verhogen en het aantal reacties en shares met 33 procent. Als emojis de kans op betrokkenheid zo drastisch kunnen verhogen, is er geen reden om ze niet te gebruiken.

Dit gezegd zijnde, er bestaan meer dan 2.600 emoji’s om uit te kiezen. Dewelke verhogen de betrokkenheid het meest? Welke emojis stimuleren mensen om op je link te klikken? Welke moet je vermijden?

Hubspot analyseerde onlangs 19.617.281 door hen gepubliceerde berichten op alle sociale platforms: LinkedIn, Facebook, Twitter, Google Plus en Instagram (Instagram werd korter bestudeerd). Dit zijn hun bevindingen.

Top 10 Meest Populaire Emojis

top tien meest populaire emoji's

Deze tien emoji’s zijn het populairst op de vermelde sociale media platformen. Misschien is het meest verrassende dat de wijzende vinger in de lijst hoger dan het knipogende gezicht staat (en dat de raket die top 10 zelfs haalt). Hoe zou dit komen?

De meeste marketeers schrijven inhoud om je ergens anders heen te leiden. Dus, als een wijzende vinger op een speelse manier ‘klik hier’ kan aangeven, waarom zou je die emoji dan niet gebruiken?

De meeste van deze emoji’s zijn het hele jaar door nuttig, maar sommige, zoals de kerstboom, werken waarschijnlijk enkel op een meer seizoensgebonden basis. Andere van deze emoji’s, zoals de knipoog of de nadenker, zijn dan weer waarschijnlijk populair omdat ze enig gevoel voor humor of nieuwsgierigheid overbrengen.

Top 10 emojis die het meeste de betrokkenheid stimuleren

top tien emoji's voor betrokkenheid

Betrokkenheid wordt hier gedefinieerd als: likes, reacties en shares. Opvallend: geen van de top vijf emoji’s is een gezicht. Dit kan betekenen dat het productief is om minder populaire emoji’s te gebruiken in je marketingstrategie, vanwege de ‘nieuwigheidsfactor’. Misschien is dat het net wat de waargenomen extra betrokkenheid stimuleert. Tenzij mensen echt veel meer van kersen houden dan ik het vermoed?

Emoji’s 6, 8 en 10 hebben misschien betrekking op Valentijnsdag. Dit onderzoek werd in februari rond Valentijnsdag uitgevoerd, wat mogelijk de populariteit van deze 3 emoji’s in de studie heeft beïnvloed. Het kan anderzijds ook zo zijn dat mensen eerder geneigd zijn te reageren als ze een signaal krijgen als ‘bedroefd’ (emoji 9) als – voor de zoveelste keer – een smiley.

10 beste emoji’s om het doorklikken (click through rate) aan te moedigen

top tien emoji's om doorklikken te stumuleren

Dit zijn dus de tien emoji’s die tot de meeste clicks op links leiden. Geen van deze emoji’s is een gezicht, en met uitzondering van de pijl-omlaag, zijn ze niet de meest populaire of meest gebruikte. Sterker nog, sommige lijken gewoon waanzinnig willekeurig.

Waarom de octopus op de eerste plaats staat? We zullen het nooit weten. Je ziet trouwens de kersen ook weer in deze lijst opduiken (nog steeds niet zeker waarom die zo populair zijn), en vervolgens komen er andere zeer onverwachte emoji’s, zoals de trein bijvoorbeeld.

Het lijkt op een absurd pianospel, maar misschien trekt net die willekeur de aandacht van de kijker. Het afwijken van het geijkte pad kan blijkbaar grote voordelen opleveren als je aandacht probeert te bekomen voor je link.

Wat nu?

octopus emojisHopelijk helpen deze gegevens je om je merk te humaniseren en meer betekenis en emotie aan je inhoud toe te voegen. Emoji’s, zelfs de octopussen en paarden … eigenlijk, vooral de octopussen en paarden … stimuleer interactie met je publiek, hogere klikfrequenties en een sterkere communicatie voor je merk.

Maar gebruik ze spaarzaam! Of nog anders gezegd, gebruik niet plots alle emoji’s met vissen die je tegenkomt…. tenzij je de grootste fan van octopussen ter wereld bent.