Wilt u een nieuw product op de markt brengen? Maar u wilt het beter doen dan 76% van alle lanceringen die in het eerste jaar van hun lancering mislukken? Richt uw product en uw marketingmethoden consequent op de klant.

Leer de behoeften van de klant goed kennen

a. Interview klanten: leg een vragenlijst in uw winkel, start een online enquête (bijvoorbeeld via https://surveymonkey.com/) of stel vragen aan klanten direct op uw eigen website of in een persoonlijk gesprek.

b. Observeer klanten: u kunt persoonlijk over de schouders van uw gewenste klanten kijken tijdens een bezoek aan uw fysieke winkel / showroom of uw website en uw sitestatistieken in detail bekijken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld tools als https://www.hotjar.com/ en https://analytics.google.com/analytics/web/#/

Los de meest nijpende problemen van uw klanten op

Zit “in de stoel van uw klant“. Uw klant wil een oplossing voor zijn “oude” problemen.
Vraag uzelf af:

  • Wat veroorzaakt kopzorgen voor mijn klant?
  • Wanneer komt het probleem het vaakst voor en hoe ontstaat het precies?
  • Welke problemen veroorzaken het meeste leed bij mijn klant?
  • Welke service, die ik niet bied, verlangt mijn klant?
  • Hoe kan ik het leven van mijn klanten makkelijker en beter maken?
  • Welke ongeschreven wetten bestaan er in mijn branche?

Een concreet voorbeeld hiervan: wat is het grootste probleem van veel ouders die met hun kind willen gaan winkelen voor kleding of schoenen? Kinderen hebben er geen zin in of ze ervaren winkelen als stress. Ouders weten niet welke vorm, maat en kleur het beste is voor hun kind.

“Een bezoek aan kinderkledingwinkel XYZ is leuk. Hier wordt elke pasbeurt een ervaring. De ingang is ontworpen als een incheckbalie op de luchthaven. Een spannende video op het plafond zorgt voor afleiding tijdens het passen en kiezen. Een bezoek aan de winkel wordt een ervaring waar kinderen en ouders graag naartoe gaan.”

Ontwikkel samen met uw klant

Nodig geselecteerde klanten uit voor een zogenaamde “brainstorm” met productontwikkelaars en creatieve geesten. Laat uw verbeelding er de vrije loop.

PRO-TIP:  nodig in deze “creatieve fase” geen productie-experts, “financiers“, accountants of de bedrijfsleider uit. Pas in een latere fase heeft u deze mensen nodig om de “creatieve ideeën” te “aarden” en ze op hun haalbaarheid te toetsen.

Laat uw klanten het product testen*

Nodig “vaste klanten” uit om te testen, of nodig Facebook-gebruikers uit om zich rechtstreeks aan te melden voor uw “testcampagne“. Deze aanvraagprocedure stelt u ook in staat om uw product op een gerichte manier op de markt te brengen. U selecteert kandidaten die bijzonder goed in de sociale media actief zijn. Met hun feedback, rapporten, mails en foto’s over de test zorgen zij voor een extra bereik en zogenaamde “virale effecten**“.

Pas het “Apple-principe” toe

De bouwstenen voor succes zijn:

a. Bewaar uw geheimen: laat speculaties over uw mogelijke product de vrije loop en geef geen productinformatie.
b. Communiceer de marktintroductiedatum ruim van tevoren. Dit zal nieuwsgierigheid wekken en de eventuele speculatie doen toenemen.
c. Verminder in de beginfase bewust de hoeveelheid van uw product:  Zo creëert u een zogenaamde “vraagmarkt” met een externe impact, want lange wachtrijen of wachttijden verhogen mogelijk het aantal mediaberichten en de interactie met geïnteresseerde kopers op sociale media.

Gebruik de klant bij het betreden van de markt

Maak uw nieuwe product beschikbaar voor uw beste klanten om het enkele dagen voor de officiële marketing uit te proberen. Dit zorgt voor mond-tot-mondreclame en extra aandacht in sociale media.
Hoe nauwkeuriger u de noden en emoties van uw doelgroep raakt, hoe succesvoller uw productlancering zal zijn.

 

*Toevallig zijn we op het ogenblik van het schrijven van dit artikel volop bezig voor een klant een conversiefunnel aan het uitwerken op basis van een oproep tot het testen van een product van de klant. Binnenkort hebben we daar bijgevolg heel nog meer en vooral zeer actuele ervaring mee. Hiermee kunnen we u en uw nieuw product ook van dienst zijn.

**Virale marketing is een marketingtechniek die probeert met behulp van bestaande sociale netwerken de bekendheid van een merk te vergroten (of positieve associaties te bewerkstelligen) op een manier die te vergelijken is met een virale epidemie. Het lijkt op mond-tot-mondreclame versterkt door het internet, waardoor snel en goedkoop een groot aantal mensen bereikt kan worden. Natuurlijk is dit een effectieve manier om de bekendheid van een nieuw product goed te ondersteunen.